Pudždemon: Šta još Rahoj čeka...

Smenjeni katalonski lider Karles Pudždemon pozvao je španske vlasti na otpočinjanje pregovora o ponovnom upostavljanju, kako je rekao, njegove "legitimne vlade".

Svijet 31.12.2017 | 20:15
Pudždemon: Šta još Rahoj čeka...
Pudždemon je iz Brisela poručio da bi Španija trebalo da "prizna izborne rezultate od 21. decembra i započne političke pregovore sa legitimnom vladom Katalonije", prenosi AP.

"Glasačke kutije su rekle svoje, demokratija je rekla svoje, svi su mogli da iskažu svoje mišljenje. Šta još Rahoj čeka pa da bi prihvatio rezultate?", kazao je Pudždemon, navodi Rojters.

Pudždemon je istakao da je Katalonija pokazala da je demokratski zrela i da je stanovništvo dobilo pravo da postane republika i od Rahoja zatražio da počne pregovore sa liderima stranaka.

Španski premijer Marijano Rahoj nazvao je pre dva dana apsurdnim pokušaj Pudždemona da "vlada iz inostranstva".

"Apsorudno je pokušavati biti premijer regiona dok živite u inostranstvu", rekao je Rahoj.

Rahoj je naveo i da bi prva sednica regionalnog parlamenta trebalo da bude održana 17. januara, posle nedavno održanih regionalnih izborima na kojima su separatističke partije osvojile tesnu većinu u parlamentu.

To je prvi korak ka ponovnom formiranju lokalne vlade pošto je prethodnu raspustio španski premijer nakon što su u oktobru katalonski poslanici, u tadašnjem sazivu, glasali za proglašenje te španske pokrajine nezavisnom republikom.

Po formiranju parlamenta, poslanici moraju da predlože kandidata koji će da predvoditi regionalnu vladu i koji prvo mora da se suoči sa glasanjem o poverenju, navodi Rojters.

Britanska agencija napominje da bi separatističke partije mogle da imaju poteškoće prilikom formiranja vlade s obzirom da su mnogi od njihovih lidera suočeni sa sudskim procesima.

"Nadam se da ćemo što je pre moguće dobiti katalonsku vladu koja je otvorena za dijalog i koja će moći da se poveže sa svim Kataloncima, a ne samo polovinom njih", poručio je Rahoj u obraćanju naciji, sumirajući rezultate u 2017. godini.

Pudždemon je prošle nedelje pozvao špansku vladu da mu dopusti da se vrati u Španiju da bi prisustvovao prvoj sednici novog katalonskog parlamenta i postao novi predsednik Katalonije.

Separatističke partije osvojile su tesnu većinu u parlamentu na nedavnim regionalnim izborima, ali još nije izvesno da li će Pudždemon i ostali privedeni lideri moći da prisustvuju sednicama parlamenta.

"Želim da se vratim u Kataloniju što pre. Hteo bih da se vratim odmah. Bila bi to dobra vest za Sspaniju", rekao je Pudždemon u intervjuu za Rojters.

(Agencije)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Evropa regija

31.12.2017 21:05

Razgradnja starih evropskih drzava je osmisljena jos davnih 60-tih godina proslog vijeka.

ODGOVORITE
Name

Cale!

31.12.2017 22:16

Kad dodjes pravo u prdekanu i ko zna kad izac vise!

ODGOVORITE