Slabi rezultati u izbornoj godini

Izborna je godina i malo će toga u njoj biti učinjeno, ocijenio je ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda, dodajući da mu je žao što nisu iskorištene mogućnosti koje je nudila prošla godina.

Bosna i Hercegovina 02.01.2018 | 16:16
Slabi rezultati u izbornoj godini
“Bruto rast će biti manji od očekivanog i tu moja očekivanja nisu ispunjena, jer je čitava godina bila ispunjena političkom nestabilnošću, koja se prije svega izražavala kroz parlament”, kazao je Bevanda.

Izrazio je zadovoljstvo što je Ministarstvo finansija ispunilo sve što je bilo planirano i dalo doprinos da "slika koja je, takva kakva jest, bude malo vedrija i optimističnija".

Pitanje akciza, smatra Bevanda, je ispolitizirano jer je to bio uslov postavljen Pismom namjere s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) kao i uslov svih velikih kreditora.

Naglasio je da je set zakona koje se tiču akciza bilo potrebno usvojiti jer je ocijenjeno da su entitetska preduzeća za puteve i auto puteve kreditno nesposobna, dodajući da su one usvojene kao garancija finansijske stabilnosti u procesu gradnje.

“Trenutno je ugovoreno ili u fazi ugovaranja 584 miliona evra investicija. Taj se potencijal osigurava. To su dugoročni krediti pod vrlo povoljnim uslovima i tako će se praviti ceste i auto ceste”, istakao je Bevanda.

Najavio je da bi u ovoj godini trebalo biti usvojeno nekoliko reformskih zakona, između ostalih i Zakon o fiskalnoj odgovornosti, ali smatra da ne bi trebalo mijenjati stopu PDV.

Bevanda je iznio stav da je potrebno očuvati, kako je kazao, najbolju instituciju u BiH, Upravu za indirektno oporezivanje, koja bi mogla biti ugrožena ukoliko bi se mijenjalo pitanje načina naplate indirektnih poreza.

Izvor: Fena

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

WWW

02.01.2018 15:35

E moj ćelavi krtetenu, pa u BiH ja svakak godina izborna, o čemu to to pričaš, valjda o "jednakopravnosti" ili skrenuo sa uma.

ODGOVORITE