Лавров: Нема гвоздене завјесе

Не постоји нова "гвоздена завјеса" између Русије и САД, изјавио је министар спољних послова Русије Сергеј Лавров у интервјуу за Спутњик.

Свијет 25.12.2017 | 08:17
Лавров: Нема гвоздене завјесе
"Не мислим да се термин ’гвоздена завјеса‘ може примјенити на руско-америчке односе у савременој фази", рекао је Лавров наглашавајуц́и да постоје проблеми у односима двију земаља и немотивисане антируске акције Сједињених Америчких Држава.

Међу акцијама Вашингтона усмјереним против Москве, министар је истакао усвајање закона о санкцијама у САД, ситуацију са руском дипломатском имовином у САД, притисак на руске дипломате од стране ФБИ и прогон руских медија.

"И то је само дио опширне листе немотивисаних антируских акција", додао је Лавров.

Шеф руске дипломатије објаснио је ситуацију чињеницом да је у Сједињеним Америчким Државама настао још један напад "макартизма", на који америчко друштво није развило имунитет.

"Али, лично сам увјерен — као што је некад у САД свима дојадио и прекинуо се ’лов на вјештице‘ који је организовао сенатор Џозеф Макарти, тако ц́е у тренутној ситуацији доц́и до отријежњења, а након њега и исцјељења. Мада ц́е вријеме бити узалуд изгубљено", нагласио је Лавров.

Русофобична хистерија у Вашингтону добила је вец́ параноидан карактер, она не дозвољава да Русија и САД крену у правцима важним за њих, а такође изазива додатне тензије у свијету, додао је Лавров.

"У односима двију држава постоји много проблема, како старих тако и недавно насталих, или тачније речено вјештачки створених. Главни проблем је русофобична хистерија која је захватила политички естаблишмент у Вашингтону и вец́ стекла, без претјеривања, параноидни карактер. Управо она не дозвољава да се крец́емо напред у правцима важним за наше земље и изазива додатне тензије на свјетској сцени", нагласио је руски министар.

Москва не намјерава да интензивира конфронтацију са САД, али ц́е одговарати на агресивне нападе, навео је Лавров.

Он је примјетио да се, упркос порасту антируског расположења у САД, руска страна понаша прагматично.

"Одговарамо на агресивне нападе, али нец́емо подстицати сукоб. Наставиц́емо да досљедно и снажно бранимо наше ставове, врац́ајуц́и колеге у Вашингтону ка темељним принципима на којима треба да се изграђује билатерални дијалог. Главни међу њима су узимање у обзир и поштовање међусобних интереса. Без тога је једноставно немогуц́е побољшати односе, нити је вјероватно да ц́е успјети да се ефикасно сарађује у међународним питањима", истакао је Лавров.

Извор: Спутњик

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

паф

25.12.2017 08:02

Руска цјелокупна политика је најискренија и мимо тога што су на првом мјесту лични интереси. Неко мора начепити реп Америци а као што се може наслутити то ће бити Русија и Сјеверна Кореја.

ОДГОВОРИТЕ
Name

русија

25.12.2017 08:21

свом руском народу путину и теби лавров зелим пуно среце здравља и да добро водите русију и даје прогласите царском земљом нацелу са путином дага прогласите царем православног народа

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сара

25.12.2017 09:20

Е овај је одлијепио.