Zaharova: SAD se miješaju u izbore

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova poručila na Tviteru da se SAD izjavama oko Navaljnog mešaju u ruske izbore.

Svijet 27.12.2017 | 10:53
Zaharova: SAD se miješaju u izbore
Podsetimo, Stejt department je saopštio da je zabrinut povodom odluke ruske Centralne izborne komisije da opozicioni lider Aleksej Navaljni ne može da učestvuje na predsedničkim izborima 2018.

"Ova izjava iz Stejt departmenta, za koju sam sigurna da neće biti jedina, predstavlja direktno mešanje u izborni proces i unutrašnje stvari države", tvitovala je Zaharova, a prenosi Tass.

Portparol Stejt departmenta prethodno je izjavio za tu agenciju TAS S da je američka diplomatija zabrinuta zbog odluke ruske Centralne izborne komisije o zabrani učešća Navaljnog u izbornoj trci za predsednika Rusije zbog toga što je u prošlosti bio osudjen za krivično delo.

"Najsmešnija stvar u vezi s ovim jeste da su ovo izjavili isti oni ljudi koji su RT i 'Sputnjik' etiketirali kao strane agente, progonili ruske medije širom sveta i uložili ogromne sume novca za suprotstavljanje ruskoj propagandi", navela je Zaharova.

Evropska unija saopštila je juče da zabrana ruskom opozionom lideru Alekseju Navaljnom da učestvuje na predsedničkim izborima naredne godine dovodi u ozbiljnu sumnju politički pluralizam u Rusiji i izglede za demokratske izbore.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je prethodno da pozivi ruskog opozicionog lidera Navaljnog na bojkot predsedničkih izbora 2018. godine moraju da budu pažljivo proučeni da bi se utvrdilo da li su oni u skladu sa zakonom. Peskov je naglasio da legitimitet izbora neće biti doveden u pitanje neučešćem Navaljnog na njima, prenosi Rojters.

Kako prenosi Tass, govoreći o odluci Centralne izborne komisije da odbije kandidaturu Navaljnog, Peskov je rekao da "nesumnjivo, ako je nekom od onih koji žele da se kandiduju za predsednika odbijen zahtev za učešće u skladu sa zakonom, to ne može da utiče na legitimitet izbora".

Kako su agencije ranije prenele, ruska Centralna izborna komisija zvanično je u ponedeljak zabranila ruskom opozicionaru da se kandiduje na predsedničkim izborima 2018. Komisija je izglasala odluku da Navaljni nema prava da se kandiduje, jer je u prošlosti osuđen za krivično delo.

U obrazloženju odluke se navodi da osuđujuća presuda, kojom je Navaljnom određena uslovna kazna zatvora, a koju je on u više navrata opisao kao politički motivisanu, znači da on ne može da se kandiduje za predsednika u martu sledeće godine, navodi Rojters.

Agencija navodi da je 12 od 13 članova Komisije glasalo za zabranu kandidature Navaljnog, dok je jedan član bio uzdržan navodeći kao razlog moguć sukob interesa. Navaljni je, nakon te odluke Komisije, najavio da će podneti žalbu na tu odluku i pozvao pristalice na bojkot predsedničkih izbora.

Izvor: Tanjug

Komentari / 0

Ostavite komentar