Русија спремна да буде посредник

Кремљ саопштио да је Русија спремна да обави улогу посредника између Сјеверне Кореје и САД у разговорима чији би циљ био смањење напетости.

Свијет 26.12.2017 | 13:36
Русија спремна да буде посредник
Спремност Русије да утре пут деескалацији је очигледна", поручио је новинарима портпарол Кремља Дмитриј Песков и додао да такав приједлог стоји уколико све стране прихвате да Русија посредује.

Према тврдњама медија из Јужне Кореје, Сјеверна Кореја се припрема за лансирање сателита у свемир, што по мишљењу стручњака, има за циљ даљи развој технологије балистичких ракета, док јужнокорејске власти у званичном извјештају прогнозирају да ће Пјонгјанг наредне године затражити преговоре са САД о свом програму наоружања.

Сјеверна Кореја можда припрема лансирање сателита у свемир, извјештава данас јужнокорејски лист "Јонганг Илбо" позивајући се на неименованог званичника јужнокорејске владе.

Како преноси Ројтерс, стручњаци наводе да ће такво лансирање имати за циљ даљи развој технологије балистичких ракета Сјеверне Кореје и да ће као такво бити забрањено резолуцијама Уједињених нација.

Сјеверенокорејски лист "Родонг Синмун" пише у издању од понедјељка да је "миран развој у свемиру легитимно право суверене државе".

Јужна Кореја, како се наводи, такође предвиђа да ће Сјеверна Кореја следеће године жељети да започне преговоре са САД о својим оружаним програмима и да ће се макар мало приближити званичном Сеулу.

"Сјеверна Кореја ће затражити преговоре са САД, истовремено настављајући са напорима да буде призната као де факто држава која посједује нуклеарно оружје", наводи се у званичном извјештају Министарства за уједињење Јужне Кореје, без образлагања оваквих закључака.

Савјет безбједности Уједињених нација једногласно је у петак увео нове санкције Сјеверној Кореји због најновијег теста балистичке ракете који је извела 29. новембра, наводећи да је био успјешан и да та ракета може да погоди америчко копно.

Увођење нових санкција је Пјонгјанг окарактерисао као економску блокаду и акт рата.

Извор: Тањуг

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

бwаххаа

26.12.2017 17:44

Руси да буду посредници америци хахаахах русима су исти ставили санкције.

ОДГОВОРИТЕ