Демонстранти траже оставку премијера

Хиљаде људи окупило се у Јерусалиму и Тел Авиву, највећим израелским градовима, да демонстрира против корупције.

Свијет 23.12.2017 | 21:23
Демонстранти траже оставку премијера
У Тел Авиву су се демонстранти окупили четврту суботу заредом, захтијевајући оставку премијера Бењамина Нетанијахуа.

Носили су транспаренте са натписима: "Ни љевичари, ни десничари, већ поштени", "Велики бизнис, политичари и подземље", као и "Идите кући корумпирани".

Демонстрацијама у Јерусалиму први пут су се придружили и десничари, а међу њима и они који гласају за Нетањахуову конзервативну партију Ликуд, наводе израелски медији.

Организовао их је бивши Нетанијахуов директор за комуникације Јоаз Хендел који је на Фејсбуку написао да иде да протестује "не 'против' већ 'за' владавину права".

Демонстранти у Јерусалиму су узвикивали: "Без професионализма нема државе" и носили транспаренте с натписима: "Полиција и ИДФ ( Израелска одбрамбена војска) припада свима нама" и "Заслужујемо чисту политику".

Мањих демонстрација било је и на сјеверу Израела у Хаифи и још неким градовима.

Против Нетанијахуа воде се двије истраге, а полиција испитује и неке од његових сарадника. Он се сумњичи да је примао скупе поклоне од присталица милијардера, укључујући и странце, као и да се договарао с власником једног тиражног израелског листа да повољније извјештава о њему у замјену за смањење утицаја конкурентског дневника.

Нетанијаху пориче да је било шта лоше учинио и оптужује медије да су покренули лов на вјештице против њега и његове породице.

За још једну "аферу подморница", како је названа, сумњиче се Нетанијахуови сарадници, а односи се на оптужбе за мито у споразуму Израела и Немачке вриједном више од милијарду долара.

Извор: Бета

Коментари / 0

Оставите коментар