Моја грешка што СНСД није у власти

Предсједавајући Предсједништва БиХ Драган Човић сматра да ће идућа година у Босни и Херцеговини бити потпуно обиљежена изборном кампањом и кризама, али да је могуће да се у тој кампањи поклопе одређени интереси па да се неке ствари и одраде убрзано.

Босна и Херцеговина 26.12.2017 | 10:25
Моја грешка што СНСД није у власти
"Најважније је да ћемо имати стабилну фискалну 2018. годину, јер ће се прорачуни усвојити и њихово пуњење ће ићи сасвим добро. Нема данас нити једне разине која има прорачунски дефицит и то је резултат промишљеног суставног рада да су приходи у прорачунима у значајном повећању и мислим да ће се тај тренд наставити и у наредној години, што је добро. А за све друго мислим да ће се отварати бројне кризе, јер тактике како добити наредне изборе засниват ће се на томе како успорити власт која данас дјелује. Тако да и оно што није позиција постат ће опозиција у свом дјеловању", изјавио је Човић у новогодишњем интервјуу за Фену.

Он упозорава да смо већ шест или седам мјесеци у изборној кампањи те да неки, како каже, покушавају засјенити недостатак свог политичког дјеловања пребацујући на питања која уопште нису постојала, као што је изградња Пељешког моста или одређена питања у односима са Србијом.

"Ја особно мислим да ће то бити теме које ће превладати и у наредној години, из простог разлога јер ће то некоме требати како би на неки начин ојачао своју позицију или увјерење да је то добро урадити како би вас бирачко тијело пратило", сматра Човић.

Могуће је, додаје, да ће постојати заједнички интерес да се убрзано гради и да ћемо у првој половини године више урадити на изградњи аутоцеста и брзих цеста него у протекле три године.

"То би могло значити и нова радна мјеста и учинке у економији, иако власт вјеројатно неће функционирати, што је још један показатељ да је ова држава одржива и када немате већину у власти. Очекујем да ће се у функцији изборне кампање ићи дотле да се постављају и питања повјерења владама. Тако ће се слати одређене политичке поруке. Дакле, идућа година би у јавности могла бити негативна, али мислим да ће управо због изборне кампање бити више него позитивна по пуно параметара ако их неко жели објективно сагледати", истиче предсједавајући Предсједништва БиХ.

Када су у питању измјене Изборног закона БиХ, Човић каже да је за Хрватски народни сабор (ХНС) минимум оно што садржи приједлог којег су предали у Парламенту и који је, како истиче, у највећој мјери били усугласили са СДА.

"Ако ме питате гдје је та црта испод које се не може ићи, онда је овај наш приједлог минимум минимума што смо могли тражити и ако би се десило да у Заступничком дому буде одбачен, извјесно је да ни други приједлози неће моћи проћи парламентарну процедуру. ХДЗ ће са своје стране, заједно с партнерима у ХНС-у, конзултирати и вјеројатно изаћи с новим приједлогом који ће бити један другачији приступ у изборној утакмици, али да сада не прејудицирам та рјешења. Минимум испод којег не можемо ићи је легитимно представљање конститутивних народа при избору чланова Предсједништва БиХ и Дома народа те Град Мостар", наводи Човић.   

Он вјерује да ће у свакој варијанти Средишње изборно повјеренство БиХ расписати изборе и да ће они бити одржани у десетом мјесецу. Међутим, упозорава да ако се до датума расписивања избора не измјени Изборни закон БиХ изборне резултате неће бити могуће имплементирати и да ћемо тек онда ући у праву кризу.

Човић сматра да наметање рјешења изван БиХ није реална опција и да о томе не треба размишљати.  

"Не можемо ми бити у предкандидацијском статусу према ЕУ, а имати паралелни сустав одлучивања. То једно с другим апсолутно не кореспондира, јер када би се нешто такво догодило, ми би се наредних 10 година удаљили од наших еуроатлантских амбиција", упозорава Човић.

Додаје како су уставне промјене неопходне, али нам за њих треба да се избори одрже и имплементирају како треба.

"С оваквом БиХ ми не можемо отворити кандидацијски процес. Да бисмо отворили правна поглавља морамо реорганизирати правосудне институције, а онда и много других ствари", каже Човић.

Говорећи о политичкој кризи у БиХ он наглашава да је примарно направљена грешка при формирању власти те да то дјелимично сматра и својом грешком.

"Да сам био чвршћи у свом стајалишту ми бисмо имали потпуно другачију власт. Када кажем „чвршћи“ онда мислим да смо се држали договора којег смо имали, да онај тко формира власт на нижим разинама настави формирање власти према врху. Другим ријечима, када смо видјели како се формира власт по жупанијама, од тих странака требала је настати и Федерална влада, а знате да смо прво кренули с једним партнером – ДФ-ом, па смо онда ушли у аранжман са СББ-ом, а данас видимо да ни њих немамо као партнера.

А с друге стране, када се видјело да СНСД са својим партнерима формира власт у РС-у, они су морали бити партнер и на разини БиХ. Тада већина питања о којима данас причамо не би била спорна. Имали бисмо исту парламентарну већину која би имала истовјетне интересе по вертикали. Ту је велика грешка начињена, ми смо то спознали и о томе више пута разговарали", наглашава Човић и додаје да је успркос свему задовољан резултатима званичника који обављају функције у власти у име ХДЗ-а и ХНС-а.

Извор: Фена

Коментари / 37

Оставите коментар
Name

ФБиХ

26.12.2017 09:37

Ста ти знас дупе увлакац

ОДГОВОРИТЕ
Name

Баба1111

26.12.2017 10:03

Распад бејха 2018

Name

Реално

26.12.2017 10:18

Бице бице кризе цовица напуста БиХ оде он у не поврат бједник и јадник бозе нема горег криминалца и срамоње

Name

Меха

26.12.2017 10:33

подмукли латин

Name

Ре

26.12.2017 11:14

Он би са братом да влада у БиХ који кретен, мисли да је народ наиван па да невиди о цем се ради. Умислио треци ентитет ал мало морген уз додову помоц. То никад неце доцекат.

Name

Ејфс

26.12.2017 11:44

Ајде БАБА лати се плетења салова за унуцад није ово за тебе. Него овог скота цовица стварно треба под хитно на црну листу. Зар су за њега мање вредни Срби из СзП или неких других партија од додика. Није ни цудо јер увијек је латин латина извлацио из гована тако и сад раде.Амој народ јадан цим додик дигне три прста и једну ријец казе против Босњака одма пјене и диве му се а незнају да је веци непријатељ Србима од иједног Босњака.По свему овоме сто је излануо цовиц нема ЕУ ни било каквог напретка док не продју избори и док не угура додика на власт на дрзавном нивоу. Ово је теска завјера и против дрзаве и свих који у њој зиве.

Name

милојко

26.12.2017 11:58

@Баба1111 мозе се само распасти РС и даБиХ буде нормална дрзава

Name

Коментатор

26.12.2017 12:08

Зна он све и превише, сам каже да ће се буџети уредно пунити што значи има још за јамити.

Name

@Ре баба1111

26.12.2017 12:38

Образуј се, не шкоди...

Name

Модрица

26.12.2017 09:37

Да имас имало стида , морала и достојанства нестао би са пилитицке сцене заједно са Милетом и Бакиром , али не , ви сте далеко од тога , понекад се питам имате ли страха и од Бога и од народа које свакодневно пљацкате

ОДГОВОРИТЕ
Name

Торнадо

26.12.2017 11:37

Потписујем. Одлично све речено.

Name

Коментатор

26.12.2017 12:12

Који Бог пријатељу? Он и такви као он се не бојини бога ни народа, они су џепове напунили и себи и својим ближњим а ако не могу направити државу каква им одговара они ће је купити.

Name

сребреник

26.12.2017 13:03

потписујем модричи сваку ријеч

Name

ГРУЈО

26.12.2017 13:38

ЗАО ЛОПОВУ СТО МУ НИЈЕ КОЛЕГА БЛИЗУ.ЗАР ВАМ НИЈЕ ДОСТА ПЉАЦКЕ НАРОДА

Name

тете

26.12.2017 09:45

Усташа пријети.Прорадио усташки ген.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

26.12.2017 10:57

Гдје се изгуби онај угладјени лицемјерни господин. Сад тек изјављује оно сто годинама носи у себи.

Name

ре тете

26.12.2017 11:37

Најгласније је био кад казе у БиХ ИМАЈУ СПАВАЦИ.Ето спаваца буде се.

Name

попара

26.12.2017 14:02

Никад није био господин,само херцеговацки скутор.

Name

Ре свима скупа РАСПУЦХИН

26.12.2017 14:48

"Гдје се изгуби углађени господин?". Годинама покушавам отворити очи свима у вези са том "углађеном" латинском господом и ви тек сада прогледасте!?! Једино је питање , шта поред тог "углађеног господина" тражи велики баја из Бакинаца? Ко је он , шта је и који му је крајњи циљ?

Name

Ронy

26.12.2017 09:51

криза му у куци била!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Глобал зитизен

26.12.2017 09:52

Или сто рекао Јосип пејаковиц; следеца година це бити јос гора и теза ал за васе добро.

ОДГОВОРИТЕ
Name

#

26.12.2017 11:16

И следецих 20 година.

Name

зуx

26.12.2017 10:08

Политицке тактике како успорити тренутну власт...слатко ме насмија...ако је мислио на успоравање кретања низ брдо извињавам се...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боки

26.12.2017 11:11

Ти и Миле сте топла браћа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

26.12.2017 11:36

ма каква топла ВРЕЛА браца. Топла ми некако млако дјелује они су бас врела браца.

Name

Торнадо

26.12.2017 11:38

Само ко је примаоц а ко даваоц још нам нису рекли :-Д

Name

Ре торнадо

26.12.2017 13:40

Вјеруј да цовиц коло води. Он је тата мата у епизоди.

Name

лола

26.12.2017 11:27

цовиц зна сто зали доду онисе добро слазу мислим даби после избора требали заједно бити спроведени у фоцу датамо добро размисле стасу покрали и гдесу сакрили

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

26.12.2017 11:34

Ти и политика сте као ја и Космос и тек да не долазис код баје на савјетовање гдје би био нигдје наравно зато толике ријеци о СНСД-у

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоки

26.12.2017 11:48

Е мој Цовицу,јавна је тајна да су Милосевиц и Тудјман хтијели пидијелити БиХ и онда је досло до рата.Сада је јавна тајна да то зелите ти и Додик Ја сам Србин,али није у реду да то радите на стету Босњака јер они немају резервну Дрзаву као ми Срби и Ви Хрвати и са разлогом се боре за себе.Кад гледас реално ,ти си највеци подлац као и твој друг и брат Додик који на све нацине настојите развалити БиХ,а то је с разлогом.Ти треба да сватис да разваљивање БиХ немозе проци без крви и нестанка једног Народа,а то је Босњака за ста Вас није брига.Само немојте заборавити да у том сукобу сви губе,засто Вас опет није брига Ја волим РСу и БиХ гдје сам се родио,а свима онима којима овдје није добро имају резервне Дрзаве па ногу кад им је воља,а бит цу први ако би се РСа припојила Србији да се иселим са ови простора,јер ја никакве везе немам по ницему са тим људима једино сто сам Србин Православац као они и ниста висе А ти господине Цовицу пусти вец једном нас Србе и Босњаке да се ми сами договоримо о будуцем зивоту;јер нема смисла да Вас сака колико Вас је остало у БиХ вјецито правите заваде и ударате и једне и друге иза ледја.Ја мислим кад бу црни Дјаво однио Вас трјицу лудака са политицке сцене,овај би се Народ вец некако договорио и боље зивио.Зар Вама није јасно да цете Ви извуци најдебљи крај ако додје до било цега у БиХ,зар Вам није била јасна поука свих осудјених у Хагу.Пустите висе овај Народ да нормално зиви,јер вец довољно сте га својом лосом политиком,корупцијом и криминалом довели до изумирања;јер се дјеца не радјају,а млади одлазе.Вас тројица врсите тихи геноцид на својим народима јер одавде це сви отици и коме онда треба ова Дрзава,само странцима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мрки

26.12.2017 13:52

Народе тке у руке и удри свако свогњима би и одговарао рат и хаос

Name

Хм

26.12.2017 11:49

Ти и он сте и те како у власти. Зато и пропадамо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Баба111

26.12.2017 12:28

Многи су то зељели и сањају али Бих је било и бице.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мрс лопове

26.12.2017 13:48

хаоси овог

ОДГОВОРИТЕ
Name

Андела

26.12.2017 14:12

Зоки ,свака ти је ријец златна !

Name

Локални Дрипац

26.12.2017 14:29

Свиђа ми се та идеја распада, али по принципу да се Босна одвоји од Херцеговине. Нека Човке и овакви као Човке сједе на камену гдје им је и мјесто. Подмукао до сржи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБА

26.12.2017 20:12

КАД ЊЕГА ВИДИМ ОДМАХ СЕ СЈЕТИМ СЕНАДЕРА.СРЕТНО.

ОДГОВОРИТЕ