“Дејтон 2“ - добра идеја или Пандорина кутија?

Ако би се усагласила међународна заједница и земље потписнице, "Дејтон 2" који је прије неколико дана предложио амерички конгресмен и некадашњи градоначелник Дејтона Мајкл Р. Тарнер, можда би могао од БиХ да направи функционалну државу. У супротном, ово је закасњели приједлог који би могао да отвори Пандорину кутију на Балкану.

Босна и Херцеговина 26.12.2017 | 08:09
“Дејтон 2“ - добра идеја или Пандорина кутија?
У писму које је послао државном секретару САД Рексу Тилерсону, Тарнер позива Вашингтон да се окрене региону Балкана и преузме "водећу улогу у процесу помирења" јер страхује да је мир постигнут у Дејтону пре 22 године угрожен. Тиме би, између осталог, требало да се бави "Дејтон 2".



Срби, Бошњаци, Хрвати и остали само путем америчког лидерства могу да живе заједно у миру и осигурају слободу и једнака права свим народима.

''Не смијемо да дозволимо да тај, ионако нестабилан регион, склизне у неред јер противници демократије једва чекају да искористе хаос'', навео је амерички политичар у писму, истакавши да је то од кључне важности за БиХ, Балкан и Евроазију.



Међутим, намеће се питање о томе шта би тај нови споразум могао да донесе и зашто се неко на њега враћа двије деценије касније? Да ли је ријеч о само још једној, појединачној иницијативи, или иза ње стоји нешто веће, попут страха од "бурета барута" на Балкану, или можда руског утицаја?

''Приједлог би имао смисла да је дат прије једно 17 година, јер је послије пет година од када је потписан Дејтонски споразум било јасно да БиХ не може да функционише. Тренутак да се размишља о неком новом споразуму био је прошле деценије јер су околности биле другачије. Тада нације нису биле хомогенизоване као данас, што лидери увелико злоупотребљавају, а цијела међународна заједница је била једногласна око Дејтонског споразума, што такође данас није случај'', каже директор Центра за регионализам Александар Попов.

Како наводи, "Дејтон 2" би имао смисла ако би велике силе биле сагласне, ако би се знао план и шта се њиме жели постићи, и ако би се у то укључиле земље потписнице Србија и Хрватска.

У том случају, каже, тешко да би званичници у БиХ могли превише да се опиру. Међутим, наводи и да је ситуација сада таква да Република Српска стално најављује отцјепљење, а није непознаница ни намера Хрватске о стварању трећег ентитета, што је све "рушење Дејтона".



''Ово је појединачна иницијатива која је одјекнула, али није могуће да 22 године уназад нико није видио да је овај експеримент неуспјешан. Разлог може бити тај да су САД су љубоморно чувале споразум, без обзира да ли је функционисао или не, то што је Балкан потенцијално жарише, али и тај што Русија шири утицај на овим просторима'', објашњава Попов.

Сличног става је и Тања Топић, политичка аналитичарка из Фондације "Фриедрих Еберт" у Бањалуци, која каже да постоји пуно појединачних иницијатива када је ријеч о рјешавању проблема у БиХ, и да је разлог томе што је "БиХ предуго у ћорсокаку и не налази излаз".

Чини ми се да би неке нове иницијативе, попут ове, била само отварање Пандорине кутије и пуштање духа из боце, јер у БиХ на унутрашњем плану не постоји никакав концензус по питању функционисања државе. Нека нова идеја вјероватно би била вјетар у леђа етнонационалним политикама да за новим захтјевима, попут отцјепљења РС, трећег ентитета за Хрвате...'', каже Топићева.

Како наводи, ово није новина јер су САД свих ових година биле укључене у цијелу причу око БиХ како би се пронашло неко функционално рјешење.

''Тражиле су стално уставне промјене, а промјена Дејтонског споразума била би управо то. Њихови покушаји и присутност су стални, што би се у извјесном смислу могло тумачити и као нека врста немоћи да се дође до тога да земља буде функционална'', наводи она.

Постојећи Дејтонски споразум, према мишљењу Попова, "ради посао, али наопачке", јер је он за његове творце и потписнике био изнуђено рјешење како би се прекинуо рат.

''Зато су прављени разни уступци, а највећи губитници су грађани јер је створена нефункционална држава, "болесник на Балкану", објашњава Попов.

Одмах након што је приједлог изашао у јавност, очекивано, реаговао је предсједник РС Милорад Додик који је навео да БиХ нема потребе за "Дејтоном 2", него да је потребан унутрашњи договор без уплитања странаца.

Извор: Блиц

Коментари / 37

Оставите коментар
Name

перо

26.12.2017 07:16

Како направити функционалну дрзаву од три народа која се мрзе ? Теско .Једино велике паре и добре плате .....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Перо

26.12.2017 07:26

Ја тебе не мрзим вец политицари мрзе нас са све3 стране

Name

РЕ Перо

26.12.2017 07:46

Е мој Перо, ко каже да се народи мрзе, ако је мржња у твојој глави или људи сличних твом каректеру, могу ти рећи да је већина људи за добар живот и не размишља твојим шовинистичким карактером или пак ко је ко, има наравно још држава које су вишенационалне, (Швицарска, Русија, Кина, Индија, САД) и даље да не набрајам, слажем се са свима да треба успоставити функционалну државу, религију ко хоће да вјерује нека вјерује, истиснути је из јавног живота. Живио Марxизам.

Name

Да

26.12.2017 07:50

Само на тај начин да се уложи велики новац и нове технологију као у Јужну Кореју и да буду велике плате и висок стандард обичног човјека као у Швајцарској или државама Скандинавије.Реално то је утопија јер БиХ нема никакав геостратешки положај и значај у овом тренутку ни за САД ни ЕУ којој смо ми у тој европској кући подрумска просторија у коју се депонују старе ствари и ништа неулаже и несређује.

Name

РЕ перо

26.12.2017 08:21

Дај баа перхане не будали, не кажем да нема мржње али ни близу како мислиш, народи се друже сасвим нормално, међусобно привредно сарађују..итд. Ја сам лично против централизације БиХ, ако Баја мисли да Сарајево једва чека да прихвати његове дугове грдно се вара, нема од тога ништа, дејтон се неће мијењати али назив РС ће се промијенити, Он није у складу са уставом.

Name

Ја

26.12.2017 08:25

Мислим да Перо није мислио бас тако. Моје мисљење је слицно. Мислим да вецина људи на свим странама не мрзи појединце припаднике других народа, али народи као такви се, цини ми се, ипак мрзе. Интереси појединаца су исти на свим странама, али интереси наса три народа су дијагонално супротни, а из прослости не памтимо једни друге бас по добру, тако да....

Name

боро

26.12.2017 08:57

у народу нема мржње , али нема ни љубави . Шта год било да било требамо се поштовати , а ми из РС у сваком случају и по сваку цијену да очувамо РС , а са осталим у БИХ можемо само бити добре комшије , ако они признају постојање РС што досад и нису баш били расположени у супротном најбоље је свако на своју страну .

Name

Ре Перо

26.12.2017 09:04

Перо да је памети ова држава би била јача од Швицарске јер ова три народа би са свих страна свијета довлачила помоћ. Срби извоз русији паре у БиХ, Бошњаци извоз у исламске земље паре у БиХ, Хрвати на запад ватикан паре у БиХ! Ал ако то заживи како ће ове главусине на власти опстати јер онда народ неће причати о национализму на којим СНСД, СДА, СББ, ХДЗ добијају изборе свих ових година, паре би стизале са свих страна, а онда би народ причао о лљетовању, зимовању, о бољим аутима о гдје је шта ко видио, путовао! Кад ове скинемо с власти онда ова држава може напријед!

Name

...

26.12.2017 09:50

мрње има медју народом, теза да мрња не постоји је и довела до оваквог стања. Питајте људе у сребреници, скеланима подрињу који су ту мрну деведесетих видели у оцима својих комсија. најбоље ресење за бих је разлаз

Name

Раде

26.12.2017 07:23

Са ким се ти барабо мозес договорити,раселио си народ,унистио привреду,опајсај јос мало ових сумских и рудних ресурса,па да се селимо,нема ста јос мандат ти треба и заврсицес посао 1000 посто

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пеки

26.12.2017 09:36

Ма ста ви босњаци овете о каквој ви градјанској говорите па зар нисмо имали градјандку прије рата ста сад мислите срби будале фа нас опет преварите ко 41године нема висе будала зивите у васој филдјан дрxави и узивајте од сарајева до тузле и назад

Name

Пеки

26.12.2017 09:37

Пиздрав за све патриоте сто су створили филдјан дрзаву ми смо вам заxвални пуно

Name

Од срца

26.12.2017 07:29

Дорада Дејтонског споразума јесте неопходна, јер мировни споразум је донио мир, али није дефинисао даље функционисање. Разни амандмани су дијелом промијенили тај споразум. Тако да Дејтон 2 није ниста ново него убацивање неопходних амандмана. Да нико не буде остецен, потребно је да свака страна уцествује у припремама тих амандмана и изнесе своје ставове и захтјеве, уз увазавање ставова и захтјева других. Уз договор, мислим да моземо добити функционалнији Устав с којим би требали, напокон, закорацити у боље сутра. Надам се да це, ако до њега додје, Дејтон 2 онемогуцити политицаре да владају попут диктатора, тј. да це народ добити јаце инструменте да контролисе оне које бира да их представљају. Са или без Дејтона 2, поздрављам сва три конститутивна и цетврти неконститутивни народ у БиХ и зелим вама и васим породицама пуно здравља, среце и осмјеха на лицима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реалист

26.12.2017 08:27

Лијепо рецено. Ја сам управо један из тог цетвртог народа којем су одузета сва права и мислим да нема будуцности док су националисти на сцени. Факт је да странци неце дозволити никакав напредак ове земље док год су они на сцени то нам је ваљда јасно након 23 године. Ми смо ти који бирамо власт ми смо ти који се прецутно слаземо са свим потезима насих политицара ми смо те овце за сисање али мислимо да смо најпаметнији на свијету. Мислим да је нама цак и добро колико смо колективно глупи,предјемо границу одмах смо други људи одједном се сви слаземо волимо еу,мрзимо политицаре за које код куце у себи каземо " ма нас је". Мој закљуцак је да нисмо боље ни заслузили.

Name

Пеки

26.12.2017 09:38

Створилисте дрзаву од тузле до сарајева узивајте патриоте

Name

Ре пеки

26.12.2017 11:11

Колико ја знам дрзава је остала иста. Незнам гдје ти процита несто другације

Name

Од срца

26.12.2017 12:22

Јој Пеки, гдје си се бас на мој текст натоварио. Нисам ја никакве дрзаве правио ни каварио. Јесам једино куцу поправљао након сто су је неки од конститутивних развалили.

Name

075

26.12.2017 07:41

"Наше политичаре" срећом нико ништа не пита и можемо ми коментирати данима али и нас нико ништа не пита и о нама свима одлучују "велики", боље и они него да о нама одлучују "наши политичари" јер да је по "нашим политичарима" Нову 2018. би сви ми војно способни дочекали у рововима!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

До

26.12.2017 08:29

Богами ја не. Ја цу је у ЕУ доцекати.

Name

Лејла

26.12.2017 07:49

Народи се не мрзе , ја не мрзим никога , овдје су на власти политицари који завадјају , сире националне тензије , сире страх , то је опробани рецепт да би остали на власти и своје енормно богатство и даље сирили , њима одговара ово , у некој нормалној земљи вец би били тамо гдје заврсавају они који на национализму пљацкају сооствени народ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па

26.12.2017 09:09

Кажеш да се не мрзе, поштени да будемо вала се и не воле. Тас на ваги би ипак претегао на ону негативну страну. Сви ми као појединци не мрзимо друге, али чим смо у чопору е ту одмах дође до пуног изражаја сва наша негативна енергија. Нема потребе доказивати ко кога воли или мрзи може се овај простор уредити да сви ми живимо свој нормалан живот. Тај проблем би требсли да ријеше политичари које бирамо али то они неће или су неспособни. То је сва мудрост

Name

Роб

26.12.2017 07:54

дејтон 3 све ријесава

ОДГОВОРИТЕ
Name

дејтон

26.12.2017 07:57

прављење дејтона 2 је отварање пандорине кутије и нови покољу босни висе нико небимого заставити покољу босни тоби бијо рат до истребљења билобо горе него 92до 95 тоби исло до краја гореби било него у коњицу и тарцину садабисе осветили за брадину

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

26.12.2017 08:33

Сцим са оним Постарима са Параде...

Name

???

26.12.2017 11:13

Можда је тако и боље ... Ко преживи нек узме све и то је то ...

Name

Хм

26.12.2017 07:58

За неке је добра идеја а за неке пандорина кутија. Зависи цији интерес је у питању. Градјана БиХ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вупер

26.12.2017 08:00

дејтонски споразум су измислили амери да зауставе рат, оног момента кад су се сместоли на Тузлански аеродрум. То им је било циљ да додју на Балкан. А мајмуне водје народне подплатили да то подрзе, под изговором да се народ висе немрзи. Иако су бас ти људи и завадили народ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Судија

26.12.2017 08:16

Дејтон 2 је хитно потребан и то у облику тоталног протектората. Наредних 100 година државу да воде Јапанци, Швеђани, Норвежани, Швицарци и Канађани, а "домаћи" упосленици само дјеца из дијаспоре из мјешаних бракова који НЕ ВЈЕРУЈУ у Бога, свјетлеће госпе и носање трулих кошчурина измишљених светаца. Србија и Хрватска се немају ни за шта питати, јер су исте потписнице али као стране у сукобу. Туђман и Милошевић нису потписали никакву "гаранцију", него капитулацију/пораз!

ОДГОВОРИТЕ
Name

комендија

26.12.2017 11:40

И ста би када се пробуди легендо,оно ноге у лавору.

Name

Петар

26.12.2017 08:53

Нигдје нисам видио толико мазохизма као у нашим народима. Постојеће стање им не ваља, кукају, плачу, одоше из државе - али кад неко предложи промјене, буне се, не дају на систем, на републику, на власт... Зато нам и пристаје она латинска "Сваки народ има управо онакву власт какву заслужује".

ОДГОВОРИТЕ
Name

Антиса

26.12.2017 09:09

Докле год се вјерске водје буду гурале у исте редове са политицарима, нема нама хљеба. Али то це потрајати јер смо ми на Балкану јако примитивни народи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Глобал зитизен

26.12.2017 09:58

По коментарима нетребају промјене и правна дрзава која се бави градјанима или ти становницима. Све је у најбољем реду и они а не ми иду овако даље до посљедњег поданика.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Није тацно да се народ неволи

26.12.2017 10:29

Није тацно да се народи мрзе. Гдје год сам се сусрео са било ким од народа примљен сам на добар нацин и нико никад непита ко сам и ста сам е сад сто политицари и медији које они контролису то намецу ,то је друго. Не насједајте на те игре људи. Будимо само људи и истјерајмо ову гамад са власти

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пеки

26.12.2017 15:54

Воли се нарид право толико се волимо да се свакиx тридесет година поколхемо ко зецеви.

Name

К

26.12.2017 10:47

Сто писете омрзњи .Ево бас сада пијемо кафу.Србин иБосњак.И прицамо .Како презивјети мјесец сапензиом од270 км уРс и326 км .У Федерацији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мустафа

26.12.2017 11:17

Ниста ту не треба мијењати. Ускоро це доци до распада система на 49% територије БиХ. Банкрот це власти на тих 49% избити и задње адуте а онда це пристати на све. Само треба цекати. Зао ми је сто тако писем али мука и невоља су једини лијек за који Ови на 49% знају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дејтон

26.12.2017 11:25

ре нистасе ти небрини сцимбисе ратовало тито није успјео одузети све орузје а камоли ови они непознају наталитет тога народабилоје предај орузје али несмес бити без њега недоти бог да знас коликога има сакривеног колико су они амери увезли орузја у босну и продалинемој мислити да иу теског наорузања нема сакривеног недо бог да запуца видијоби онда какосе вади испод стогова сјена

ОДГОВОРИТЕ