Инцко за БН ТВ: Одржати изборе!

Општи избори у октобру наредне године морају бити одржани, без обзира на различита мишљења или интересе у БиХ, рекао је у ексклузивном разговору за БН телевизију, високи представник у БиХ Валентин Инцко. Он је нагласио да се одлуке Уставног суда БиХ, прије свих оне које се тичу изборног законодавства, морају што хитније провести.

Босна и Херцеговина 24.12.2017 | 19:43
Инцко за БН ТВ: Одржати изборе!
Не треба губити вријеме и размишљати о томе да ли наредне изборе треба одложити или отказати, каже Инцко. Он је потврдио да је такав закључак донесен на сједници Савјета за провођење мир, која је одржана почетком мјесеца у Сарајеву.

“С тим у вези, било је доста дебате. Од неких мишљења да неће бити никакав проблем добити нови Изборни закон, до других мишљења да ће можда доћи до “мостаризације”, што значи да неће бити избора на државном нивоу идућег октобра. Можда то некима одговара, можда некима не одговара. У сваком случају, ми као међународна заједница, као Савјет за провођење мира били смо мишљења да се та одлука Уставног суда мора провести и да у сваком случају мора доћи до избора идуће године”, рекао је Инцко.

Одговарајући на питање због чега је ПИК као приоритетније за спровођење означио одлуке Уставног суда везане за Изборно законодавство, у односу на неке друге, као што је конститутивност Срба у кантонима Федерације БиХ, Инцко је покушао да објасни разлике између хитне и важне одлуке.



“Увијек морамо мислити шта је важно, а шта је хитно. Пошто има важних ствари, које можда нису тако хитне, а исто тако има других ствари које су важне или мање важне, али су хитне. Када вам, рецимо, пукне цијев у стану то није важно питање, али је хитно питање, јер цури вода. Тако да је међународна заједница у том случају мислила да је у овом моменту најхитније питање 'случај Љубић'”, каже Инцко у ексклузивном разговору за БН телевизију.

И поред неслагања у самом УО Савјета за провођење мира о подршци БиХ у спровођењу Мапе пута ка НАТО-у, Инцко наводи да међународна заједница по овом питању прати намјере домаћих власти.

“Ми у међународној заједници имамо став да је још на снази Писмо које је потписао господин Радмановић, Комшић и Изетбеговић, а мислим и да господин Иванић дјелује на основу тог писма и то смо ми потврдили да постоји жеља грађана БиХ да иду по Мапи пута у смјеру НАТО-а. Наравно, још не говоримо о чланству, јер то је далеко, 20 година, можда и више”, тврди високи представник у БиХ.

БиХ још није функционална држава, док грађани желе напредак и Европу у сваком тренутку, каже Инцко. Због тога све више људи напушта БиХ и својим квалитетима унапређују друге државе.

“Ангели Меркел и нама у Аустрији је драго да имамо толико грађана из БиХ. Они су јако вриједни, имају своје фирме. За динамику и Аустрије и Њемачке то је јако добро да имамо увијек досељењам фришке крви и на тај начин Аустрија је само богатија, љепша и интересантнија”, закључио је Инцко.

Инцко је поручио грађанима да не би требали да од њега очекују да користи Бонска овлашћења како би кажњавао домаће политичаре, него да искористе своја овлашћења, која су им загарантована и на изборима сами казне оне за које мисле да не раде у њиховом интересу.



БН телевизија

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

самy

24.12.2017 21:27

Наравно да морају бити одрзани кад господар нареди у окупираној земљи. Поред власти која је увјек за изборе јер власт не мозе изгубити изборе, за изборе це бити и опозиција,и поред неравноправних услова,(медији,новац..)јер је то господар наредио,да би се одрзала привидна демократија. А замислите да опозиција бојкотује изборе који бито самар власти био, али не, мора се јести у скупстинском ресторану за дз.

ОДГОВОРИТЕ
Name

инцко

24.12.2017 21:30

инцко цува своју позицију јербо у својој дрзави нема тако добру позицију ни плату тује да буде тутор босни тотије да босна мозе обастат само као протекторат и да никада није била самостална дрзава негоје увјек била под протекторатом друге дрзаве и дасу велике дрзаве врсиле подкусуривање босном своје апетите од аустроугара до отоманске инперије до титине југе и сада уније европе босна никад није била самостална нитице бити увјек има тутора са стране и такоце бити

ОДГОВОРИТЕ
Name

Инплоитед

25.12.2017 05:11

Браво човјече жива истина Њој се ваља прилагођавати и на крају придружити се побједнику, Па тако поново и поново

Name

Тик так

24.12.2017 22:01

Инцко казе да БиХ јос није функционална дрзава. Није ни цудо, просло је тек 25 година од сецесије и формирања. Мозда це бити за 150 година. Треба бити упоран.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Генерација '83

25.12.2017 07:44

БиХ је једна трула рупетина окована криминалом, мрзњом и протекторатом.

Name

Никола

24.12.2017 23:33

Најмрачније доба у српској историји овога простора. У миру, а страдамо као у рату. Најтрагичније је што страдамо од оних које безобразнодобро плаћамо. У рату барем знамо да је рат, али држи нас нада да ће доћи мир, да ће бити боље, да жртве нису узалудне, да се боримо за свој род и народ. Али, авај, страдамо у миру. Уби нас наша рука, згази нас материјално, духовно и биолошки. И никакве наде да ће бити боље. Кренуо талас егзодуса, бјежанија као испред најстрашнијег непријатеља. Људи траже спас бјежећи Шваби од којег се некада бјежало у збјегове. Убијају нас биједом, младост нам тјерају, материјално смо спржена земља, духовно земља Ајнесери скоројевићког олоша, али ово изругивање, ово исмијавање народу којег су згазили, пљунули, похарали, је неподношљиво. Као када би курјаци обећали десеткованом стаду,: радићемо на стварању бољих услова за живот.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Никола

25.12.2017 06:41

Браво!

Name

Бајо

25.12.2017 08:29

Највисе наси нас јебасе!!

Name

Драган_С

25.12.2017 07:26

Оваква БиХ је створена од стране међународне заједнице која је једнако одговорна за постојеће стање као што су и локални гласачи! Много празне приче и демагогије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

јадно

25.12.2017 07:45

Господине, најбоље да се вратите својој куци, овдје само губите вријеме.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

25.12.2017 08:30

Био би ти сретан да И тебе поведе Са собом!

Name

БОБА

25.12.2017 11:44

ЉУДИ КОМЕНТАРИШУ ИНЦКА А НЕКОМЕНТАРИШУ ДА ЧОВИЈЕК КАЖЕ БИТНУ СТВАР ДА НАШ НАРОД ОДЛАЗИ НА ЗАПАД ТРБУХОМ ЗА КРУХОМ ПРВЕНСТВЕНО У АУСТРИЈУ ДА ЈЕ НАШ НАРОД ВРИЈЕДАН ДА ОНИ ОД ТОГА ИМАЈУ КОРИСТИ .ЗАТИМ КАЖЕ ДА МИ МОРАМО КАЗНИТИ ПОЛИТИЧАРЕ КОЈИ СУ ТО ДОЗВОЛИЛИ МИ СМО СВЕ СИРОМАШНИЈИ А ЊИМА ДОБРО ДОШЛО .КОМЕНТАРИ ДА ЛИ ИНЦКО ТРЕБА ОТИЋИ ИЛИ ОСТАТИ ТО ЈЕ ВАМА БИТНО .СРЕТНО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Таг

25.12.2017 20:28

Није његово да прича приче, и каже ту битну ствар, да наши људи, само ако могу, бјеже одавде главом без обзира. Да ли је тиме зарадио своју плату? Његово је било да уреди ову државу!!! И његових претходника. Имали су сва овлаштења, и 20 година! Срам их било! Нека мене поставе на то мјесто, довољно ми је 2000КМ, па ћеш да видиш колико олоша ћу растјерати, за 6 мјесеци а да не говорим за годину дана. За 5 година би били Швицарска, бар што се тиче владавине права. Наравно да их одмах не можемо стићи у еконоији. Не би препознао, ни Босну и Херцеговину ни ентитете. А онда би ишле кривичне пријаве. Било би их по затворима да би морали радити као стока да себи направе нових затворских ћелија, ако не желе да спавају вани. Ако им се спава вани, не морају да их граде. Па нека неко онда опљачка било који буџет, потроши из буџета више него се прикупи, односно и помисли да узме кредит, намјести тендер, да не запосли најспособнијег на одредјено радно мјесто. Сваки дан нас само задужују, пљачкају, и што је најгоре, разваљују. А Инцко пише романе. Сва та тзв медјународна заједница, то је уствари најкрупнији свјетски капитал, разваљују нас и праве будалама. Немој само помијешати обичне Американце, Британце, Нијемце, Французе, Русе, Јапанце и остале са бјелосвјетским банкарима и осталим власницима тог капитала, јебу они и њих исто као и нас. Медјутим, њих не могу оволико јер се споменути одмах буне. Ми јок. Како год, срамота је шта су нам урадили, заједно с домаћим олошем и згубиданима које погрешно зову политичарима. Штета је немјерљива, кад се погледа која индустрија је уништена лако је закључити да се ради о милијардама и милијардама долара, да не говорим о нематеријалној штети, потпуно изврнутом систему вриједности.