U Skandinaviji oružje iz Srbije

U Skandinaviju je stigla velika količina ilegalnog oružja, a najveći deo došao je sa "ratom razorenog Balkana", piše "Sputnjik" na engleskom jeziku.

Svijet 26.12.2017 | 16:38
U Skandinaviji oružje iz Srbije
Kako navode, nakon završetka sukoba na Balkanu veliki deo korišćenog oružja preplavio je evropsko crno tržište.

 
- Danas su skandinavske ulice pune stranih i ranije ne tako čestih marki oružja poput srpske Zastave i čehoslovačkog Škorpiona, a to oružje korišćeno je u nizu pucnjava - piše "Sputnjik", a prenosi B92.

Norveški list "Dagbaldet" ističe da se oružje koje vodi poreklo sa juga i istoka Evrope sve više koristi u sukobima bandi i trgovini drogom.

- Samo tokom ove jeseni nekoliko desetina muškaraca optuženo je za trgovinu drogom i oružjem, a u nastavku operacije "Glad" otkrivena je trgovina oružjem iz bivše Jugoslavije, Bugarske i Sovjetskog saveza - ističe se u tekstu.

Prema procenama Evropola iz 2014. godine, oko pola miliona komada oružja je ukradeno i prošvercovano u Evropsku uniju. Predrag Petrović iz beogradskog Centra za bezbednosnu politiku za "Dagbladet" kaže da je velika količina tog oružja i dalje dostupna na srpskom crnom tržištu.

- Procenjuje se da je reč o oko 900.000 oružja. Mnogi su tvrdili da im je oružje ukradeno, ali je ono zapravo prodato u Zapadnoj Evropi - kaže Petrović.

On navodi da se AK-47, poznatiji kao "kalašnjikov", u Srbiji može kupiti za 200 evra, a da to isto oružje na Zapadu košta i do 3.000 evra.

- Razlika u ceni je otprilike ista i za manje oružje - navodi Petrović, ističući da su šverceri uglavnom balkanski emigranti koji žive na Zapadu. Osim toga, on je naveo da za većinu oružja postoji posebna "narudžbina", da se ono švercuje u delovima kako ih policija ne bi otkrila, kao i da se za šverc koriste uglavnom iste rute kao i za drogu.

Iz Centra za bezbednosnu politiku takođe navode da se oružje iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Turske švercuje u Mađarsku i Austriju, odatle u Francusku, Belgiju i Holandiju, iz kojih stiže u Dansku, koja služi kao "distributivni centar za ostatak Skandinavije".

- Malme je mesto u koje ilegalno oružje ulazi u Švedsku, a većina tog oružja je sa bivših ratišta na Balkanu - navodi Lars Forstel iz švedske policije. Kako se navodi, u Švedskoj je 2017. viđen dramatični porast pucnjava - 40 ljudi je ubijeno, a 135 ranjeno u preko 300 sukoba, od kojih većina ima veze sa bandama.

(Agencije)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Bumerang

26.12.2017 18:30

Vraca se samo od dakle je i došlo.

ODGOVORITE
Name

Je li

26.12.2017 19:03

Ps budalama i divljim nacionalistima je lako svasta uvaliti.A Balkan vrvi.

Name

re

26.12.2017 19:52

Nazalost, ne samo Balkan vec za cijelu Evropu su losa predvidjanja...??

Name

Realno

26.12.2017 22:23

Ma ne to nije istina vrh Srbije kako kaze u tu drzavu tece med i mlijeko ko se hvali naj slabije se hrani jado moje jadeti