Пријем у Европу зависиће од нас

Пријем Босне и Херцеговине у Европску унију зависиће од нивоа стварне политичке посвећености европском путу БиХ и конкретног провођења политичких, економских и легислативних реформи, изјавио је за портал Слободна Босна предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић.

Босна и Херцеговина 24.12.2017 | 18:59
Пријем у Европу зависиће од нас
"Стратегија проширења ЕУ на земље Западног Балкана ће највјероватније бити презентирана у фебруару 2018. године. Она ће, и то ће сасвим сигурно бити најважнија порука, у својој основи имати јасно назначену европску перспективу за сваку од земаља са подручја Западног Балкана, јер је евидентно да процес европских интеграција представља најважнији интегративни фактор који ће пресудно утјецати на политичку, економску и сигурносну будућност нашег региона", навео је Звиздић.

Звиздић је нагласио да ЕУ има јасне процедуре и принципе пријема нових чланица.

"Базно начело од којег зависи динамика пријема је индивидуални успјех сваке од земаља, односно брзина и кредибилност реализације сваке од предвиђених фаза на путу европских интеграција. То подразумијева потпуну и искрену опредијељеност ка чланству у ЕУ, при чему тај процес мора имати висок ниво консензуса и статус најважнијег вањскополитичког приоритета и не би смио бити ометан, као у случају БиХ, било каквим личним или страначким интересима. Осим тога, укупна политичка стабилност представља једну од кључних чињеница приликом доношења одлуке о напретку земље ка чланству у ЕУ“,  казао је предсједавајући Савјета министара.    

Нагласио је, у овој, или било којој другој стратегији, БиХ ће бити третирана у складу са односом домаћих институција према европским обавезама. 

"Ако наставимо упорно и посвећено радити на реализацији увјета са наше европске агенде како то радимо у посљедњих 30 мјесеци, и ако у наредном периоду успијемо стабилизирати политичке односе у БиХ, онда је наша европска будућност загарантирана. Овдје желим посебно нагласити факторе политичке стабилности и стварне, а не декларативне европске опредијељености, као кључне у процесу напретка ка чланству у ЕУ.

Најбољи доказ за претходно казано јесте актуелна ситуација у неким земаља у нашем региону које годинама имају статус кандидата и чекају отварања поглавља. Македонија је, на примјер, добила статус кандидата 2005. године, а још увијек није отворила прва поглавља, или Албанија која је статус кандидата добила 2014. и још увијек чека отварање првих поглавља. Дакле, увјет за напредак је укупно политичко, економско, друштвено и сигурносно стање у друштву",  рекао је Звиздић.  

Истакао је да ће пријем зависити од нивоа стварне политичке посвећености европском путу БиХ и конкретне проведбе политичких, економских и легислативних реформи.

"Дакле, све ће зависити од нас. Ако се наставе тренутни трендови референдума, сепаратизма, ревизије хисторијских чињеница, оспоравања надлежности државних институција, посебно у области правосуђа, опструирања позитивних процеса намјерним неусвајањем правне стечевине ЕУ, односо системских закона и стратегија, онда не можемо очекивати да ће ЕУ институције благонаклоно гледати на такве процесе.

Ако фокус са тензија и политичких препуцавања вратимо на европски пут и потребне реформе, онда можемо сустићи европску динамику у нашем региону јер у ЕУ имамо пуно пријатеља који ће то препознати. 
Сматрам да проевропске снаге, а подсјећам да се 78 посто грађана БиХ изјаснило за ЕУ што је највећи проценат у регији, морају бити јединственије и гласније, јер је тренутно гласна мањина која успорава европске процесе БиХ", рекао је, између осталог, Звиздић.

Извор: Фена

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

н

24.12.2017 18:13

Накаеадна беиха са тобом И твојум нигдје није орисојела.ви сте хедно велико рухло које мозе бити.Република Српска треба се сто прије ријесит ових накарадних комсија

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реп

24.12.2017 19:26

Да вам није комсија гдје би радили зарадјивали хљеб.Немозе вас цовјек разумит никако трпате се у федерацију да узмете паре а глумите неки ниво.Цаст појединцима.

Name

ре реп

24.12.2017 21:08

Ко долази у педерацију.погледај колико васих долази у Републику Српску у дневницу за 30 км цијели дан.а какве сте комсије видјели смо 92.зато сyти паметнији си.

Name

Реално

25.12.2017 00:20

Недјељом, такозвана бањалучка сточна пијаца је пуна Бошњака из регије Санског Моста, Бихаћа, Цазина и Кладуше. Продају којекакву половну робу, да би преживјели. У истом смо чамцу. Не зна се коме је горе.

Name

Ре за ре реп

25.12.2017 07:22

Добрица Цосиц.Само лаз.Лаземо да обманемо себе.

Name

007

24.12.2017 18:39

ХАЛО,ЗВИЗДИЋУ:ПРВО ПОСТИГНИТЕ ДОГОВОР УНУТАР БИХ,ПА ОНДА РАЗМИШЉАЈТЕ О ЕУ.НЕМА ДОГОВОРА НИ У МУСЛИМАНСКОМ КОРПУСУ,КАО НИ КОД ХРВАТА А И СРБА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

лwрст

24.12.2017 19:48

Ми хоцемо да изадјемо из Еуропе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Оде мара...

24.12.2017 20:43

У Африку се већ склизнуло и пролизало. И то не у сјеверну, већ још ниже и дубље, у ону црну, екваторијалну.

Name

пиздиц

24.12.2017 21:39

када сви народи у досни доказу своје корене јер папа и ватикан хоце да зна косе потурцијо и ко је потур тај немозе у католицку европу јерсу једном издали нацију опетце исто урадити папа неда потурима у европу турци су нација а потури су несто друго нија ни они неце признати дасу нација потур остаје потур гдје бијо јерсу једном променили нацију опетце о урадити

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реп

25.12.2017 07:20

Хватај се свињца да мозес рату уплатит.Сест милијарди се близи дуга.

Name

ре РЕП

25.12.2017 11:58

а ти се хваташ зашта?

Name

пиздиц

24.12.2017 21:43

босна неце уци у унију зато сто папа неда јер ту има народ коисе немозе идентиковати које и стоје незнају ни они коме припадају цас су муслимани цас босње како ветар дува тако они постају нова нација немогу дуго бити једна нација мењају нацију као моду

ОДГОВОРИТЕ