Црвено упозорење Гутереша за 2018.

Генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутереш упутио је "црвено упозорење" због опасности које прете свету у 2018. години и позвао светске лидере на јединство.

Свијет 31.12.2017 | 20:45
Црвено упозорење Гутереша за 2018.
Гутереш је у новогодишњој поруци упозорио да су широм света у порасту национализам и ксенофобија, неједнакост је све већа, климатске промене све брже, а сведоци смо ужасавајућих кршења људских права.

"Сукоби су се погоршали и појавиле су се нове опасности. Од хладног рата у свету није постојао овако велики страх од избијања нуклеарног рата", рекао је Гутереш, преноси АП.

Генерални секретар је напоменуо да је пре годину дана преузео ту функцију с надом да ће ово бити година мира. Нажалост, десило се супротно и свет је кренуо у другом правцу, рекао је Гутереш.

Упркос томе, он је изразио наду да ће човечанство избећи најгоре сценарије.

"Можемо решити све сукобе, превладати мржњу и заштитити наше заједничке вредности, али да бисмо то урадили морамо бити уједињени", оценио је Гутереш.

Позвао је светске челнике да поново изграде поверење уједињујући људе око заједничких циљева.

(Агенције)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Цезар

31.12.2017 20:11

Капитализам је био лијеп у зацетку, након феудализма, али пораст вриједности односно обима капитала у рукама појединаца води ка њховим неизбјезн сукобима, ратовима. Моц опија, и капитализам постаје зло. Цовјек се не зна и не мозе сам контролисати. У Југославији и он систему о сви зивјели приблизно добро а данас имамо хаос.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Капитализам

01.01.2018 08:29

Није ово капитализам.Ово је дивљацки либералњ капитализам или како бисмо ми Србљи то рекли отимацина од народа.А јесу нам накалемили систе.Ауууу....