Ова година кључна за Балкан

Висока представница Европске уније за спољну и безбједност Федерика Могерини поручила је да ће 2018. бити кључна година за Балкан како би се пут европских интеграција и реформи учинио неповратним.

Регион 02.01.2018 | 09:07
Ова година кључна за Балкан
 Она је јуче на свом блогу навела 12 посебних тренутака који су обиљежили њену 2017. годину, а које, како каже, жели да понесе са собом и у наредну, међу којима је и пут Балкана ка ЕУ.

"Ово није била лака година за Балкан. Посјетила сам шест престоница региона у неком од најтежих момената - у неким случајевима, моменту дубоке политичке кризе", написала је она.

Данас, како је навела, захваљујући одважним одлукама и великом послу који смо заједно урадили, већина ових криза је ријешена.

"Пут ка реформама је поново је кренуо (иако има још пуно посла) а компас европских интеграција показује тај пут", наисала је Могерини.

Како је додала, "2018. ће бити кључна година, да се овај пут учврсти и учини неповратним. То би био важан резултат не само за регион, већ и за цијелу Европу".

Међу моментима који су обиљежили прошлу годину јесте обиљежавање 60 годишњице ЕУ, покретање европске одбране, сарадња са земљама Африке о миграцији, самит Источног партнерства, подршка ЕУ нуклеарном споразуму са Ираном, конференција о будућности Сирије и други.

"Била је ово тешка година за свијет, али као и све друге године и 2017. нам је донијела добре тренутке и неке добре ствари - ствари које смо постигли са пуно посвећености, енергије и великим тимским радом", написала је Могерини.

(Тањуг)

 

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

МцДоналд

02.01.2018 08:13

Ми нецемо ЕУ. Па имате доста цланица за млацење празне сламе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

НВО

02.01.2018 22:06

Кад ови из БХ НВО догурају далеко онда трла баба лан стварно добије знацење.

Name

Пикси

02.01.2018 08:34

Ни Федерика не вјерује у ово што је написала, али мора се несто политички написати...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ниста,

02.01.2018 20:28

њој не всрујем ,у оцима јој се види само сами преваранти ;забоље њу за све скупа ;вазно јс да вас оперута .

Name

ОВО СМО МИ

02.01.2018 12:01

Питајте људе који су напустили Босну да ли вјерују у ово чобани. Свијет хоце да нам помогне да додјемо памети а ми јос веца говна и националисти. Само напред гласајте за националисте баје и глупсони јер ко це за кога него свој за свога а ова тројица сто зиве бајке и зајебавају народ ниду моји. Протјерани изгинули гладни и без посла иселкавамо се нема посла нема плате пјеваљке и курве довлаце аутима и хеликоптерима ма нека народе кад си глуп.

ОДГОВОРИТЕ
Name

А

02.01.2018 15:18

а кад је Босна била држава, никада нити ће бити. Југославија исто био експеримент па пропала, Косово исто, Македонија исто. Што се тиче Могерини ето њој у 2018. Белрусконија

Name

ОВО СМО МИ

02.01.2018 18:07

Увијек је ли Босна била дрзава је ли Југославија била ??? Да била је и Југославија а и Босна болесници. Шта сад народ нема ста јести политицари никад боље нису зивјели омладина бјези а идиоти србују. А о настанку дрзава у Европи кроз историју требас процитати зар је могуце да нам све и сви сметају да мислимо да смо увијек у праву а за нас брацо је препознатљиво да смо велики лазови да смо све ратове изгубили и да смо своје водје издавали и убијали. И то је историја и то написана и Косово смо изгубили и Југославију смо изгубили и србе у Хрватској њихова огњиста и сад остала Босна а замало да није Амера и они би нас побиједили. Зато поклопи се урадили смо зла због србовања и казу одакле крене тамо се и заврси а поцели смо сво ово срање и разбице нам се од главу. И ПОНОСАН САМ ШТО САМ ЖИВИО У ЈУХОСЛАВИЈИ И ОНА ЈЕ УВИЈЕ У МЕНИ.

Name

Директ

02.01.2018 21:10

Свака година је кљуцна за Балкан, за све вецу пропаст.

ОДГОВОРИТЕ