Србија треба да подржи визију ЕУ

Заменик помоћника државног секретара САД задужен за Балкан Брајан Хојт Ји рекао је да САД од Србије очекују да подрже визију Европске уније, а не Русије.

Свијет 23.12.2017 | 14:46
Србија треба да подржи визију ЕУ
Он је за грчку агенцију АНА-МПА рекао и да Београд зна значење његових речи које је изнео приликом посете српској престоници, те да је о проблему “седења на две столице“ информисан и српски државни врх, при чему је апострофирао шефа дипломатије Ивицу Дачића.

Америчком дипломати је постављено питање какву је тачно поруку послао властима у Србији, рекавши да Београд не може да седи на две столице. 

“Ми подржавамо напоре Србије да уђе у Европску унију. Наш савет Србији, и другим земљама које желе да постану чланице ЕУ, је да учине јасним своју позицију према чланицама Уније да су стопроцентно посвећене европском путу и да не отварају никакве дилеме или сукобе интереса. Ми не тражимо од Србије да прекине своје везе са Русијом, нити са било којом другом државом“, рекао је Хојт Ји. 

Он је додао и да је евидентно да Русија жели да спроведе своју визију на Балкану која је знатно другачија од визија које деле ЕУ и САД. 

“Србија треба да демонстрира, својим делима, као и речима, да подржава европску визију, а не руску. Неки потези Србије су дали подршку руским агресивним намерама, укључујући и гласање у УН против резолуције о руској окупацији и покушају анексије Крима. То је супротно политици Европске уније, то је супротно са жељом Србије да постане део ЕУ. САД и наши европски партнери не подржавају Србију само на речима, већ и помажу, инвестирају, како би Србија постигла свој зацртани циљ, а то је чланство у ЕУ. Та позиција није нова, нити је последица прошле администрације. То је садашњи став Вашингтона и то је порука коју је вицепремијер и шеф српске дипломатије Ивица Дачић чуо када је недавно посетио Белу кућу и Стејт департмент.

Незаобилазна тема била је и самопроглашена држава Косово, која ће у фебруару 2018. године обележити десету годишњицу “државности“, иако није призната ни од свих чланица Европске уније, а убраја се у једну од најсиромашнијих заједница у Европи.

“За тако младу демократију, природно је да је за реформе неопходно време. САД ће наставити да подржавају јачање владавине права на Косову, уз раст реформи, ширење економије и борбу против корупције. Косово ће морати да уложи и напоре да нормализује односе са Србијом, како би напредовало у евроатланским интеграцијама и евентуално добило своје место на међународној сцени“, истакао је Ји.

У тексту се наводи да је Хојт Ји перципиран као “ватрогасац у балканској политици“, те да је укључен у решавање готово сваке политичке кризе у региону.

“САД раде са својим партнерима на Западном Балкану, на основу дугорочних заједничких интереса. Прошлог августа у Подгорици, потпредседник САД Мајк Пенс је потврдио да су САД посвећене идеји Европе, целе, слободне и у миру. Он је јасно рекао да ће САД наставити да подржавају сваку од земаља Западног Балкана у постизању такве заједничке будућности. То је био наш основни циљ кроз многе претходне администрације, укључујући и мене и моје колеге. Постоје разлике између политика у региону и САД, али постоји много тога што уједињује народе у региону и америчку нацију, укључујући заједничке вредности слобода, једнакости и демократије“, навео је Ји. 

Упитан да прокоментарише стање у Македонији, где је одиграо значајну улогу у решавању политичке кризе, рекао је да су САД подржале “позитиван тон који је представила влада премијера Зорана Заева“. 

“Нарочито је то усмерено на поправљање односа са суседима. Његова влада је показала јасну приврженост владавини права и транспарентности. САД су посвећене подршци његовој влади и амбициозним реформским намерама. Недавни локални избори су одржани у атмосфери у којој су поштована елементарна права и слободе. Глас народа је био јасан и гласан, потврђена је подршка променама које представља влада Заева. Он сада има чврст мандат да настави са реформама“, рекао је Ји, притом демантујући гласине да би ускоро могао да постане амбасадор САД у Македонији.

(Б92) 

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

ап

23.12.2017 13:59

Ја одвратног лика боже сачувај.Права слика Америке.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Позориште лудака

23.12.2017 15:04

Овај комесар зла је нешто "најбоље" што су САД могле да пошаљу Србима: По својој антипатичности и хистеричности је у рангу Јелене Милић. Ако такви, на овакав начин, продају некакве "западне интеграције" (читај: прихватање окупације), онда то већина Срба неће прихватити. Њихов тон је само један од доказа да су свјесни колико је њихов систем при крају и да се ствара нови свијет па морају пријетњама да утјерују народе под своје како би још нешто зграбили прије свог потпуног краха.

Name

лице+налицје

23.12.2017 14:04

Какве везе има УСА са ЕУ? Ово је претенциозна и недобронамјерна препорука. Нека господин пита Британце засто они нису подрзали ЕУ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неђо.23.Децембар.2017

23.12.2017 17:03

Имају ите како мућни главом клемпавом.Боље ћеш размислити.Каубоји,Амери увек турају свој нос јер имају користи од тога.А највише од ратова.Јесте видели неко ратно жариште да,Амерички каубоји не учествују у рату.

Name

Дејан Прерад

23.12.2017 14:54

Па кога интресује ста овај пекинезер прица стварно не знам кога он импонује итд... смјесно се са овијем пекинезером занимати уопсте.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Демократија

23.12.2017 15:48

"Заменик помоћника државног секретара САД задужен за Балкан Брајан Хојт Ји рекао је да САД од Србије очекују да подрже визију Европске уније, а не Русије." Зар није демократија, коју САД пропагира, да народи сами одлуцују о својој судбини. Америка је за сво вријеме свога постојања харцила друге и тако се богатила. Када не мзе мирним путем онда "томохавк". То је демократија? Све има свој поцетак, а и свој крај...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ста Овај Говори,

23.12.2017 17:39

уколико до сада нисте укапираи ,сви ви имате визију на балкаму.

ОДГОВОРИТЕ