Словенија проводи одлуку арбитраже

Словеначке власти најавиле су да ће данас почети једнострано спровођење арбитражне одлуке о граници са Хрватском у Пиранском заливу, док је званични Загреб дипломатском нотом позва Словенију да се суздржи од једностраног спровођења мера које би имале за циљ покушај промене стања на терену.

Регион 30.12.2017 | 10:56
Словенија проводи одлуку арбитраже
Словеначке власти спроводиће арбитражу након истека шестомесечног рока за њену припрему и пошто је у словеначком парламенту последњих недеља усвојен сет "закона за спровођење" на које се Љубљана позива као на основу својих поступака.

Рок који је арбитражни суд одредио за припрему спровођења одлуке о граници истекао је јуче.

Премијер Словеније Миро Церар у среду је на конференцији за новинаре казао да примена није тема за расправу и да треба започети спровођење.

Хина преноси наводе словеначких медија да Словенија са применом арбитражне пресуде намерава да почне у водама Пиранског залива, јер сматра да је ту ситуација "најјаснија" и да су арбитри прецизно утврдили колико мора припада Хрватској, а колико Словенији.

Словеначки медији цитирају премијера Церара који је казао да у суботу у заливу не очекује инциденте и да их Словенија неће подстицати уколико се Хрватска буде држала морске границе према пресуди арбитара. Љубљанско "Дело", позивајући се на словеначке правнике блиске влади, наводи да Словенија треба да устраје на томе да арбитражно решење треба применити и да ће то Хрватска "пре или касније" морати да прихвати иако, по њима, није изгледно да ће се то догодити ускоро "због садашње политичке структуре" у Хрватској.

Хина подсећа да је словеначки министар спољних послова Карл Ерјавец поновио ових дана да ће Словенија након суботе Хрватску сматрати кршитељем међународног и европског права ако не пристане на арбитражну примену и да би због тога могла да је тужи суду Европске уније, осим ако енергичне мере против Хрватске пре тога не предузме Европска комисија.

Хрватско Министарство спољних и европских послова дипломатском нотом у четвртак позвало је Словенију да се суздржи од једностраног спровођења мера које би имале за циљ покушај промене стања на терену, као и на конструктиван дијалог око решавања питања границе.

Наводи се да је хрватска министарка спољних и европских послова Марија Пејчиновић Бурић у разговору за "Нову ТВ" упозорила да по међународном праву Словенија не сме да једнострано прогласи промену граница и да једино решење и даље остаје билатерални договор.

Пејчиновић Бурић је казала да ће, уколико словеначка страна пошаље контроле у подручје Савудријске вале, односно Пирански залив, за који по одлуци арбитражног суда сматра да полаже право, Хрватска "радити што и до сада - штитити хрватске интересе".

(Агенције)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Хроничар

30.12.2017 13:39

Хрвати су болесна за дом спремна нација, у сукобу са цијелим свијетом и првим комшијама: са Словенцима, Мађарима, Србима...чак и Црногорцима. Није ми јасно шта чекају Италијани - зашто не траже поврат своје Далмације и острва, као и Истре, које су хрвати добили у Сфрј уз помоћ Броза.зашто Италијани не затраже своје назад. Нека та за дом спремна нација види како је бити у сукобу са цијелим свијетом. Неће ЕУ бити заморче мале нације од 4 милиона људи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кккк За Кронера

30.12.2017 15:43

Мамлазе само је морес мрзити....

Name

Вирус

30.12.2017 20:07

Па оба сателита и јесу подојци ЕУ,тј. Њемацке и Аустрије