Пуџдемон: Шта још Рахој чека...

Смењени каталонски лидер Карлес Пуџдемон позвао је шпанске власти на отпочињање преговора о поновном упостављању, како је рекао, његове "легитимне владе".

Свијет 31.12.2017 | 20:15
Пуџдемон: Шта још Рахој чека...
Пуџдемон је из Брисела поручио да би Шпанија требало да "призна изборне резултате од 21. децембра и започне политичке преговоре са легитимном владом Каталоније", преноси АП.

"Гласачке кутије су рекле своје, демократија је рекла своје, сви су могли да искажу своје мишљење. Шта још Рахој чека па да би прихватио резултате?", казао је Пуџдемон, наводи Ројтерс.

Пуџдемон је истакао да је Каталонија показала да је демократски зрела и да је становништво добило право да постане република и од Рахоја затражио да почне преговоре са лидерима странака.

Шпански премијер Маријано Рахој назвао је пре два дана апсурдним покушај Пуџдемона да "влада из иностранства".

"Апсорудно је покушавати бити премијер региона док живите у иностранству", рекао је Рахој.

Рахој је навео и да би прва седница регионалног парламента требало да буде одржана 17. јануара, после недавно одржаних регионалних изборима на којима су сепаратистичке партије освојиле тесну већину у парламенту.

То је први корак ка поновном формирању локалне владе пошто је претходну распустио шпански премијер након што су у октобру каталонски посланици, у тадашњем сазиву, гласали за проглашење те шпанске покрајине независном републиком.

По формирању парламента, посланици морају да предложе кандидата који ће да предводити регионалну владу и који прво мора да се суочи са гласањем о поверењу, наводи Ројтерс.

Британска агенција напомиње да би сепаратистичке партије могле да имају потешкоће приликом формирања владе с обзиром да су многи од њихових лидера суочени са судским процесима.

"Надам се да ћемо што је пре могуће добити каталонску владу која је отворена за дијалог и која ће моћи да се повеже са свим Каталонцима, а не само половином њих", поручио је Рахој у обраћању нацији, сумирајући резултате у 2017. години.

Пуџдемон је прошле недеље позвао шпанску владу да му допусти да се врати у Шпанију да би присуствовао првој седници новог каталонског парламента и постао нови председник Каталоније.

Сепаратистичке партије освојиле су тесну већину у парламенту на недавним регионалним изборима, али још није извесно да ли ће Пуџдемон и остали приведени лидери моћи да присуствују седницама парламента.

"Желим да се вратим у Каталонију што пре. Хтео бих да се вратим одмах. Била би то добра вест за Сспанију", рекао је Пуџдемон у интервјуу за Ројтерс.

(Агенције)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Европа регија

31.12.2017 20:05

Разградња старих европских дрзава је осмисљена јос давних 60-тих година прослог вијека.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цале!

31.12.2017 21:16

Кад додјес право у прдекану и ко зна кад изац висе!

ОДГОВОРИТЕ