Руски талас пријети Ђоковићу, Надалу и Федереру!

Руси по држављанству или по пореклу су највећи тениски таленти од којих се наредних година очекују врхунски резултати, оцењује АТП.

Тенис 26.12.2017 | 21:30
Руски талас пријети Ђоковићу, Надалу и Федереру!
Асоцијација тениских професионалац је издвојила петорицу младих играча који би можда већ од 2018. могли да заблистају на великој сцени на којој су до сада само давали назнаке умећа.

Данил Медведев, Денис Шаповалов, Андреј Рубљев, Карен Хачанов и Хјеонг Чунг су петорица "звезда следеће генерације", односно "НеxтГен" играча.

Претходних десетак година доминирали су играчи из Швајцарске, Шпаније, Србије Федерер, Надал и Ђоковић уз Ендија Марија. Повремено су се укључивали и други играчи, али ако се сетимо, од руских играча нико после Николаја Давиденка није правио озбиљније резултате. 

Од Марата Сафина се тих година још очекивало штошта али је и код њега и код Михаила Јужњег "глава" била проблем. Ако се уз споменуту петорицу младих "допише" и сада већ актуелни Александар Зверев који је попут Шаповалова пореклом Рус, али са другим држављанством, јасно је да је Русија ових година изнедрила сијасет тениских талената.

Медведев (21) се ове сезоне последњи квалификовао за "НеxтГен" АТП турнир у Милану. Тамо је победио Карена Хачанова и Американца Џереда Доналдсона али је скупо продао кожу Хјеонгу Чунгу који ће касније постати шампион.

Оно импресивније је то што је ове сезоне успео да победи Стана Вавринку и тако уписао свој први тријумф над неким од топ пет играча на свету. Дошао је и до финала у Ченају где је изгубио од Баутисте Агута.

У пробраном друштву младих играча је и Денис Шаповалов (18), Канађанин рођен у Тел Авиву руско-израелског порекла.

Његов учинак ове године је рецимо победа над аргентинским дивом Дел Потром и Рафаелом Надалом на путу до првог Мастерс полуфинала у Монтреалу у ком је изгубио од Зверева.

Касније је победио и Цонгу, а већ са 18 година у 2018. годину улази као 51. на АТП листи.

Карен Хачанов (21) се може похвалити поређењем са Маратом Сафином када је реч о потенцијалу. Када је реч о дометима, њих тек треба видети.

Хачанов је пре годину дана у Ченгдуу освојио прву АТП титулу, стигао је до четвртфинала Барселоне, Лиона, Баштада и Хамбурга, до полуфинала у Халеу и сасвим сигурно се од њега очекује велики продор наредне године на АТП листи.

Рубљев (20) је већ сада 39. на листи. У Милану је стигао до финала победивши успу Италијана Квинзија, али и Хрвата Борну Ћорића пре него што је изгубио од Чунга.

Освојио је титулу у Умагу, а свој напредак на АТП листи дугује одличном другом делу сезоне у ком је дошао и до четвртфинала једног Грен слема.

Надал је међутим на УС Опену још увек био прејак за њега. Шпанац је касније и освојио турнир.

Хјеонг Чунг (21) је и пети играч који за разлику од садашње генерације тенисера долази са крајњег истока. Очекује се да се тенисер из Јужне Кореје придружи Јапанцу Кеју Нишикорију у самом врху АТП.

На завршни мастерс за младе играче се пласирао као други отпозади, а два пута је побеђивао Рубљева за савршен скор 5-0 и титулу.

Красе га упорност и борбеност којом је успевао да се извуче из неугодних ситуација много пута током турнира и спаси велики број брејк лопти.

Мада се никада засигурно не може рећи ко ће бити неки нови Новак Ђоковић, Роџер Федерер или Рафаел Надал (и хоће ли таквих уопште бити), плејада играча са Истока полако почиње да преузима своја места као нова велика екипа на листи најбољих тенисера планете.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар