EU da odustane od sistema kvota

Novi austrijski kancelar Sebastijan Kurc pozvao je na okončanje "neuspjelih" pokušaja da se postigne sistem kvota za raspodjelu azilanata širom EU i zatražio nove napore za pomoć izbjeglicama u njihovim matičnim državama.

Svijet 24.12.2017 | 10:12
EU da odustane od sistema kvota
Analitičari podsjećaju da je Kurc, dok je bio na funkciji šefa diplomatije, bio snažan kritičar odluke njemačkog kancelara Angele Merkel da 2015. godine otvori granice za više od milion izbjeglih.

Od kako je početkom sedmice stupio na dužnost kancelara, Kurc je stao na stranu svojih centralnoevropskih susjeda poput Mađarske i Češke i protiv je prijedloga koji podržava Njemačka za raspodijelu azilanata po članicama EU.

"Primoravanje država da preuzmu izbjeglice Evropu neće odvesti nikuda. Diskusija o tome nema nikakvog smisla. Migranti koji idu ka Evropi ne žele u Bugarsku ili Mađarsku, već Njemačku, Austriju ili Švedsku", naglasio je Kurc u izjavi za njemački dnevnik "Bild am Zontag".

Umjesto jačanja, kako je rekao, neuspjele politike, Kurc je pozvao EU da pruži podršku naporima, možda i vojno, da se pomogne migrantima u njihovim matičnim državama ili susjednim zemljama.

"Ukoliko to ne bude moguće, onda im treba pomoći u bezbjednim zonama na njihovom kontinentu. EU treba da pruži podršku tome, možda da to čak i organizuje i da to podrži vojno", naglasio je Kurc.

Iz intervjua nije jasno na koju je vrstu vojne podrške Kurc mislio.

Međutim, evropski lideri su povremeno sugerisali da bi EU mogla dati svoj doprinos u mirovnim operacijama za stabilizaciju sukoba u Africi.

(Agencije)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

EU

26.12.2017 12:39

Ovaj izvjestaj nevoli Kancelarka Merkel da cuje, iz svojih redova - EU. Ona bi da podijeli izbjeglice po drzavama EU. Pa na kraju da i Nobelovu nagrad Muti Merkel da uruce . Ipak nista bez Gospodina Kurca ! Htjela ili ne motra. Formiranje Evrposkih drzava protiv Njemacke politike ! Nesloga u EU pa na kraju i u NATO.

ODGOVORITE