Цијена није сада промијењена

Начелник општине Источна Илиџа Маринко Божовић одбацио је тврдњу Министарства правде БиХ да је ова локална заједница промијенила цијену техничког пријема пред сами технички пријем новоизграђеног комплекса затвора БиХ.

Република Српска 27.12.2017 | 16:40
Цијена није сада промијењена
"Општина Источна Илиџа није промијенила цијену техничког пријема пред сами технички пријем објекта већ десет година након рока у којем је комплекс требао бити завршен, а прије свега због усаглашавања са актуелним законским рјешењем. За све наведено постоји документација у просторијама општине", навео је Божовић.

Он је појаснио да се приликом рачунања трошкова техничког пријема Министарство правде БиХ водило правилником о обрачуну трошкова који је био на снази 2003. године.

"Како до изградње затвора није дошло у предвиђеном периоду како се то тада очекивало 2007/2008. године већ десет година послије и како је дошло до измјене Закона о просторном уређењу и грађењу Републике Српске дошло је до промјене начина обрачуна трошкова техничког пријема", рекао је Божовић.

Он је појаснио да се по правилнику начина обрачуна трошкова техничког пријема Општине за те врсте објеката не рачунају по метру квадратном изграђеног простора већ по инвестиционој вриједности изграђеног објекта, један одсто инвестиционе вриједности, умањеној за износ ПДВ-а који је у овом случају износио додатних 10 милиона КМ.

Према његовим ријечима, у овом случају је ријеч о објекту који има високу инвестициону вриједност и предмет техничког пријема је практично мали град.

"Десет објеката виоскоградње и нискоградње који се простире на више од 180.000 метара квадратних, приступне саобраћајнице, комунална инфраструктура, 31.295 метара квадратних корисне површине, шест отворених спортских терена, хелиодром, 298 ћелија плус 50 ћелија за притворенике", навео је Божовић.

Он је напоменуо да је општина Источна Илиџа за потребе изградње овог објекта додијелила око 160.000 метара квадратних земљишта без надокнаде, те купила од Фабрике специјалних возила 18.000 метара квадратних додатног земљишта и додијелила их за затвор, такође без надокнаде, Министарству правде БиХ.

"Средства наплаћена од ренте за изградњу затвора уложена су у инфраструктуру која је у директној функцији затвора, а ријеч је о приступним путевима, фекалној и кишној канализацији, водоводу, јавној расвјети, електро и гасним инсталацијама, те ПТТ инсталацијама", додао је Божовић.

Стручни савјетник за протоколарне послове и односе с јавношћу Министарства правде БиХ Станислава Марић изјавила је раније Срни да је технички пријем новоизграђеног комплекса затвора БиХ у Источном Сарајеву требало да до сада буде завршен, али да је застој наступио када је начелник општине Источна Илиџа Божовић у августу повећао накнаду за тај поступак.

Она је прецизирала да је Божовић утврдио накнаду за трошкове техничког прегледа у износу од 525.910 КМ, те да је тај износ утврђен на основу одлуке о висини накнаде за контролу техничке документације и за рад комисија за технички пријем објеката.

Марићева је напоменула да Божовић својом одлуком из августа ове године није ставио ван снаге одлуку о висини накнаде за рад комисија за контролу техничке документације и комисија за технички пријем објеката од 9. јула 2003. године.

(Срна)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Позитива

28.12.2017 07:01

Свака цаст узецете од БИХ 500000 КМ за сваку похвалу

ОДГОВОРИТЕ