BiH je vijest od juče za Vašington

Žak Pol Klajn, penzionisani američki general i diplomata, pomno prati dešavanja u svijetu, posebno u BiH gde je služio od 1998. godine kao zamjenik Visokog predstavnika, a kasnije biva postavljen za specijalnog predstavnika UN u BiH.
- Znamo ko je ubio Leutara, predmet „Marlboro“ se odnosio na pranje novca. . . , kaže Klajn.

Svijet 26.12.2017 | 15:36
 BiH je vijest od juče za Vašington
U razgovoru za „Avaz“ govori o svom viđenju države BiH danas, OHR, ali i o tome trebaju li EU i SAD biti više angažovani u BiH.

- BiH je potrebna ekonomija. Nije me briga jeste li socijalista, nacionalista, komunista... Vi morate raditi na tome da ekonomija bude dobra. Nije važno kojim jezikom govorite, koje ste religije, kojoj etničkoj grupi pripadate... - navodi Klajn.

Kada je u pitanju trenutna situacija, ali i budućnost BiH. Klajn kaže da je najbolji model za BiH onaj koji ima Švajcarska.

- Tamo većinski dio populacije govori njemački jezik, dio francuski, a treći dio italijanski jezik. I to su različite religijske grupe, jedni su katolici, jedni protestanti, jedni Romani. I oni su se odlučili da ekonomija mora biti iznad toga. To je zakonski rešeno. Dakle, imaju i različite jezike i religije, i opet imaju prejaku ekonomiju. Mislim da BiH treba slijediti taj model - kaže Klajn.

Međutim, svjestan da je BiH daleko od toga, kaže da je baš to - tragično.

- Meni je žao što mladi ljudi odlaze. Šta mogu drugo uraditi? Kakvu budućnost imaju? Sve zemlje napreduju, imaju pozitivan smjer, a Bosna? Tu se ne vidi nikakav napredak - ističe on.

Kada je u pitanju snažniji angažman EU i SAD u BiH, Klajn misli da je za to „već kasno''.

- Bosna je vijest od juče i teško je to sada nametnuti kao neki cilj u Vašingtonu. Zato mislim da je kasno - pojašnjava Klajn.

Tokom njegovog mandata vodilo se nekoliko velikih istraga u BiH, pa i protiv visokopozicioniranih političara. Jedna od njih imala je kodni naziv „Marlboro“.

- Ta istraga („Marlboro“, op. a.) je postojala, ali nisam je ja vodio – ističe, između ostalog, Klajn.

Dobro je upućen i u slučaj „Leutar“, odnosno u istragu o ubistvu bivšeg doministra federalne policije Joze Leutara 1999. godine. Taj slučaj još nije riješen.

- Sjećam se dobro tog slučaja. Svi su nas pitali zašto nismo hapsili ubice. Objašnjavao sam to. Mi tada, nažalost, nismo imali ingerencije da hapsimo bilo koga. Mi smo samo mogli savjetovati i biti podrška. I mi smo to radili. Imali smo dokaze, svjedoke. Tragično je da pojedinci nikada nisu osuđeni. Znam da je bila politička pozadina, da je bilo dogovora na relaciji Mostar - Sarajevo „vi uradite ovo za nas, mi ćemo ovo za vas“.. .Žalosno je da to nije nikada riješeno - ističe Klajn.

Ističe i da ne zna kakva će budućnost OHR biti te da on „nema više neku moć“.

- Visoki predstavnik nema više uticaja ni hrabrosti da napravi pritisak da stvari krenu naprijd. Sjetite se kako smo mi u to vrijeme razgovarali s Krajišnikom za dvojezične table, kada smo uvodili konvertibilnu marku - kaže Klajn.

(Blic)

Komentari / 16

Ostavite komentar
Name

PeroZdreo

26.12.2017 14:54

Naravano da je kasno ovo vise nije 2001 kad je gospodin Klajn zario i palio i odlucivao o svemu po BIH.Geopoliticke prilike u svijetu su se izmjenile.

ODGOVORITE
Name

Pero

26.12.2017 15:28

Pero ždero, , a ko sada pali i žari? Svejedno je ko pali i žari, ali da narod ne bude roblje režima. Najbolja solucija bi bila da nas okupira neka strana sila, ekonomski jaka, kulturna. Tako reče i Dušan Kovačević. Bježi narod, egzodus nije zabrinuo Baju, sve je spalio kao da nas je pogodila atomska .

Name

Lokalni Dripac

26.12.2017 15:48

Svaki kroner ispred zadruge je politički analitičar. Ti znaš šta se u svijetu izmijenilo? Onaj ko je još radno sposoban neka sređuje radnu vizu i bježi napolje dok ne bude sasvim kasno. Znam samo da će ovdje biti samo gore.

Name

Булдог

26.12.2017 15:52

Ако овај, који је мирним путем реинтегрисао Славонију и Барање у Хрватску и који је у БиХ газио све пред собом, каже да је касно, онда је стварно касно...

Name

Smijesno

26.12.2017 18:05

Smijesno.Pa sto debeli nisi reko ko je ubio Leutara.

Name

kkk

26.12.2017 14:56

Tacno!

ODGOVORITE
Name

Tekst

26.12.2017 16:06

I on preporučuje gas odavde!

Name

Vlado babic

26.12.2017 15:00

Tri kantona rjesena stvara za sva vremena bicemo dobre komsije.

ODGOVORITE
Name

Re

26.12.2017 15:26

To ti mislis.Nista nemoze bez najbrojnijeg naroda.

Name

Горан

26.12.2017 15:56

Нема потребе за заједничким животом са муслиманима.

Name

sarajlija

26.12.2017 16:21

Niko i ne trazi zajednicki zivot,ne mislim ti zlo niti cu ti dolaziti u goste,na rodjendane ili slave ali mozemo zivjeti korektno kao komsije bez da ti namecem svoje ideje,zelje ili misljenja a neces ni ti meni.Mozemo se pozdraviti ili saradjivati a i ne moramo.nista na silu,ne diraj mi porodicu,imanje,vjeru,dzamiju,jezik i pravo na zivot a ja cu to isto traziti i za tebe.

Name

Ante

26.12.2017 15:11

O majmune pa za 3 dana ste zaustavili rat sadse javljas pisaj u pempas sada mrcino koji ste vi sljam od ljudi.

ODGOVORITE
Name

Arm

26.12.2017 15:43

Baš su svi isti.Kada su na poziciji,ništa ne rade konstruktivno,a kada odu,onda seru i pametuju.

Name

Gradjanin

26.12.2017 15:55

Samo nas pate.

Name

Никола

27.12.2017 08:12

Да вам није било америчких јединица за брза дејства и њихове авијације, и да је Борис био Путин, РХ би била само Сљеме и ближа околина, баш онолика колика је стољећима била. Али, сачекај...

Name

Krista

27.12.2017 09:58

Nama ni gospod bog ne moze pomoci sve korumpirano sami kriminal

ODGOVORITE