Најаве разочарале дежурне оптимисте

2017. година је на измаку, а једно од главних обећања политичара било је да ће БиХ баш у овој години далеко одмаћи на европском путу и дочепати се кандидатског статуса. Термин су касније помјерили на половину 2018. године. Након недавне посјете европског комесара Јоханеса Хана Босни и Херцеговини, постало је јасно – статуса кандидата нема до 2019. године. И на политичкој сцени у БиХ све је мање оптимизма.

Босна и Херцеговина 23.12.2017 | 19:51
Најаве разочарале дежурне оптимисте
Некада главни заговарач европског пута БиХ и дежурни оптимиста Драган Човић, промијенио је причу. Данас признаје да је кредибилитет домаћих политичара у Бриселу пољуљан, а најаве да би Европа тек 2019. могла откључати врата за БиХ, предсједавајући Предсједништва оцјењује поражавајућим.

"Имајући у виду чињеницу да су идуће године избори и да је питање како ће ићи имплементација избора, јасно је да та 2019. може постати било која наредна година. То значи да улазимо у озбиљне проблеме које смо сами себи направили. Евидентно смо о европском путу сами одлучивали и требало је да покажемо више одлучности и чак позитивне међусобне дрскости како бисмо овај посао завршили. Почели смо врло касно сазивати све оне састанке који су дио механизма координације и који је требало да усугласе нека питања", каже предсједавајући Предсједништва БиХ Драган Човић.



Министар иностраних послова у СМ БиХ Игор Црнадак изненађен је Човићевим изјавама. Ипак, поручује, није све готово.

"То не значи да не може да дође до неког заокрета. Наставиће се досадашња политика – да се земља ка ЕУ помјера онолико колико проводи реформе и испуњава своје обавезе. Тешко је давати политичке оцјене, јер је ситуација у земљи доста политички компликована и то ће бити битан фактор који ће утицати на то да ли ћемо направити нове кораке у идућој години", истиче Црнадак.

Европску унију, Човић је из фокуса интересовања избацио након хашке пресуде хрватским генералима.

"Ми ћемо данас казати - ако треба да чека европски пут, нека дуго чека. Ми ћемо се прије изборити за сваког часног представника ХВО-а, хрватског народа у БиХ", рекао је Човић након хашке пресуде.

Нећемо бити Човићеви таоци, поручује министар безбједности у СМ БиХ Драган Мектић.

"Он мисли да ће због ратног злочина и злочинаца држати све нас као таоце. То ако може са Милорадом Додиком договарати, са нама не може такву причу причати. И нека покуша да нас уцјењује, јер он није задовољан једном пресудом. Што није реаговао на стотине других пресуда? Мислим да он није ни капацитет који може да закочи све нас на путу ка ЕУ. Мислим да ће он послије избора бити политички небитна особа", јасан је Мектић.

Једно је сигурно. Док се домаћи политичари договоре око одговора на упитник, рокова, механизама и задатих реформи, већина грађана БиХ ће трбухом за крухом већ бити у ЕУ.



БН телевизија

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

Поздрав из еу

23.12.2017 19:33

Ево вец пета година како зивим у еу и само би ме пуска могла отјерат одавде. Једина лоса страна ми је то сто свако пар дана удјем на " насе портале " и цитам оваке небулозе. Ево први пут одкако сам овдје неидем за нову годину и није ми нимало зао. Зелим да се захвалим овако јавно Цовицу Бакету Баји сто су ми олаксали одлуку да одем у еу него да цекам да еу додје мени просло би ми два зивота цекајуци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

попара

23.12.2017 20:00

Цовиц је избезумљен,једино га Додик није издао,и да,руски амбасадор који је једини био на његовом пријему за Бозиц.

Name

ШИНТОР

23.12.2017 21:39

ХВО се часно борИо?? Ко покла толке србе , ванземаљцИ? Како кваран народ фуј

Name

Рођо

23.12.2017 21:47

Пријатељу нек ти је срећом тамо, само очима да не гледаш циркус који приређују ови из федерације, покушавају да оживе БиХ коју су сахранили изборима а потом и ратом деведесетих заједно са својим пајтосима.Никако да се договоре око расподјеле федерације, Латини истрајни,нису џаба укрштали заставе са њима

Name

ДЕГОТХИА

23.12.2017 21:56

ЛОПОВ - А СВИ ЛОПОВИ СУ БРАЋА !!!

Name

карадјоз

23.12.2017 22:24

Нека си отисао,без тебе и таквих је много боље.Љигавци и не требају овде..

Name

ЕУ

24.12.2017 03:08

Није лоса, а ја јуцер плати казну 40€ због цацкалице за зубе коју сам бацио на улици. Упрви мах сам помислио да је скривена Камера и да ме зезају. али није, Олакса се ме за 40€ И то вам је ЕУ па ви размислите.

Name

Сервус

24.12.2017 05:29

Сервус јос једном :)

Name

Крајисник

23.12.2017 22:06

Оцистисе србе у хрватској, а хоце треци дио у Босни и Херцеговини, па неце моци ујо цовицу тако.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дамир

23.12.2017 23:29

цовицу идуце године припреми се на робију најмање 15 година тезак си цриминал направио хрвате си довео до просјацког стапа морат цес то доказати како си имовину постено стекао са својих 10 прстију

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

24.12.2017 04:15

Нисте ви сüпспбни одвести народ у ЕУ обицни мафијаси каква политика.

ОДГОВОРИТЕ
Name

комесар

24.12.2017 06:05

БиХ никада неце бити цланица уније зато стосе око баналних ствари немогу договорити изметбеговиц неце да осуди хорица сви знају даје ратни злоцинац хрвати зале праљка цовиц казе даје херој срби подрзавају генерале своје а ја казем доци мазе до договора само када сав народ буде свестан злоцинци из било кога народа долазили су злоцинци нетреба тудје злоцинце осудјивати а своје бранити и своје злоцинце правити хероимаи треба сва вјерска удрузења послати цркви и дјамији и тамо нека буду и раде а не у дрзавне установе попут мајки сребренице највеце зло данасњег доба када и мунира само краду и зарадјују на тудјој крви и стекосе догаство на крви собственог народа гдје била кадаи мунира пре рата кувале питуи врилицу сада оне у политику постено немогу своју гузицу цуват негоим се придрузи и онај дебил цамил дураковиц достаје крао у опстини сребреница пасад да сто да улови и у потоцарима

ОДГОВОРИТЕ
Name

хан

24.12.2017 06:10

Шта це босна добити улазком у унију стаје добила и хрватска народ бјези главом без обзира исто као и из босне добилисмо сви ми из босне и хрватске дасе исељавамо без повратка и наде у боље сутра ови стосусе угнездили у фотеље негледају у јадни народ кои су довели до пропрасти

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ух ух ух

24.12.2017 09:55

Ста ови све не изјављују а хтели би у ЕУ. Никако да схвате да, ако хоце да их неко прими у неки савез, морају и они несто за њега да уцине. Ако ниста друго онда да се мало спусте на земљу. Проблем није у ЕУ,проблем је у балканским, назови политицарима. Ако би усли у ЕУ аутоматски би добили неку врсту контроле. А контролу не воли нико па ни балкански назови политицари, јер они вероватно сматрају да су они Богом дати. Да су они контрола.

ОДГОВОРИТЕ