Преживио "руски рулет" - Венгер стигао Фергусона!

Менаџер Арсенала Арсен Венгер изједначиће у четвртак увече рекорд сер Алекса Фергусона по броју утакмица у Премијер лиги – 810.

Фудбал 28.12.2017 | 19:15
Преживио "руски рулет" - Венгер стигао Фергусона!
Француз ће на корак од историје стићи на Селхурст парку, где "тобџије" гостују Кристал Паласу (21х), у последњем мечу 20. кола.

Венгер је менаџер Арсенала од 1996. године, а истиче да воли што је у клубу где је посао упоредио са "руским рулетом".

"Да ми је неко рекао да ћу тако дуго остати воде рекао бих му да је луд. Сећам се кад сам имао 33, 34 године, помислио бих да до 60 има 25, 26 година и да нема шансе то да се догоди јер је свака утакмица коцка. Свака утакмица је руски рулет. Очекујеш да те у неком тренутку метак погоди. Због тога је ово невероватно", рекао је Венгер.

Фудбал данас није исти као пре 21 године, када је тек стигао на тадашњи Хајбери.

"Променио се, али генерално, више је то само изглед. Језгро игре је исто. То значи дух, квалитет на терену и напор који улажу људска бића да остваре нешто. Оно што се променило је друштво. Приближили смо се индивидуализму. Каријере се планирају на појединачном нивоу, а више има и анксиозних играча", додао је Француз.

Управо да друштвена промена је по његовом мишљењу отежала посао менаџера у фудбалу.

"Генерални проблем у Европи је што се изгубило поштовање за неке основне ствари, или је мање снажно него пре 20 година. Пре 20 година би отишао код доктора, он би ти рекао имаш то, а ти би рекао у реду, има кући да радим то. Данас, пре одласка код доктора истражујеш по интернету, а он мора да те убеди да немаш нужно то што мислиш. Тако је данас у сваком послу код сваког појединца", рекао је Венгер.

Венгерова дуговечност у савременом фудбалу, која је почела победом од 2:0 над Блекбурн Роверсима у октобру 1996, је изузетна ствар, а базирана је на посвећености, жртви, срежћи, здрављу и томе што је нашао клуб који подржава његове вредности.

"Најважнија ствар је да верујете у људска бића. Када тако друга радиш неки посао, ниси наиван. Познајеш све слабости и мане и како, понекад, људи могу бити себични или зли. Али и даље мораш да верујеш да у свакој особи постоји светло које може да изађе напоље. Ако си параноичан, онда немој да се бавиш овим послом. Имаћеш сваки разлог да постанеш параноичан. Људе не занима да ли су други клубови богатији, они желе само да побеђујеш. Твој посао је да извучеш најбоље из свог тима. Коначни циљ је да усрећиш људе. Нажалост, то не успева сваки пут, али наставиш да се трудиш", истакао је менаџер Арсенала.

На вечној листи укупног броја мечева, Венгер (Арсенал, Нагоја, Монако, Нанси) је други са 1.649, док ту лидер Алекс Фергусон (М. Јунајтед, Абердин, Шкотска, Сент Мирен, Ист Стирлингшир) има 2.155.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар