У Скандинавији оружје из Србије

У Скандинавију је стигла велика количина илегалног оружја, а највећи део дошао је са "ратом разореног Балкана", пише "Спутњик" на енглеском језику.

Свијет 26.12.2017 | 16:38
У Скандинавији оружје из Србије
Како наводе, након завршетка сукоба на Балкану велики део коришћеног оружја преплавио је европско црно тржиште.

 
- Данас су скандинавске улице пуне страних и раније не тако честих марки оружја попут српске Заставе и чехословачког Шкорпиона, а то оружје коришћено је у низу пуцњава - пише "Спутњик", а преноси Б92.

Норвешки лист "Дагбалдет" истиче да се оружје које води порекло са југа и истока Европе све више користи у сукобима банди и трговини дрогом.

- Само током ове јесени неколико десетина мушкараца оптужено је за трговину дрогом и оружјем, а у наставку операције "Глад" откривена је трговина оружјем из бивше Југославије, Бугарске и Совјетског савеза - истиче се у тексту.

Према проценама Европола из 2014. године, око пола милиона комада оружја је украдено и прошверцовано у Европску унију. Предраг Петровић из београдског Центра за безбедносну политику за "Дагбладет" каже да је велика количина тог оружја и даље доступна на српском црном тржишту.

- Процењује се да је реч о око 900.000 оружја. Многи су тврдили да им је оружје украдено, али је оно заправо продато у Западној Европи - каже Петровић.

Он наводи да се АК-47, познатији као "калашњиков", у Србији може купити за 200 евра, а да то исто оружје на Западу кошта и до 3.000 евра.

- Разлика у цени је отприлике иста и за мање оружје - наводи Петровић, истичући да су шверцери углавном балкански емигранти који живе на Западу. Осим тога, он је навео да за већину оружја постоји посебна "наруџбина", да се оно шверцује у деловима како их полиција не би открила, као и да се за шверц користе углавном исте руте као и за дрогу.

Из Центра за безбедносну политику такође наводе да се оружје из Босне и Херцеговине, Србије и Турске шверцује у Мађарску и Аустрију, одатле у Француску, Белгију и Холандију, из којих стиже у Данску, која служи као "дистрибутивни центар за остатак Скандинавије".

- Малме је место у које илегално оружје улази у Шведску, а већина тог оружја је са бивших ратишта на Балкану - наводи Ларс Форстел из шведске полиције. Како се наводи, у Шведској је 2017. виђен драматични пораст пуцњава - 40 људи је убијено, а 135 рањено у преко 300 сукоба, од којих већина има везе са бандама.

(Агенције)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Бумеранг

26.12.2017 17:30

Враца се само од дакле је и дошло.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Је ли

26.12.2017 18:03

Пс будалама и дивљим националистима је лако сваста увалити.А Балкан врви.

Name

ре

26.12.2017 18:52

Назалост, не само Балкан вец за цијелу Европу су лоса предвидјања...??

Name

Реално

26.12.2017 21:23

Ма не то није истина врх Србије како казе у ту дрзаву теце мед и млијеко ко се хвали нај слабије се храни јадо моје јадети