ЕУ да одустане од система квота

Нови аустријски канцелар Себастијан Курц позвао је на окончање "неуспјелих" покушаја да се постигне систем квота за расподјелу азиланата широм ЕУ и затражио нове напоре за помоћ избјеглицама у њиховим матичним државама.

Свијет 24.12.2017 | 10:12
ЕУ да одустане од система квота
Аналитичари подсјећају да је Курц, док је био на функцији шефа дипломатије, био снажан критичар одлуке њемачког канцелара Ангеле Меркел да 2015. године отвори границе за више од милион избјеглих.

Од како је почетком седмице ступио на дужност канцелара, Курц је стао на страну својих централноевропских сусједа попут Мађарске и Чешке и против је приједлога који подржава Њемачка за расподијелу азиланата по чланицама ЕУ.

"Приморавање држава да преузму избјеглице Европу неће одвести никуда. Дискусија о томе нема никаквог смисла. Мигранти који иду ка Европи не желе у Бугарску или Мађарску, већ Њемачку, Аустрију или Шведску", нагласио је Курц у изјави за њемачки дневник "Билд ам Зонтаг".

Умјесто јачања, како је рекао, неуспјеле политике, Курц је позвао ЕУ да пружи подршку напорима, можда и војно, да се помогне мигрантима у њиховим матичним државама или сусједним земљама.

"Уколико то не буде могуће, онда им треба помоћи у безбједним зонама на њиховом континенту. ЕУ треба да пружи подршку томе, можда да то чак и организује и да то подржи војно", нагласио је Курц.

Из интервјуа није јасно на коју је врсту војне подршке Курц мислио.

Међутим, европски лидери су повремено сугерисали да би ЕУ могла дати свој допринос у мировним операцијама за стабилизацију сукоба у Африци.

(Агенције)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

ЕУ

26.12.2017 11:39

Овај извјестај неволи Канцеларка Меркел да цује, из својих редова - ЕУ. Она би да подијели избјеглице по дрзавама ЕУ. Па на крају да и Нобелову наград Мути Меркел да уруце . Ипак ниста без Господина Курца ! Хтјела или не мотра. Формирање Еврпоских дрзава против Њемацке политике ! Неслога у ЕУ па на крају и у НАТО.

ОДГОВОРИТЕ