ЕЛ се шири - улазе Паркер и вицешампион Еврокупа!

Евролига ће од сезоне 2018/2019 проширити такмичење на 18 учесника, преноси италијанска "Газета дело Спорт".  Шири се Евролига, шанса за АБА-лигаше? Италијанска "Газета" објавила је веома занимљиву информацију.

Кошарка 29.12.2017 | 15:30
ЕЛ се шири - улазе Паркер и вицешампион Еврокупа!
Од раније је познато да ће у Евролигу ући француски АСВЕЛ из Вилербана, чији је власник НБА суперстар Тони Паркер.

Други тим који ће добити место у Евролиги биће вицешампион Еврокупа, па ће тако борба за титулу у овом такмичењу бити само ствар престиже.

Ипак, то је шанса више за тимове из Еврокупа да се домогну елите, међу њима и АБА лигаше, али нажалост, у конкуренцији за то више није наш Партизан, јер је елиминисан у групној фази такмичења. 

Евролига од прошле сезоне има 16 чесника, међу којима је и Црвена звезда, па ће ово бити нова у низу промена система такмичења најјачег европског кошаркашког такмичења. 

Нова промена могла би додатно да закомпликује односе на релацији Евролига – ФИБА, јер већ годинама не могу да се договоре у вези са календарима такмичења, а додатни број мечева у ЕЛ ће само још више закомпликовати већ густи распоред током сезоне.

Јака прича стиже са розе страница миланске "Газете дело спорт"!

Водећи италијански спортски лист позивајући се на своје изворе у кошаркашким круговима тврди да ће Евролига од наредне сезоне бројати 18, уместо 16 клубова, да ће француски Асвел Вилербан добити специјалну позивницу, а да ће други "новајлија" бити финалиста Еврокупа из ове сезоне.

ЕКА, предузеће које управља Евролигом, од раније је усвојило правило да победник Еврокупа буде сигуран учесник најјачег европског такмичења наредне сезоне, а уколико "Газета" има праве информације сада би могло да се догоди да у току саме сезоне буде промењен систем квалификација за следећу.

То би, правно-технички, могао да буде проблем за канцеларију Евролиге у Барселони па би утолико ову "Газетину" информацију требало узети са задршком.

Еврокуп улази и Топ 16 фазу и поједини клубови, попут Партизана, већ су елиминисани, док Будућност и Цедевита имају прилику вечерас да победама над Лијеткабелисом и Левалоом обезбеде наставак такмичења.

Тренутно, право учешћа у Евролиги има само првак АБА лиге, док преостала три учесника плеј-офа имају позивницу за Еврокуп.

Променом система такмичења у затворену лигу 16 клубова, Евролига је повећала број утакмица у сезони на 30 пре уласка у плеј-оф и потом Фајнал-фор, док би увођење само још два нова клуба учинио да сезона има 34 рунде.

Згуснут календар такмичења већ је направио велики проблем европској кошарци и тачка је око које се заплићу односи између Евролиге и ФИБА, а рефлектују немогућношћу најбољих играча данашњице да наступају за своје репрезентације у оквиру квалификација за Мундобаскет 2017.

Проширење Евролиге - уколико га буде - у том смислу свакако неће помоћи, али није било ни реално очекивати да ће две стране кренути једна према другој.

Извор: Б92/мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар