Ево када Колинда посјећује БИХ...

Хрватска предсједница Колинда Грабар-Китаровић боравиће у службеној посјети БиХ 17. и 18. јануара 2018. године.

Босна и Херцеговина 02.01.2018 | 16:41
Ево када Колинда посјећује БИХ...
Сусрет са члановима Предсједништва БиХ долази у вријеме када се још не стишавају реакције након пресуде шесторци тзв. Херцег-Босне Прлићу и другима, којима је Хашки суд потврдио казну од 111 година затвора за ратне злочине у БиХ, али и удружени злочиначки подухват заједно са тадашњим политичким и војним руководством Хрватске.

Грабар-Китаровић је крајем прошле године поручила да је „неприхватљиво наметање колективне кривице Хрватима у БиХ“, као и да су Хрвати конститутиван народ у БиХ и да их „нико неће сводити на мањину".

Она би одговоре могла потражити од Драгана Човића, предсједавајућег Предсједништва БиХ, који је након пресуде казао да је то „злочин према свим хрватским часницима, па и хрватском народу у БиХ".



Дакле, Човић је први политичар који је пресуду тумачио као пресуду цијелом хрватском народу. Ишао је чак дотле да је поручио да, што се њега тиче, "нема одговорности Хрватске за УЗП".

Величање осуђених ратних злочинаца није примјерено ниједној развијеној земљи, а нарочито не чланици Европске уније, гдје се инсистира на владавини права и поштовању судских пресуда.

Иницијатива младих за људска права Хрватске у отвореном писму предсједници наводи да „није у стању суочити се са злочинима које су починили наши сународњаци":

"Кроз своје политичко дјеловање у Републици Хрватској, изражавали сте симпатије према ратним злочинцима те сте искривљавали или селективно приказивали утврђене чињенице и пресуде МКСЈ-а, што увелико нарушава односе у регији, као и процес друштвеног помирења.

Пред хрватском јавношћу и пред међународном заједницом, пропустили сте направити оно што је најважније у процесу суочавања с прошлошћу, а то је осуда злочина за које су одговорне политичке структуре и војне снаге наше Републике."

Такође, Грабар-Китаровић није осудила агресорску и злочиначку политику коју је тадашње водство Републике Хрватске на челу с Фрањом Туђманом, Јанком Бобетком и Гојком Шушком водило у Босни и Херцеговини.

И док се још није стишала бура након пресуде Прлићу и другима, хрватска предсједница је за савјетника за одбрану и националну сигурност именовала Владу Галића.

Како су објавили хрватски медији, Галић је учествовао у прикривању, осигуравању лажних идентитета и финансирању ратних злочинаца у оперативној акцији "Хааг", с циљем да се завара Хашко тужилаштво.

Ради се о припадницима ХВО-а који су починили ратне злочине у Ахмићима и средњој Босни. Управо због оваквих примјера, Грабар-Китаровић сама намеће колективну кривицу Хрватима ма гдје они били.

Грабар-Китаровић све чешће наводи да је кључ стабилности БиХ у истинској једнакоправности три конститутивна народа, те окренутост евроатлантским интеграцијама.

И док и хрватска предсједница и хрватски политичари говоре о једнакоправности Хрвата у БиХ, у исто вријеме их подсјећају на матицу Хрватску, намећу идеје о трећем ентитету и етнички чистом територију, угрожености од других...

Није ли управо таква политика кривац што Хрвати одлазе и из БиХ, али и Хрватске?

Грабар-Китаровић ову посјету требала искористити за смиривање тензија након пресуде ратним злочинцима, направити корак напријед те позвати Хрвате да остану у својој домовини и обећати да ће бити добар сусјед Босни и Херцеговини.

Извор: Вијести/НАП

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Ухх мацак

02.01.2018 15:46

Би је разбуцо њу и Михајловицку две буце уххх

ОДГОВОРИТЕ
Name

Анте

02.01.2018 15:51

Стосе тице мене немора никад сигурно опет треба да узму неку лову од БиХ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Анте

02.01.2018 15:52

А стоси лајала о мудзахединима то ниста мало се салила

ОДГОВОРИТЕ
Name

ааа

02.01.2018 16:11

хитно је треба послати господину сесељу да он види ста јој фали он то рјесава безболно

ОДГОВОРИТЕ
Name

Загор

02.01.2018 17:53

добра кока нема ста

Name

Кики

03.01.2018 05:43

У Сарајеву це се коилндица усафтати..морат це јој неко воду испустити.Не долази она у посјету тек такооо..велики сервис.

Name

УХ

02.01.2018 18:26

БОЉЕ ДОДИКУ ЈЕ ПОСЛАТ ТО МУ ЈЕ РОДБИНА ПОСТО ЈЕ ДОДИК ПОЛУТАН ПРАНДЈЕД ЈЕ ДОДИКУ ХРВАТ АКО НИСТЕ ЗНАЛИ ДО САД

ОДГОВОРИТЕ
Name

Легирани

03.01.2018 08:56

Кога је то брига?! Овдје се никад није знало "ко је чији", а камо ли "ко је од којих" када је хисторија или повјест пуна "ратова" и "мира" који су се мјењали свремена на вријеме, а у оба "стања" се народ међусобно "волио" тако да ту ДНК није чист ни за 10%. Наравно, они што говоре да су "чисти" су "најлегиранији"!!!