Слаби резултати у изборној години

Изборна је година и мало ће тога у њој бити учињено, оцијенио је министар финансија и трезора БиХ Вјекослав Беванда, додајући да му је жао што нису искориштене могућности које је нудила прошла година.

Босна и Херцеговина 02.01.2018 | 16:16
Слаби резултати у изборној години
“Бруто раст ће бити мањи од очекиваног и ту моја очекивања нису испуњена, јер је читава година била испуњена политичком нестабилношћу, која се прије свега изражавала кроз парламент”, казао је Беванда.

Изразио је задовољство што је Министарство финансија испунило све што је било планирано и дало допринос да "слика која је, таква каква јест, буде мало ведрија и оптимистичнија".

Питање акциза, сматра Беванда, је исполитизирано јер је то био услов постављен Писмом намјере с Међународним монетарним фондом (ММФ) као и услов свих великих кредитора.

Нагласио је да је сет закона које се тичу акциза било потребно усвојити јер је оцијењено да су ентитетска предузећа за путеве и ауто путеве кредитно неспособна, додајући да су оне усвојене као гаранција финансијске стабилности у процесу градње.

“Тренутно је уговорено или у фази уговарања 584 милиона евра инвестиција. Тај се потенцијал осигурава. То су дугорочни кредити под врло повољним условима и тако ће се правити цесте и ауто цесте”, истакао је Беванда.

Најавио је да би у овој години требало бити усвојено неколико реформских закона, између осталих и Закон о фискалној одговорности, али сматра да не би требало мијењати стопу ПДВ.

Беванда је изнио став да је потребно очувати, како је казао, најбољу институцију у БиХ, Управу за индиректно опорезивање, која би могла бити угрожена уколико би се мијењало питање начина наплате индиректних пореза.

Извор: Фена

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

WWW

02.01.2018 15:35

Е мој ћелави кртетену, па у БиХ ја свакак година изборна, о чему то то причаш, ваљда о "једнакоправности" или скренуо са ума.

ОДГОВОРИТЕ