Ova godina ključna za Balkan

Visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu i bezbjednost Federika Mogerini poručila je da će 2018. biti ključna godina za Balkan kako bi se put evropskih integracija i reformi učinio nepovratnim.

  • Vijesti
  • Region


 Ona je juče na svom blogu navela 12 posebnih trenutaka koji su obilježili njenu 2017. godinu, a koje, kako kaže, želi da ponese sa sobom i u narednu, među kojima je i put Balkana ka EU.

"Ovo nije bila laka godina za Balkan. Posjetila sam šest prestonica regiona u nekom od najtežih momenata - u nekim slučajevima, momentu duboke političke krize", napisala je ona.

Danas, kako je navela, zahvaljujući odvažnim odlukama i velikom poslu koji smo zajedno uradili, većina ovih kriza je riješena.

"Put ka reformama je ponovo je krenuo (iako ima još puno posla) a kompas evropskih integracija pokazuje taj put", naisala je Mogerini.

Kako je dodala, "2018. će biti ključna godina, da se ovaj put učvrsti i učini nepovratnim. To bi bio važan rezultat ne samo za region, već i za cijelu Evropu".

Među momentima koji su obilježili prošlu godinu jeste obilježavanje 60 godišnjice EU, pokretanje evropske odbrane, saradnja sa zemljama Afrike o migraciji, samit Istočnog partnerstva, podrška EU nuklearnom sporazumu sa Iranom, konferencija o budućnosti Sirije i drugi.

"Bila je ovo teška godina za svijet, ali kao i sve druge godine i 2017. nam je donijela dobre trenutke i neke dobre stvari - stvari koje smo postigli sa puno posvećenosti, energije i velikim timskim radom", napisala je Mogerini.

(Tanjug)

 

KOMENTARI8
POŠALJITE PORUKU

McDonald

02.01.2018 09:13

Mi necemo EU. Pa imate dosta clanica za mlacenje prazne slame.

Kad ovi iz BH NVO doguraju daleko onda trla baba lan stvarno dobije znacenje.

NVO

02.01.2018 23:06

Piksi

02.01.2018 09:34

Ni Federika ne vjeruje u ovo što je napisala, ali mora se nesto politički napisati...

njoj ne vsrujem ,u ocima joj se vidi samo sami prevaranti ;zabolje nju za sve skupa ;vazno js da vas operuta .

Nista,

02.01.2018 21:28

OVO SMO MI

02.01.2018 13:01

Pitajte ljude koji su napustili Bosnu da li vjeruju u ovo čobani. Svijet hoce da nam pomogne da dodjemo pameti a mi jos veca govna i nacionalisti. Samo napred glasajte za nacionaliste baje i glupsoni jer ko ce za koga nego svoj za svoga a ova trojica sto zive bajke i zajebavaju narod nidu moji. Protjerani izginuli gladni i bez posla iselkavamo se nema posla nema plate pjevaljke i kurve dovlace autima i helikopterima ma neka narode kad si glup.

a kad je Bosna bila država, nikada niti će biti. Jugoslavija isto bio eksperiment pa propala, Kosovo isto, Makedonija isto. Što se tiče Mogerini eto njoj u 2018. Belruskonija

A

02.01.2018 16:18

Uvijek je li Bosna bila drzava je li Jugoslavija bila ??? Da bila je i Jugoslavija a i Bosna bolesnici. Šta sad narod nema sta jesti politicari nikad bolje nisu zivjeli omladina bjezi a idioti srbuju. A o nastanku drzava u Evropi kroz istoriju trebas procitati zar je moguce da nam sve i svi smetaju da mislimo da smo uvijek u pravu a za nas braco je prepoznatljivo da smo veliki lazovi da smo sve ratove izgubili i da smo svoje vodje izdavali i ubijali. I to je istorija i to napisana i Kosovo smo izgubili i Jugoslaviju smo izgubili i srbe u Hrvatskoj njihova ognjista i sad ostala Bosna a zamalo da nije Amera i oni bi nas pobijedili. Zato poklopi se uradili smo zla zbog srbovanja i kazu odakle krene tamo se i zavrsi a poceli smo svo ovo sranje i razbice nam se od glavu. I PONOSAN SAM ŠTO SAM ŽIVIO U JUHOSLAVIJI I ONA JE UVIJE U MENI.

OVO SMO MI

02.01.2018 19:07

Direkt

02.01.2018 22:10

Svaka godina je kljucna za Balkan, za sve vecu propast.

Razvoj: NEST

© Đorđe Gajić 2018.
Sva prava zadržana.