Slovenija provodi odluku arbitraže

Slovenačke vlasti najavile su da će danas početi jednostrano sprovođenje arbitražne odluke o granici sa Hrvatskom u Piranskom zalivu, dok je zvanični Zagreb diplomatskom notom pozva Sloveniju da se suzdrži od jednostranog sprovođenja mera koje bi imale za cilj pokušaj promene stanja na terenu.

Region 30.12.2017 | 10:56
Slovenija provodi odluku arbitraže
Slovenačke vlasti sprovodiće arbitražu nakon isteka šestomesečnog roka za njenu pripremu i pošto je u slovenačkom parlamentu poslednjih nedelja usvojen set "zakona za sprovođenje" na koje se Ljubljana poziva kao na osnovu svojih postupaka.

Rok koji je arbitražni sud odredio za pripremu sprovođenja odluke o granici istekao je juče.

Premijer Slovenije Miro Cerar u sredu je na konferenciji za novinare kazao da primena nije tema za raspravu i da treba započeti sprovođenje.

Hina prenosi navode slovenačkih medija da Slovenija sa primenom arbitražne presude namerava da počne u vodama Piranskog zaliva, jer smatra da je tu situacija "najjasnija" i da su arbitri precizno utvrdili koliko mora pripada Hrvatskoj, a koliko Sloveniji.

Slovenački mediji citiraju premijera Cerara koji je kazao da u subotu u zalivu ne očekuje incidente i da ih Slovenija neće podsticati ukoliko se Hrvatska bude držala morske granice prema presudi arbitara. Ljubljansko "Delo", pozivajući se na slovenačke pravnike bliske vladi, navodi da Slovenija treba da ustraje na tome da arbitražno rešenje treba primeniti i da će to Hrvatska "pre ili kasnije" morati da prihvati iako, po njima, nije izgledno da će se to dogoditi uskoro "zbog sadašnje političke strukture" u Hrvatskoj.

Hina podseća da je slovenački ministar spoljnih poslova Karl Erjavec ponovio ovih dana da će Slovenija nakon subote Hrvatsku smatrati kršiteljem međunarodnog i evropskog prava ako ne pristane na arbitražnu primenu i da bi zbog toga mogla da je tuži sudu Evropske unije, osim ako energične mere protiv Hrvatske pre toga ne preduzme Evropska komisija.

Hrvatsko Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova diplomatskom notom u četvrtak pozvalo je Sloveniju da se suzdrži od jednostranog sprovođenja mera koje bi imale za cilj pokušaj promene stanja na terenu, kao i na konstruktivan dijalog oko rešavanja pitanja granice.

Navodi se da je hrvatska ministarka spoljnih i evropskih poslova Marija Pejčinović Burić u razgovoru za "Novu TV" upozorila da po međunarodnom pravu Slovenija ne sme da jednostrano proglasi promenu granica i da jedino rešenje i dalje ostaje bilateralni dogovor.

Pejčinović Burić je kazala da će, ukoliko slovenačka strana pošalje kontrole u područje Savudrijske vale, odnosno Piranski zaliv, za koji po odluci arbitražnog suda smatra da polaže pravo, Hrvatska "raditi što i do sada - štititi hrvatske interese".

(Agencije)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Хроничар

30.12.2017 14:39

Хрвати су болесна за дом спремна нација, у сукобу са цијелим свијетом и првим комшијама: са Словенцима, Мађарима, Србима...чак и Црногорцима. Није ми јасно шта чекају Италијани - зашто не траже поврат своје Далмације и острва, као и Истре, које су хрвати добили у Сфрј уз помоћ Броза.зашто Италијани не затраже своје назад. Нека та за дом спремна нација види како је бити у сукобу са цијелим свијетом. Неће ЕУ бити заморче мале нације од 4 милиона људи.

ODGOVORITE
Name

Kkkk Za Kronera

30.12.2017 16:43

Mamlaze samo je mores mrziti....

Name

Virus

30.12.2017 21:07

Pa oba satelita i jesu podojci EU,tj. Njemacke i Austrije