Захарова: САД се мијешају у изборе

Портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова поручила на Твитеру да се САД изјавама око Наваљног мешају у руске изборе.

Свијет 27.12.2017 | 10:53
Захарова: САД се мијешају у изборе
Подсетимо, Стејт департмент је саопштио да је забринут поводом одлуке руске Централне изборне комисије да опозициони лидер Алексеј Наваљни не може да учествује на председничким изборима 2018.

"Ова изјава из Стејт департмента, за коју сам сигурна да неће бити једина, представља директно мешање у изборни процес и унутрашње ствари државе", твитовала је Захарова, а преноси Тасс.

Портпарол Стејт департмента претходно је изјавио за ту агенцију ТАС С да је америчка дипломатија забринута због одлуке руске Централне изборне комисије о забрани учешћа Наваљног у изборној трци за председника Русије због тога што је у прошлости био осудјен за кривично дело.

"Најсмешнија ствар у вези с овим јесте да су ово изјавили исти они људи који су РТ и 'Спутњик' етикетирали као стране агенте, прогонили руске медије широм света и уложили огромне суме новца за супротстављање руској пропаганди", навела је Захарова.

Европска унија саопштила је јуче да забрана руском опозионом лидеру Алексеју Наваљном да учествује на председничким изборима наредне године доводи у озбиљну сумњу политички плурализам у Русији и изгледе за демократске изборе.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков изјавио је претходно да позиви руског опозиционог лидера Наваљног на бојкот председничких избора 2018. године морају да буду пажљиво проучени да би се утврдило да ли су они у складу са законом. Песков је нагласио да легитимитет избора неће бити доведен у питање неучешћем Наваљног на њима, преноси Ројтерс.

Како преноси Тасс, говорећи о одлуци Централне изборне комисије да одбије кандидатуру Наваљног, Песков је рекао да "несумњиво, ако је неком од оних који желе да се кандидују за председника одбијен захтев за учешће у складу са законом, то не може да утиче на легитимитет избора".

Како су агенције раније пренеле, руска Централна изборна комисија званично је у понедељак забранила руском опозиционару да се кандидује на председничким изборима 2018. Комисија је изгласала одлуку да Наваљни нема права да се кандидује, јер је у прошлости осуђен за кривично дело.

У образложењу одлуке се наводи да осуђујућа пресуда, којом је Наваљном одређена условна казна затвора, а коју је он у више наврата описао као политички мотивисану, значи да он не може да се кандидује за председника у марту следеће године, наводи Ројтерс.

Агенција наводи да је 12 од 13 чланова Комисије гласало за забрану кандидатуре Наваљног, док је један члан био уздржан наводећи као разлог могућ сукоб интереса. Наваљни је, након те одлуке Комисије, најавио да ће поднети жалбу на ту одлуку и позвао присталице на бојкот председничких избора.

Извор: Тањуг

Коментари / 0

Оставите коментар