Хејлијеву виде као предсједника САД

Војни аналитичар америчког телевизијског канала "Фокс њуз" Ралф Питерс тврди да би актуелна амбасадорка САД у УН Ники Хејли "могла да постане прва предсједница" у историји ове земље и упоређује је са некадашњом британском премијерком Маргарет Тачер.

Свијет 23.12.2017 | 17:40
Хејлијеву виде као предсједника САД
"Њузвик" пише да овај пензинисани потпуковник војске САД "види потенцијал" у 45-годишњој Хејлијевој, након што се она успротивила критикама из УН на рачун одлуке америчког предсједника Доналда Трампа да призна Јерусалим као пријестоницу Израела и тамо пресели амбасаду САД.

Подсјећа се да је Генерална скупштина УН у четвртак са 128 гласова "за" и девет "против" прогласила "неважећом и поништеном" Трампову одлуку, али је Хејлијева, кћерка индијских Сика којој је рођено име Нимрата Рандава, инсистирала на томе да ће САД преселити амбасаду у Јерусалим.

Наводи се да је Питерс похвалио бившу гувернерку Јужне Каролине, која је прије тог гласања изјавила да би ова резолуција могла да натјера САД да повуку финансирање УН, али ју је истовремено упозорио да не изговара пријетње "које није спремна да испуни".

Питерс је у емисији "Обавјештајни извјештај" посавјетовао Хејлијеву да размишља прије него што уђе у сукоб са неким и да бира борбе у којима може да однесе побједу.

"Та пријетња око укидања финансирања била је непромишљена. Ми свавако нећемо да укинемо финансирање земљама попут Јордана или чак Египта у овако критичним временима. Ја то што је урадила у потпуности подржавам када су у питању емоције, али морате да будете тактички добри исто колико и стратешки", рекао је Питерс.

"Њузвик" подсјећа да је Питерс у ранијој изјави датој почетком протекле недјеље за Хејлијеву рекао да је "на путу да буде америчка Маргарет Тачер", бивша предсједница владе Велике Британије.

Подсјећа се да је Хилари Клинтон, која је 2016. у име Демократске партије била прва жена која је номинована за кандидаткињу неке велике странке за предсједницу САД, у октобру ове године изјавила да се "неће поново кандидовати" након пораза од Трампа.

"Њузвик" ипак истиче да се сенаторка из Масачусетса Елизабет Ворен сматра главним кандидатом демократа за предсједничку изборну трку 2020. године.

Извор: Тањуг

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

суљиц

23.12.2017 16:43

Ако бог да она це донијети мир у свијету

ОДГОВОРИТЕ
Name

Киро

23.12.2017 16:52

Има отрован језик, још мало,па као Мадлејн Олбрајт.Још није налетјела на правог мушкарца,који би направио цовјека од ње.Змија!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

23.12.2017 17:18

Ето ти све знас,цуди ме да јој ниси савјетник.

Name

Киро

23.12.2017 17:28

Ти си гарант сада први пута цуо за њу.

Name

МС

24.12.2017 07:44

Нека је даво носи, она це рат изазвати амери добро никоме не доносе.

Name

попара

23.12.2017 16:58

Многи глумци, хостаплери,сверцер,лопови,су били предсједници,засто не би и она.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Није него

23.12.2017 17:11

На шта ова личи. Могуће је , изглед јој је стравичан, чист хорор, баш оно што они траже, као да је из пакла изашла. Ова ће бити врхунац, што се тиче прецједника, ако Трумп не буде како ствари иду посљедњи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Последњи кинески цар

24.12.2017 07:26

Ништа то није чудно, у Америци може бити предсједник било ко. То је доказао Трамп, па зашто неби била и ова амбасадорка. Битно је имати новац, који углавном добијеш од донатора и лобиста, а онда када те изаберу враћаш услуге тим истим донаторима. То је доказао Трамп својим одлукама. Од пореске реформе која иде у корист најбогатијим, до Јерусалима гдје је испоштовао Израелски лоби, па суспензије Споразума о климатским промјена гдје је ишао на руку опет богатим индустријалцима итд. Свијетом у ствари, па тако и Америком владају богате међународне корпорације, односно капитал, новац.

ОДГОВОРИТЕ