Demonstranti traže ostavku premijera

Hiljade ljudi okupilo se u Jerusalimu i Tel Avivu, najvećim izraelskim gradovima, da demonstrira protiv korupcije.

Svijet 23.12.2017 | 21:23
Demonstranti traže ostavku premijera
U Tel Avivu su se demonstranti okupili četvrtu subotu zaredom, zahtijevajući ostavku premijera Benjamina Netanijahua.

Nosili su transparente sa natpisima: "Ni ljevičari, ni desničari, već pošteni", "Veliki biznis, političari i podzemlje", kao i "Idite kući korumpirani".

Demonstracijama u Jerusalimu prvi put su se pridružili i desničari, a među njima i oni koji glasaju za Netanjahuovu konzervativnu partiju Likud, navode izraelski mediji.

Organizovao ih je bivši Netanijahuov direktor za komunikacije Joaz Hendel koji je na Fejsbuku napisao da ide da protestuje "ne 'protiv' već 'za' vladavinu prava".

Demonstranti u Jerusalimu su uzvikivali: "Bez profesionalizma nema države" i nosili transparente s natpisima: "Policija i IDF ( Izraelska odbrambena vojska) pripada svima nama" i "Zaslužujemo čistu politiku".

Manjih demonstracija bilo je i na sjeveru Izraela u Haifi i još nekim gradovima.

Protiv Netanijahua vode se dvije istrage, a policija ispituje i neke od njegovih saradnika. On se sumnjiči da je primao skupe poklone od pristalica milijardera, uključujući i strance, kao i da se dogovarao s vlasnikom jednog tiražnog izraelskog lista da povoljnije izvještava o njemu u zamjenu za smanjenje uticaja konkurentskog dnevnika.

Netanijahu poriče da je bilo šta loše učinio i optužuje medije da su pokrenuli lov na vještice protiv njega i njegove porodice.

Za još jednu "aferu podmornica", kako je nazvana, sumnjiče se Netanijahuovi saradnici, a odnosi se na optužbe za mito u sporazumu Izraela i Nemačke vrijednom više od milijardu dolara.

Izvor: Beta

Komentari / 0

Ostavite komentar