Skupovi podrške Vladi Irana

Oko 4. 000 ljudi učestvuje danas na skupu u znak podrške vladi u Teheranu, posle dvodnevnih ekonomskih protesta u više gradova.

Svijet 30.12.2017 | 11:15
Skupovi podrške Vladi Irana
Godišnji provladini skupovi danas se održavaju i širom zemlje povodom obeležavanja godišnjice okončanja nereda koji su uzdrmali Iran 2009. posle tadašnjih spornih predsedničkih izbora.

Na državnoj televiziji prikazani su snimci skupa u Teheranu i učesnika marša koji nose transparente u znak podrške vrhovnom vođi, ajatolahu Aliju Hamneiju, u drugom najvećem iranskom gradu, Mašhadu, prenosi Rojters.

Iranska televizija navodi da će skupovi danas biti održani u više od 1.200 gradova.

Današnji provladini skupovi održavaju se dan nakon što su, u nekoliko gradova širom Irana, demonstranti uzvikivali slogane protiv vlade u protestima koji su se, prema izveštajima iranskih medija, pretvorili u najveći talas demonstracija od 2009. godine.

Provladin demonstrant Ali Ahmadi (27) je danas, u izjavi za AP, okrivio SAD za sve ekonomske probleme Irana.

"Oni (SAD) stalno govore da podržavaju iranski narod, ali ko će da plati troškove?", rekao je Ahmadi američkoj agenciji.

Ekonomski protesti počeli su u sredu, a zvaničnici kažu da je oko 50 demonstranata uhapšeno.

Američki predsednik Donald Tramp je na Tviteru izrazio podršku učesnicima ekonomskih protesta i osudio hapšenja.

Policija je juče rasturila demonstracije u zapadnom gradu Kermanšah dok su se protesti širili ka Teheranu i nekoliko drugih gradova, preneo je Rojters navode novinske agencije Fars.

Kako britanska agencija navodi, izbijanje nemira odražava sve veće nezadovoljstvo zbog povećanja cena i navodne korupcije, kao i zabrinutost zbog umešanosti države u regionalne sukobe kao što su oni u Siriji i Iraku.

Neimenovani zvaničnik je rekao da je nekoliko demonstranata u Teheranu uhapšeno, a slika koja se juče pojavila na društvenim mrežama prikazala je prisustvo teško naoružanih policijskih snaga u iranskoj prestonici i drugim gradovima.

(Tanjug)

Komentari / 0

Ostavite komentar