Најава: Новогодишња турнеја "4 скакаонице"!

Једна од омиљених забава свих нас током новогодишњих празника! Турнеја "Четири скакаонице" почиње 29. децембра у Оберсдорфу, а биће завршена се 6. јануара у Бишофсхофену. Само је један човек победио на све четири исте године.  Четири скакаонице – Германи желе повратак на трон! У петак у Оберстдорфу почиње ново, 66. издање традиционалне новогодишње турнеје Четири скакаонице у ски скоковима.

Остали спортови 28.12.2017 | 23:45
Најава: Новогодишња турнеја "4 скакаонице"!
Сваке године од 1952. Немачка и Аустрија су домаћини такмичења, о чијем освајању машта сваки ски скакач. 

Победник турнеје је скакач са највише освојених поена на све четири скакаонице, у Оберсдорфу и Гармиш-Партенкирхену у Немачкој и Инсбруку и Бишофсхофену у Аустрији. 

Турнеја је једно од најзначајнијих такмичења током сезоне, а победа може да се пореди са освајањем Кристалног глобуса у ФИС Светском купу или златне медаље на Зимским олимпијским играма.

Током новогодишње турнеје бодују се резултати са сва четири такмичења, а шампион постаје скакач који сакупи највише бодова. 

За разлику од Светског купа, током турнеје сабирају се бодови добијени на основу дужине скока и оцена судија. 

Квалификациони систем "Четири скакаонице" познат је по јединственом нокаут систему. За разлику од такмичења у ФИС Светском купу, где 30 најбољих скакача из прве рунде обезбеђује пласман у другу, турнеја је позната по систему који је уведен у сезони 1996/97. 

Квалификације су на програму дан раније, пре званичног такмичења, после којих пласман у завршницу обезбеђује 50 такмичара, који се потом деле у 25 парова. Свих 25 победника тих дуела и још петорица са најбољим скоковима обезбеђују пласман у другу рунду.

Легенда турнеје је Јане Ахонен, једини који је пет пута тријумфовао. Његова четврта титула је остала упамћена као посебна. Те 2006. године први пут у историји виђена је деоба првог места, јер је и Јакуб Јанда сакупио исти број бодова. 

Немачка је најуспешнија нација са 16 победа, 15 је забележила Финска, Аустрија 14, а Норвежани су десет пута победили. 

Још од 1959. године, када је Немац Хелмут Рекнагел, троструки победник турнеје, остварио победе на прве три скакаонице али није успео у Бишофсхофену, трају покушаји да се освоји "гренд слем". 

Норвешки скакачи Енген и Виркола, Јапанци Касаја и Фунаки, Немац Јенс Вајсфлог и легендарни Финац Ниеминен били су близу, али ни они нису издржали притисак у Бишофсхофену.

Фунаки је 1998. године попустио у Оберсдорфу, јер је од њега био бољи Немац Свен Ханавалд, који је тада уписао тек прву победу у каријери, али и најавио блиставу будућност. 

Свен Ханавалд је потом постао први скакач који је победио на све четири скакаонице у ски скоковима. Било је то  од 29. децембра 2001. до 6. јануара 2002. победио на све четири скаконице и постао први скакач коме је то успело. Не само што је победио и у Бишофсхофену, већ је и доскочио до новог рекорда ове скакаонице - 139 метара.



Директни преноси турнеје "Четири скакаонице" почињу већ 29. децембра, када ће гледаоци моћи да прате квалификације за главно такмичење у Оберстдорфу, које је на 137м дугој скакаоници на програму дан касније.

Традиционално, ски скакачи Нову годину дочекују у Гармиш-Партенкирхену, где су за 31. децембар заказане квалификације за главно такмичење које је на програму првог дана 2018. године.

Такмичење на 130 метара дугачкој скакаоници у Инсбруку на програму је 3. и 4. јануара, а турнеја ће бити окончати у Бишофсхофену 5. и 6. јаунара.

Без обзира што током сезоне овај спорт последњих година и не привлачи претерану пажњу, чак ни у односу на алпско скијање, ретко ко пропушта ову легендарну турнеју када у року од седам дана најбољи ски-скакачи се боре на четири летаонице.

Оберстдорф, Гармиш-Партенкирген, Инсбрук и Бишофсхофен су врхунац сваке сезоне са ски-скакаче, па и генерално скијашке, а за скакаче су скоро једнако важан догађај као и Олимпијске игре. Неретко се победник на Четири скакаонице дуже памти и о њему се више прича као о шампиону него о освајачима златних медаља са ОИ.

Четири скакаонице су увек од ски-скакача стварале легенде овог спорта. Попут рекордера, петоструког шампиона Јанеа Ахонена, потом четвороструког Јенса Вајсфлога, затим јединственог Свена Ханевалда, јединог који је до титуле стигао са победом на сва четири такммичења (јубиларна 50. сезона 2001/2002), као и Пољака Адама Малиша, који је 2001/2002 забележио најубедљивији тријумф са 104,4 поена испред Ахонена.

Након Ахоненове последње титуле 2008, турнејом су суверено владали Аустријанци (Волфганг Лојцл, Андреас Кефлер, Томас Моргенштерн, Грегор Шлиренцауер, Томас Дитхарт, Штефан Крафт), али су у последње две шампиони долазили из словенских земаља – Словенац Петер Превц и Пољак Камил Стох.

Ове године би, међутим, Германи опет могли да врате примат, а очекује се први тријумф једног Немца још од поменуте легендарне Ханавалдове титуле. Тек други пут у овом веку као главни фаворит, односно као лидер Светског купа, на такмичење долази један Немац (Мартин Шмит 2000/2001).

Двадесетшестогодишњи Рихард Фрајтаг ће бити у центру пажње, с обзиром да је убедљиво први у генералном поретку СК са 151 бодом више од најближег конкурента.

"У одличној сам форми, миран сам и опуштен пред Четири скакаонице. Не осећам притисак. Радићу на неким детаљима", рекао је Фрајтаг, који је 2015. победио у Инсбруку.

Главни конкуренти биће му момци који су се прошле године жестоко борили за славу на легендарној турнеји – бранилац титуле Стох, победник на два прошлосезонска такмичења Норвежанин Данијел-Андре Танде, те Аустријанац Штефан Крафт.

"Не размишљам о одбрани титуле. Свака година је другачија. Наша форма и ново наступа се константно мењају, јер се све брзо развија. Четири скакаонице су посебне, пре свега због огромне пажње медија, па нам је много теже. Сваког дана се такмичимо, са минимум пауза, а потребно је стално бити концентрисан", рекао је Стох.

Не треба заборавити ни другог Немца, Андреаса Велингера, првог пратиоца Фрајтага у СК. Фрајтаг је победио на три од седам такмичења ове сезоне, укључујући и последње у швајцарском Енгелбергу 17. децембра скоковима од 137,5 и 135 метара, управо испред Стоха и Крафта.

Међутим, победе, форма, име, држављанство, ништа није битно на Четири скакаонице. Четири скакаонице имају сопствена правила. Само су тројица фаворита у последњих 12 година оправдала очекивања.

Један од ретких лидера СК који је освојио турнеју последњих година био је Превц 2015/2016. Због тога је ово такмичење међу зимским спортовима оно што су финала ФИФА Светског првенства или УЕФА Лиге шампиона у фудбалу, те финале НБА плеј-офа у кошарци. Врхунац.

Четири скакаонице су из године у годину све популарније на глобалном нивоу, привлаче све већу пажњу медија и обарају рекорде гледаности. Разлог је једноставан, Четири скакаонице су симбол новогодишњих празника, опуштања и уживања у зимској идили.

Скоро сва остала спортска такмичења паузирају, па сви могу да гледају Четири скакаонице. Подељено на четири догађаја у две алпске земље, ово такмичење увек гарантује квалитетну и узбудљиву забаву, која никад не изостаје.

У односу на такмичење у Светском купу, систем по којем се одржавају скокови током Новогодишње турнеје се разликује. Из квалификација, које се одржавају дан раније, на главне скокове иде 50 скакача, који се деле у 25 парова.

Победници тих дуела без обзира на генерални пласман иду даље у другу рунду, а њима се придружују петорица "лаки лузера". Међутим, у случају да одржавање квалификација није могуће, а било је таквих случајева у прошлости због лоших временских услова, такмичење у првој рунди се не разликује од оног у Светском купу.



КОМПЛЕТАН РАСПОРЕД ТАКМИЧЕЊА (преноси Еуроспорт):

29. децембар 2017.

16:00 Оберсдорф, Немачка - Квалификације ВС-137м Мушкарци

30. децембар 2017.

16:15 Оберсдорф, Немачка - ВС-137м

31. децембар 2017.

13:45 Гармиш Партенкирхен, Немачка - Квалификације ВС-140м Мушкарци

1. јануар 2018.

13:45 Гармиш Партенкирхен, Немачка - ВС-140м

3. јануар 2018.

13:45 Инсбрук, Аустрија - Квал. ВС-130м Мушкарци

4. јануар 2018.

13:45 Инсбрук, Аустрија - ВС-130м

5. јануар 2018.

16:45 Бишофсхофен, Аустрија - Квалификације ВС-140м Мушкарци

6. јануар 2018.

16:30 Бишофсхофен, Аустрија - ВС-140м

Извор: мондо.рс/Б92

Коментари / 0

Оставите коментар