Русија Америци узвратила ударац

Руски предсједник Владимир Путин казао је да руске власти требају пратити активности "неких компанија" на друштвеним мрежама током предсједничке кампање 2018. и процјењивати њихово уплетање у унутрашњу политику.

Свијет 26.12.2017 | 07:49
Русија Америци узвратила ударац
Путин није именовао те компаније нити рекао јесу ли стране или домаће, но Сједињене Америчке Државе и западне државе оптужују Русију за уплитање у њихове изборе.

"Морамо пажљиво гледати како неке компаније дјелују на интернету, на друштвеним мрежама и колико су уплетене у наш домаћи политички живот", рекао је Путин парламентарним челницима с којима је разговарао о новом закону о "страним агентима".

Прошле седмице Путин је потписао закон којим је допустио властима да подружнице страних медија дефинишу као "стране агенте", што је службена Москва представила као одговор на "неприхватљив притисак САД-а на руске медије".

Једном када се тако дефинишу, те компаније морају властима давати појединости о, на примјер, својим изворима финансирања.

"Треба пажљиво анализирати како дјелују и како ће дјеловати током избора за предсједника", рекао је Путин, али и додао да то не треба "сужавати простор" слободе на интернету.

Русија је већ одредила Радио Слободну Европу и Глас Америке, који добивају потпору из САД-а, као "стране агенте".

Анкете показују да је 65-годишњи Путин, који доминира руском политиком посљедњих 17 година, на путу да лако побиједи на изборима 2018. године, што значи да ће моћи остати на дужности још шест година, односно до 2024. када ће имати 72 године, преносе агенције.

Извор: Агенције

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

трумпета

26.12.2017 12:22

Како ти мени тако ја теби на изборима.

ОДГОВОРИТЕ