Скупови подршке Влади Ирана

Око 4. 000 људи учествује данас на скупу у знак подршке влади у Техерану, после дводневних економских протеста у више градова.

Свијет 30.12.2017 | 11:15
Скупови подршке Влади Ирана
Годишњи провладини скупови данас се одржавају и широм земље поводом обележавања годишњице окончања нереда који су уздрмали Иран 2009. после тадашњих спорних председничких избора.

На државној телевизији приказани су снимци скупа у Техерану и учесника марша који носе транспаренте у знак подршке врховном вођи, ајатолаху Алију Хамнеију, у другом највећем иранском граду, Машхаду, преноси Ројтерс.

Иранска телевизија наводи да ће скупови данас бити одржани у више од 1.200 градова.

Данашњи провладини скупови одржавају се дан након што су, у неколико градова широм Ирана, демонстранти узвикивали слогане против владе у протестима који су се, према извештајима иранских медија, претворили у највећи талас демонстрација од 2009. године.

Провладин демонстрант Али Ахмади (27) је данас, у изјави за АП, окривио САД за све економске проблеме Ирана.

"Они (САД) стално говоре да подржавају ирански народ, али ко ће да плати трошкове?", рекао је Ахмади америчкој агенцији.

Економски протести почели су у среду, а званичници кажу да је око 50 демонстраната ухапшено.

Амерички председник Доналд Трамп је на Твитеру изразио подршку учесницима економских протеста и осудио хапшења.

Полиција је јуче растурила демонстрације у западном граду Керманшах док су се протести ширили ка Техерану и неколико других градова, пренео је Ројтерс наводе новинске агенције Фарс.

Како британска агенција наводи, избијање немира одражава све веће незадовољство због повећања цена и наводне корупције, као и забринутост због умешаности државе у регионалне сукобе као што су они у Сирији и Ираку.

Неименовани званичник је рекао да је неколико демонстраната у Техерану ухапшено, а слика која се јуче појавила на друштвеним мрежама приказала је присуство тешко наоружаних полицијских снага у иранској престоници и другим градовима.

(Тањуг)

Коментари / 0

Оставите коментар