Cijena nije sada promijenjena

Načelnik opštine Istočna Ilidža Marinko Božović odbacio je tvrdnju Ministarstva pravde BiH da je ova lokalna zajednica promijenila cijenu tehničkog prijema pred sami tehnički prijem novoizgrađenog kompleksa zatvora BiH.

Republika Srpska 27.12.2017 | 16:40
Cijena nije sada promijenjena
"Opština Istočna Ilidža nije promijenila cijenu tehničkog prijema pred sami tehnički prijem objekta već deset godina nakon roka u kojem je kompleks trebao biti završen, a prije svega zbog usaglašavanja sa aktuelnim zakonskim rješenjem. Za sve navedeno postoji dokumentacija u prostorijama opštine", naveo je Božović.

On je pojasnio da se prilikom računanja troškova tehničkog prijema Ministarstvo pravde BiH vodilo pravilnikom o obračunu troškova koji je bio na snazi 2003. godine.

"Kako do izgradnje zatvora nije došlo u predviđenom periodu kako se to tada očekivalo 2007/2008. godine već deset godina poslije i kako je došlo do izmjene Zakona o prostornom uređenju i građenju Republike Srpske došlo je do promjene načina obračuna troškova tehničkog prijema", rekao je Božović.

On je pojasnio da se po pravilniku načina obračuna troškova tehničkog prijema Opštine za te vrste objekata ne računaju po metru kvadratnom izgrađenog prostora već po investicionoj vrijednosti izgrađenog objekta, jedan odsto investicione vrijednosti, umanjenoj za iznos PDV-a koji je u ovom slučaju iznosio dodatnih 10 miliona KM.

Prema njegovim riječima, u ovom slučaju je riječ o objektu koji ima visoku investicionu vrijednost i predmet tehničkog prijema je praktično mali grad.

"Deset objekata vioskogradnje i niskogradnje koji se prostire na više od 180.000 metara kvadratnih, pristupne saobraćajnice, komunalna infrastruktura, 31.295 metara kvadratnih korisne površine, šest otvorenih sportskih terena, heliodrom, 298 ćelija plus 50 ćelija za pritvorenike", naveo je Božović.

On je napomenuo da je opština Istočna Ilidža za potrebe izgradnje ovog objekta dodijelila oko 160.000 metara kvadratnih zemljišta bez nadoknade, te kupila od Fabrike specijalnih vozila 18.000 metara kvadratnih dodatnog zemljišta i dodijelila ih za zatvor, takođe bez nadoknade, Ministarstvu pravde BiH.

"Sredstva naplaćena od rente za izgradnju zatvora uložena su u infrastrukturu koja je u direktnoj funkciji zatvora, a riječ je o pristupnim putevima, fekalnoj i kišnoj kanalizaciji, vodovodu, javnoj rasvjeti, elektro i gasnim instalacijama, te PTT instalacijama", dodao je Božović.

Stručni savjetnik za protokolarne poslove i odnose s javnošću Ministarstva pravde BiH Stanislava Marić izjavila je ranije Srni da je tehnički prijem novoizgrađenog kompleksa zatvora BiH u Istočnom Sarajevu trebalo da do sada bude završen, ali da je zastoj nastupio kada je načelnik opštine Istočna Ilidža Božović u avgustu povećao naknadu za taj postupak.

Ona je precizirala da je Božović utvrdio naknadu za troškove tehničkog pregleda u iznosu od 525.910 KM, te da je taj iznos utvrđen na osnovu odluke o visini naknade za kontrolu tehničke dokumentacije i za rad komisija za tehnički prijem objekata.

Marićeva je napomenula da Božović svojom odlukom iz avgusta ove godine nije stavio van snage odluku o visini naknade za rad komisija za kontrolu tehničke dokumentacije i komisija za tehnički prijem objekata od 9. jula 2003. godine.

(Srna)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Pozitiva

28.12.2017 07:01

Svaka cast uzecete od BIH 500000 KM za svaku pohvalu

ODGOVORITE