БиХ је вијест од јуче за Вашингтон

Жак Пол Клајн, пензионисани амерички генерал и дипломата, помно прати дешавања у свијету, посебно у БиХ где је служио од 1998. године као замјеник Високог представника, а касније бива постављен за специјалног представника УН у БиХ.
- Знамо ко је убио Леутара, предмет „Марлборо“ се односио на прање новца. . . , каже Клајн.

Свијет 26.12.2017 | 15:36
 БиХ је вијест од јуче за Вашингтон
У разговору за „Аваз“ говори о свом виђењу државе БиХ данас, ОХР, али и о томе требају ли ЕУ и САД бити више ангажовани у БиХ.

- БиХ је потребна економија. Није ме брига јесте ли социјалиста, националиста, комуниста... Ви морате радити на томе да економија буде добра. Није важно којим језиком говорите, које сте религије, којој етничкој групи припадате... - наводи Клајн.

Када је у питању тренутна ситуација, али и будућност БиХ. Клајн каже да је најбољи модел за БиХ онај који има Швајцарска.

- Тамо већински дио популације говори њемачки језик, дио француски, а трећи дио италијански језик. И то су различите религијске групе, једни су католици, једни протестанти, једни Романи. И они су се одлучили да економија мора бити изнад тога. То је законски решено. Дакле, имају и различите језике и религије, и опет имају прејаку економију. Мислим да БиХ треба слиједити тај модел - каже Клајн.

Међутим, свјестан да је БиХ далеко од тога, каже да је баш то - трагично.

- Мени је жао што млади људи одлазе. Шта могу друго урадити? Какву будућност имају? Све земље напредују, имају позитиван смјер, а Босна? Ту се не види никакав напредак - истиче он.

Када је у питању снажнији ангажман ЕУ и САД у БиХ, Клајн мисли да је за то „већ касно''.

- Босна је вијест од јуче и тешко је то сада наметнути као неки циљ у Вашингтону. Зато мислим да је касно - појашњава Клајн.

Током његовог мандата водило се неколико великих истрага у БиХ, па и против високопозиционираних политичара. Једна од њих имала је кодни назив „Марлборо“.

- Та истрага („Марлборо“, оп. а.) је постојала, али нисам је ја водио – истиче, између осталог, Клајн.

Добро је упућен и у случај „Леутар“, односно у истрагу о убиству бившег доминистра федералне полиције Јозе Леутара 1999. године. Тај случај још није ријешен.

- Сјећам се добро тог случаја. Сви су нас питали зашто нисмо хапсили убице. Објашњавао сам то. Ми тада, нажалост, нисмо имали ингеренције да хапсимо било кога. Ми смо само могли савјетовати и бити подршка. И ми смо то радили. Имали смо доказе, свједоке. Трагично је да појединци никада нису осуђени. Знам да је била политичка позадина, да је било договора на релацији Мостар - Сарајево „ви урадите ово за нас, ми ћемо ово за вас“.. .Жалосно је да то није никада ријешено - истиче Клајн.

Истиче и да не зна каква ће будућност ОХР бити те да он „нема више неку моћ“.

- Високи представник нема више утицаја ни храбрости да направи притисак да ствари крену напријд. Сјетите се како смо ми у то вријеме разговарали с Крајишником за двојезичне табле, када смо уводили конвертибилну марку - каже Клајн.

(Блиц)

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

ПероЗдрео

26.12.2017 14:54

Наравано да је касно ово висе није 2001 кад је господин Клајн зарио и палио и одлуцивао о свему по БИХ.Геополитицке прилике у свијету су се измјениле.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Перо

26.12.2017 15:28

Перо ждеро, , а ко сада пали и жари? Свеједно је ко пали и жари, али да народ не буде робље режима. Најбоља солуција би била да нас окупира нека страна сила, економски јака, културна. Тако рече и Душан Ковачевић. Бјежи народ, егзодус није забринуо Бају, све је спалио као да нас је погодила атомска .

Name

Локални Дрипац

26.12.2017 15:48

Сваки кронер испред задруге је политички аналитичар. Ти знаш шта се у свијету измијенило? Онај ко је још радно способан нека сређује радну визу и бјежи напоље док не буде сасвим касно. Знам само да ће овдје бити само горе.

Name

Булдог

26.12.2017 15:52

Ако овај, који је мирним путем реинтегрисао Славонију и Барање у Хрватску и који је у БиХ газио све пред собом, каже да је касно, онда је стварно касно...

Name

Смијесно

26.12.2017 18:05

Смијесно.Па сто дебели ниси реко ко је убио Леутара.

Name

ккк

26.12.2017 14:56

Тацно!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Текст

26.12.2017 16:06

И он препоручује гас одавде!

Name

Владо бабиц

26.12.2017 15:00

Три кантона рјесена ствара за сва времена бицемо добре комсије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

26.12.2017 15:26

То ти мислис.Ниста немозе без најбројнијег народа.

Name

Горан

26.12.2017 15:56

Нема потребе за заједничким животом са муслиманима.

Name

сарајлија

26.12.2017 16:21

Нико и не трази заједницки зивот,не мислим ти зло нити цу ти долазити у госте,на родјендане или славе али моземо зивјети коректно као комсије без да ти намецем своје идеје,зеље или мисљења а нецес ни ти мени.Моземо се поздравити или сарадјивати а и не морамо.ниста на силу,не дирај ми породицу,имање,вјеру,дзамију,језик и право на зивот а ја цу то исто тразити и за тебе.

Name

Анте

26.12.2017 15:11

О мајмуне па за 3 дана сте зауставили рат садсе јављас писај у пемпас сада мрцино који сте ви сљам од људи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Арм

26.12.2017 15:43

Баш су сви исти.Када су на позицији,ништа не раде конструктивно,а када оду,онда серу и паметују.

Name

Градјанин

26.12.2017 15:55

Само нас пате.

Name

Никола

27.12.2017 08:12

Да вам није било америчких јединица за брза дејства и њихове авијације, и да је Борис био Путин, РХ би била само Сљеме и ближа околина, баш онолика колика је стољећима била. Али, сачекај...

Name

Криста

27.12.2017 09:58

Нама ни господ бог не мозе помоци све корумпирано сами криминал

ОДГОВОРИТЕ