Crveno upozorenje Gutereša za 2018.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš uputio je "crveno upozorenje" zbog opasnosti koje prete svetu u 2018. godini i pozvao svetske lidere na jedinstvo.

Svijet 31.12.2017 | 20:45
Crveno upozorenje Gutereša za 2018.
Gutereš je u novogodišnjoj poruci upozorio da su širom sveta u porastu nacionalizam i ksenofobija, nejednakost je sve veća, klimatske promene sve brže, a svedoci smo užasavajućih kršenja ljudskih prava.

"Sukobi su se pogoršali i pojavile su se nove opasnosti. Od hladnog rata u svetu nije postojao ovako veliki strah od izbijanja nuklearnog rata", rekao je Gutereš, prenosi AP.

Generalni sekretar je napomenuo da je pre godinu dana preuzeo tu funkciju s nadom da će ovo biti godina mira. Nažalost, desilo se suprotno i svet je krenuo u drugom pravcu, rekao je Gutereš.

Uprkos tome, on je izrazio nadu da će čovečanstvo izbeći najgore scenarije.

"Možemo rešiti sve sukobe, prevladati mržnju i zaštititi naše zajedničke vrednosti, ali da bismo to uradili moramo biti ujedinjeni", ocenio je Gutereš.

Pozvao je svetske čelnike da ponovo izgrade poverenje ujedinjujući ljude oko zajedničkih ciljeva.

(Agencije)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Cezar

31.12.2017 20:11

Kapitalizam je bio lijep u zacetku, nakon feudalizma, ali porast vrijednosti odnosno obima kapitala u rukama pojedinaca vodi ka njhovim neizbjezn sukobima, ratovima. Moc opija, i kapitalizam postaje zlo. Covjek se ne zna i ne moze sam kontrolisati. U Jugoslaviji i on sistemu o svi zivjeli priblizno dobro a danas imamo haos.

ODGOVORITE
Name

Kapitalizam

01.01.2018 08:29

Nije ovo kapitalizam.Ovo je divljacki liberalnj kapitalizam ili kako bismo mi Srblji to rekli otimacina od naroda.A jesu nam nakalemili siste.Auuuu....