Rusija Americi uzvratila udarac

Ruski predsjednik Vladimir Putin kazao je da ruske vlasti trebaju pratiti aktivnosti "nekih kompanija" na društvenim mrežama tokom predsjedničke kampanje 2018. i procjenjivati njihovo upletanje u unutrašnju politiku.

Svijet 26.12.2017 | 07:49
Rusija Americi uzvratila udarac
Putin nije imenovao te kompanije niti rekao jesu li strane ili domaće, no Sjedinjene Američke Države i zapadne države optužuju Rusiju za uplitanje u njihove izbore.

"Moramo pažljivo gledati kako neke kompanije djeluju na internetu, na društvenim mrežama i koliko su upletene u naš domaći politički život", rekao je Putin parlamentarnim čelnicima s kojima je razgovarao o novom zakonu o "stranim agentima".

Prošle sedmice Putin je potpisao zakon kojim je dopustio vlastima da podružnice stranih medija definišu kao "strane agente", što je službena Moskva predstavila kao odgovor na "neprihvatljiv pritisak SAD-a na ruske medije".

Jednom kada se tako definišu, te kompanije moraju vlastima davati pojedinosti o, na primjer, svojim izvorima finansiranja.

"Treba pažljivo analizirati kako djeluju i kako će djelovati tokom izbora za predsjednika", rekao je Putin, ali i dodao da to ne treba "sužavati prostor" slobode na internetu.

Rusija je već odredila Radio Slobodnu Evropu i Glas Amerike, koji dobivaju potporu iz SAD-a, kao "strane agente".

Ankete pokazuju da je 65-godišnji Putin, koji dominira ruskom politikom posljednjih 17 godina, na putu da lako pobijedi na izborima 2018. godine, što znači da će moći ostati na dužnosti još šest godina, odnosno do 2024. kada će imati 72 godine, prenose agencije.

Izvor: Agencije

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

trumpeta

26.12.2017 12:22

Kako ti meni tako ja tebi na izborima.

ODGOVORITE