EL se širi - ulaze Parker i vicešampion Evrokupa!

Evroliga će od sezone 2018/2019 proširiti takmičenje na 18 učesnika, prenosi italijanska "Gazeta delo Sport".  Širi se Evroliga, šansa za ABA-ligaše? Italijanska "Gazeta" objavila je veoma zanimljivu informaciju.

Košarka 29.12.2017 | 15:30
EL se širi - ulaze Parker i vicešampion Evrokupa!
Od ranije je poznato da će u Evroligu ući francuski ASVEL iz Vilerbana, čiji je vlasnik NBA superstar Toni Parker.

Drugi tim koji će dobiti mesto u Evroligi biće vicešampion Evrokupa, pa će tako borba za titulu u ovom takmičenju biti samo stvar prestiže.

Ipak, to je šansa više za timove iz Evrokupa da se domognu elite, među njima i ABA ligaše, ali nažalost, u konkurenciji za to više nije naš Partizan, jer je eliminisan u grupnoj fazi takmičenja. 

Evroliga od prošle sezone ima 16 česnika, među kojima je i Crvena zvezda, pa će ovo biti nova u nizu promena sistema takmičenja najjačeg evropskog košarkaškog takmičenja. 

Nova promena mogla bi dodatno da zakomplikuje odnose na relaciji Evroliga – FIBA, jer već godinama ne mogu da se dogovore u vezi sa kalendarima takmičenja, a dodatni broj mečeva u EL će samo još više zakomplikovati već gusti raspored tokom sezone.

Jaka priča stiže sa roze stranica milanske "Gazete delo sport"!

Vodeći italijanski sportski list pozivajući se na svoje izvore u košarkaškim krugovima tvrdi da će Evroliga od naredne sezone brojati 18, umesto 16 klubova, da će francuski Asvel Vilerban dobiti specijalnu pozivnicu, a da će drugi "novajlija" biti finalista Evrokupa iz ove sezone.

EKA, preduzeće koje upravlja Evroligom, od ranije je usvojilo pravilo da pobednik Evrokupa bude siguran učesnik najjačeg evropskog takmičenja naredne sezone, a ukoliko "Gazeta" ima prave informacije sada bi moglo da se dogodi da u toku same sezone bude promenjen sistem kvalifikacija za sledeću.

To bi, pravno-tehnički, mogao da bude problem za kancelariju Evrolige u Barseloni pa bi utoliko ovu "Gazetinu" informaciju trebalo uzeti sa zadrškom.

Evrokup ulazi i Top 16 fazu i pojedini klubovi, poput Partizana, već su eliminisani, dok Budućnost i Cedevita imaju priliku večeras da pobedama nad Lijetkabelisom i Levaloom obezbede nastavak takmičenja.

Trenutno, pravo učešća u Evroligi ima samo prvak ABA lige, dok preostala tri učesnika plej-ofa imaju pozivnicu za Evrokup.

Promenom sistema takmičenja u zatvorenu ligu 16 klubova, Evroliga je povećala broj utakmica u sezoni na 30 pre ulaska u plej-of i potom Fajnal-for, dok bi uvođenje samo još dva nova kluba učinio da sezona ima 34 runde.

Zgusnut kalendar takmičenja već je napravio veliki problem evropskoj košarci i tačka je oko koje se zapliću odnosi između Evrolige i FIBA, a reflektuju nemogućnošću najboljih igrača današnjice da nastupaju za svoje reprezentacije u okviru kvalifikacija za Mundobasket 2017.

Proširenje Evrolige - ukoliko ga bude - u tom smislu svakako neće pomoći, ali nije bilo ni realno očekivati da će dve strane krenuti jedna prema drugoj.

Izvor: B92/mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar