Moja greška što SNSD nije u vlasti

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović smatra da će iduća godina u Bosni i Hercegovini biti potpuno obilježena izbornom kampanjom i krizama, ali da je moguće da se u toj kampanji poklope određeni interesi pa da se neke stvari i odrade ubrzano.

Bosna i Hercegovina 26.12.2017 | 10:25
Moja greška što SNSD nije u vlasti
"Najvažnije je da ćemo imati stabilnu fiskalnu 2018. godinu, jer će se proračuni usvojiti i njihovo punjenje će ići sasvim dobro. Nema danas niti jedne razine koja ima proračunski deficit i to je rezultat promišljenog sustavnog rada da su prihodi u proračunima u značajnom povećanju i mislim da će se taj trend nastaviti i u narednoj godini, što je dobro. A za sve drugo mislim da će se otvarati brojne krize, jer taktike kako dobiti naredne izbore zasnivat će se na tome kako usporiti vlast koja danas djeluje. Tako da i ono što nije pozicija postat će opozicija u svom djelovanju", izjavio je Čović u novogodišnjem intervjuu za Fenu.

On upozorava da smo već šest ili sedam mjeseci u izbornoj kampanji te da neki, kako kaže, pokušavaju zasjeniti nedostatak svog političkog djelovanja prebacujući na pitanja koja uopšte nisu postojala, kao što je izgradnja Pelješkog mosta ili određena pitanja u odnosima sa Srbijom.

"Ja osobno mislim da će to biti teme koje će prevladati i u narednoj godini, iz prostog razloga jer će to nekome trebati kako bi na neki način ojačao svoju poziciju ili uvjerenje da je to dobro uraditi kako bi vas biračko tijelo pratilo", smatra Čović.

Moguće je, dodaje, da će postojati zajednički interes da se ubrzano gradi i da ćemo u prvoj polovini godine više uraditi na izgradnji autocesta i brzih cesta nego u protekle tri godine.

"To bi moglo značiti i nova radna mjesta i učinke u ekonomiji, iako vlast vjerojatno neće funkcionirati, što je još jedan pokazatelj da je ova država održiva i kada nemate većinu u vlasti. Očekujem da će se u funkciji izborne kampanje ići dotle da se postavljaju i pitanja povjerenja vladama. Tako će se slati određene političke poruke. Dakle, iduća godina bi u javnosti mogla biti negativna, ali mislim da će upravo zbog izborne kampanje biti više nego pozitivna po puno parametara ako ih neko želi objektivno sagledati", ističe predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Kada su u pitanju izmjene Izbornog zakona BiH, Čović kaže da je za Hrvatski narodni sabor (HNS) minimum ono što sadrži prijedlog kojeg su predali u Parlamentu i koji je, kako ističe, u najvećoj mjeri bili usuglasili sa SDA.

"Ako me pitate gdje je ta crta ispod koje se ne može ići, onda je ovaj naš prijedlog minimum minimuma što smo mogli tražiti i ako bi se desilo da u Zastupničkom domu bude odbačen, izvjesno je da ni drugi prijedlozi neće moći proći parlamentarnu proceduru. HDZ će sa svoje strane, zajedno s partnerima u HNS-u, konzultirati i vjerojatno izaći s novim prijedlogom koji će biti jedan drugačiji pristup u izbornoj utakmici, ali da sada ne prejudiciram ta rješenja. Minimum ispod kojeg ne možemo ići je legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda pri izboru članova Predsjedništva BiH i Doma naroda te Grad Mostar", navodi Čović.   

On vjeruje da će u svakoj varijanti Središnje izborno povjerenstvo BiH raspisati izbore i da će oni biti održani u desetom mjesecu. Međutim, upozorava da ako se do datuma raspisivanja izbora ne izmjeni Izborni zakon BiH izborne rezultate neće biti moguće implementirati i da ćemo tek onda ući u pravu krizu.

Čović smatra da nametanje rješenja izvan BiH nije realna opcija i da o tome ne treba razmišljati.  

"Ne možemo mi biti u predkandidacijskom statusu prema EU, a imati paralelni sustav odlučivanja. To jedno s drugim apsolutno ne korespondira, jer kada bi se nešto takvo dogodilo, mi bi se narednih 10 godina udaljili od naših euroatlantskih ambicija", upozorava Čović.

Dodaje kako su ustavne promjene neophodne, ali nam za njih treba da se izbori održe i implementiraju kako treba.

"S ovakvom BiH mi ne možemo otvoriti kandidacijski proces. Da bismo otvorili pravna poglavlja moramo reorganizirati pravosudne institucije, a onda i mnogo drugih stvari", kaže Čović.

Govoreći o političkoj krizi u BiH on naglašava da je primarno napravljena greška pri formiranju vlasti te da to djelimično smatra i svojom greškom.

"Da sam bio čvršći u svom stajalištu mi bismo imali potpuno drugačiju vlast. Kada kažem „čvršći“ onda mislim da smo se držali dogovora kojeg smo imali, da onaj tko formira vlast na nižim razinama nastavi formiranje vlasti prema vrhu. Drugim riječima, kada smo vidjeli kako se formira vlast po županijama, od tih stranaka trebala je nastati i Federalna vlada, a znate da smo prvo krenuli s jednim partnerom – DF-om, pa smo onda ušli u aranžman sa SBB-om, a danas vidimo da ni njih nemamo kao partnera.

A s druge strane, kada se vidjelo da SNSD sa svojim partnerima formira vlast u RS-u, oni su morali biti partner i na razini BiH. Tada većina pitanja o kojima danas pričamo ne bi bila sporna. Imali bismo istu parlamentarnu većinu koja bi imala istovjetne interese po vertikali. Tu je velika greška načinjena, mi smo to spoznali i o tome više puta razgovarali", naglašava Čović i dodaje da je usprkos svemu zadovoljan rezultatima zvaničnika koji obavljaju funkcije u vlasti u ime HDZ-a i HNS-a.

Izvor: Fena

Komentari / 37

Ostavite komentar
Name

FBiH

26.12.2017 09:37

Sta ti znas dupe uvlakac

ODGOVORITE
Name

Baba1111

26.12.2017 10:03

Raspad bejha 2018

Name

Realno

26.12.2017 10:18

Bice bice krize covica napusta BiH ode on u ne povrat bjednik i jadnik boze nema goreg kriminalca i sramonje

Name

Meha

26.12.2017 10:33

podmukli latin

Name

Re

26.12.2017 11:14

On bi sa bratom da vlada u BiH koji kreten, misli da je narod naivan pa da nevidi o cem se radi. Umislio treci entitet al malo morgen uz dodovu pomoc. To nikad nece docekat.

Name

Ejfs

26.12.2017 11:44

Ajde BABA lati se pletenja salova za unucad nije ovo za tebe. Nego ovog skota covica stvarno treba pod hitno na crnu listu. Zar su za njega manje vredni Srbi iz SzP ili nekih drugih partija od dodika. Nije ni cudo jer uvijek je latin latina izvlacio iz govana tako i sad rade.Amoj narod jadan cim dodik digne tri prsta i jednu rijec kaze protiv Bosnjaka odma pjene i dive mu se a neznaju da je veci neprijatelj Srbima od ijednog Bosnjaka.Po svemu ovome sto je izlanuo covic nema EU ni bilo kakvog napretka dok ne prodju izbori i dok ne ugura dodika na vlast na drzavnom nivou. Ovo je teska zavjera i protiv drzave i svih koji u njoj zive.

Name

milojko

26.12.2017 11:58

@Baba1111 moze se samo raspasti RS i daBiH bude normalna drzava

Name

Komentator

26.12.2017 12:08

Zna on sve i previše, sam kaže da će se budžeti uredno puniti što znači ima još za jamiti.

Name

@Re baba1111

26.12.2017 12:38

Obrazuj se, ne škodi...

Name

Modrica

26.12.2017 09:37

Da imas imalo stida , morala i dostojanstva nestao bi sa piliticke scene zajedno sa Miletom i Bakirom , ali ne , vi ste daleko od toga , ponekad se pitam imate li straha i od Boga i od naroda koje svakodnevno pljackate

ODGOVORITE
Name

Tornado

26.12.2017 11:37

Potpisujem. Odlično sve rečeno.

Name

Komentator

26.12.2017 12:12

Koji Bog prijatelju? On i takvi kao on se ne bojini boga ni naroda, oni su džepove napunili i sebi i svojim bližnjim a ako ne mogu napraviti državu kakva im odgovara oni će je kupiti.

Name

srebrenik

26.12.2017 13:03

potpisujem modriči svaku riječ

Name

GRUJO

26.12.2017 13:38

ZAO LOPOVU STO MU NIJE KOLEGA BLIZU.ZAR VAM NIJE DOSTA PLJACKE NARODA

Name

tete

26.12.2017 09:45

Ustaša prijeti.Proradio ustaški gen.

ODGOVORITE
Name

Re

26.12.2017 10:57

Gdje se izgubi onaj ugladjeni licemjerni gospodin. Sad tek izjavljuje ono sto godinama nosi u sebi.

Name

re tete

26.12.2017 11:37

Najglasnije je bio kad kaze u BiH IMAJU SPAVACI.Eto spavaca bude se.

Name

popara

26.12.2017 14:02

Nikad nije bio gospodin,samo hercegovacki skutor.

Name

Re свима скупа RASPUCHIN

26.12.2017 14:48

"Гдје се изгуби углађени господин?". Годинама покушавам отворити очи свима у вези са том "углађеном" латинском господом и ви тек сада прогледасте!?! Једино је питање , шта поред тог "углађеног господина" тражи велики баја из Бакинаца? Ко је он , шта је и који му је крајњи циљ?

Name

Rony

26.12.2017 09:51

kriza mu u kuci bila!

ODGOVORITE
Name

Global zitizen

26.12.2017 09:52

Ili sto rekao Josip pejakovic; sledeca godina ce biti jos gora i teza al za vase dobro.

ODGOVORITE
Name

#

26.12.2017 11:16

I sledecih 20 godina.

Name

zux

26.12.2017 10:08

Politicke taktike kako usporiti trenutnu vlast...slatko me nasmija...ako je mislio na usporavanje kretanja niz brdo izvinjavam se...

ODGOVORITE
Name

Boki

26.12.2017 11:11

Ti i Mile ste topla braća.

ODGOVORITE
Name

re

26.12.2017 11:36

ma kakva topla VRELA braca. Topla mi nekako mlako djeluje oni su bas vrela braca.

Name

Tornado

26.12.2017 11:38

Samo ko je primaoc a ko davaoc još nam nisu rekli :-D

Name

Re tornado

26.12.2017 13:40

Vjeruj da covic kolo vodi. On je tata mata u epizodi.

Name

lola

26.12.2017 11:27

covic zna sto zali dodu onise dobro slazu mislim dabi posle izbora trebali zajedno biti sprovedeni u focu datamo dobro razmisle stasu pokrali i gdesu sakrili

ODGOVORITE
Name

borac

26.12.2017 11:34

Ti i politika ste kao ja i Kosmos i tek da ne dolazis kod baje na savjetovanje gdje bi bio nigdje naravno zato tolike rijeci o SNSD-u

ODGOVORITE
Name

Zoki

26.12.2017 11:48

E moj Covicu,javna je tajna da su Milosevic i Tudjman htijeli pidijeliti BiH i onda je doslo do rata.Sada je javna tajna da to zelite ti i Dodik Ja sam Srbin,ali nije u redu da to radite na stetu Bosnjaka jer oni nemaju rezervnu Drzavu kao mi Srbi i Vi Hrvati i sa razlogom se bore za sebe.Kad gledas realno ,ti si najveci podlac kao i tvoj drug i brat Dodik koji na sve nacine nastojite razvaliti BiH,a to je s razlogom.Ti treba da svatis da razvaljivanje BiH nemoze proci bez krvi i nestanka jednog Naroda,a to je Bosnjaka za sta Vas nije briga.Samo nemojte zaboraviti da u tom sukobu svi gube,zasto Vas opet nije briga Ja volim RSu i BiH gdje sam se rodio,a svima onima kojima ovdje nije dobro imaju rezervne Drzave pa nogu kad im je volja,a bit cu prvi ako bi se RSa pripojila Srbiji da se iselim sa ovi prostora,jer ja nikakve veze nemam po nicemu sa tim ljudima jedino sto sam Srbin Pravoslavac kao oni i nista vise A ti gospodine Covicu pusti vec jednom nas Srbe i Bosnjake da se mi sami dogovorimo o buducem zivotu;jer nema smisla da Vas saka koliko Vas je ostalo u BiH vjecito pravite zavade i udarate i jedne i druge iza ledja.Ja mislim kad bu crni Djavo odnio Vas trjicu ludaka sa politicke scene,ovaj bi se Narod vec nekako dogovorio i bolje zivio.Zar Vama nije jasno da cete Vi izvuci najdeblji kraj ako dodje do bilo cega u BiH,zar Vam nije bila jasna pouka svih osudjenih u Hagu.Pustite vise ovaj Narod da normalno zivi,jer vec dovoljno ste ga svojom losom politikom,korupcijom i kriminalom doveli do izumiranja;jer se djeca ne radjaju,a mladi odlaze.Vas trojica vrsite tihi genocid na svojim narodima jer odavde ce svi otici i kome onda treba ova Drzava,samo strancima.

ODGOVORITE
Name

Mrki

26.12.2017 13:52

Narode tke u ruke i udri svako svognjima bi i odgovarao rat i haos

Name

Hm

26.12.2017 11:49

Ti i on ste i te kako u vlasti. Zato i propadamo.

ODGOVORITE
Name

Re Baba111

26.12.2017 12:28

Mnogi su to zeljeli i sanjaju ali Bih je bilo i bice.

ODGOVORITE
Name

mrs lopove

26.12.2017 13:48

haosi ovog

ODGOVORITE
Name

Andela

26.12.2017 14:12

Zoki ,svaka ti je rijec zlatna !

Name

Lokalni Dripac

26.12.2017 14:29

Sviđa mi se ta ideja raspada, ali po principu da se Bosna odvoji od Hercegovine. Neka Čovke i ovakvi kao Čovke sjede na kamenu gdje im je i mjesto. Podmukao do srži.

ODGOVORITE
Name

BOBA

26.12.2017 20:12

KAD NJEGA VIDIM ODMAH SE SJETIM SENADERA.SRETNO.

ODGOVORITE