Rusija spremna da bude posrednik

Kremlj saopštio da je Rusija spremna da obavi ulogu posrednika između Sjeverne Koreje i SAD u razgovorima čiji bi cilj bio smanjenje napetosti.

Svijet 26.12.2017 | 13:36
Rusija spremna da bude posrednik
Spremnost Rusije da utre put deeskalaciji je očigledna", poručio je novinarima portparol Kremlja Dmitrij Peskov i dodao da takav prijedlog stoji ukoliko sve strane prihvate da Rusija posreduje.

Prema tvrdnjama medija iz Južne Koreje, Sjeverna Koreja se priprema za lansiranje satelita u svemir, što po mišljenju stručnjaka, ima za cilj dalji razvoj tehnologije balističkih raketa, dok južnokorejske vlasti u zvaničnom izvještaju prognoziraju da će Pjongjang naredne godine zatražiti pregovore sa SAD o svom programu naoružanja.

Sjeverna Koreja možda priprema lansiranje satelita u svemir, izvještava danas južnokorejski list "Jongang Ilbo" pozivajući se na neimenovanog zvaničnika južnokorejske vlade.

Kako prenosi Rojters, stručnjaci navode da će takvo lansiranje imati za cilj dalji razvoj tehnologije balističkih raketa Sjeverne Koreje i da će kao takvo biti zabranjeno rezolucijama Ujedinjenih nacija.

Sjeverenokorejski list "Rodong Sinmun" piše u izdanju od ponedjeljka da je "miran razvoj u svemiru legitimno pravo suverene države".

Južna Koreja, kako se navodi, takođe predviđa da će Sjeverna Koreja sledeće godine željeti da započne pregovore sa SAD o svojim oružanim programima i da će se makar malo približiti zvaničnom Seulu.

"Sjeverna Koreja će zatražiti pregovore sa SAD, istovremeno nastavljajući sa naporima da bude priznata kao de fakto država koja posjeduje nuklearno oružje", navodi se u zvaničnom izvještaju Ministarstva za ujedinjenje Južne Koreje, bez obrazlaganja ovakvih zaključaka.

Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija jednoglasno je u petak uveo nove sankcije Sjevernoj Koreji zbog najnovijeg testa balističke rakete koji je izvela 29. novembra, navodeći da je bio uspješan i da ta raketa može da pogodi američko kopno.

Uvođenje novih sankcija je Pjongjang okarakterisao kao ekonomsku blokadu i akt rata.

Izvor: Tanjug

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

bwahhaa

26.12.2017 17:44

Rusi da budu posrednici americi hahaahah rusima su isti stavili sankcije.

ODGOVORITE