ПЛ: Спектакл на "Емирејтсу"!

Арсенал "васкрсао", 3 гола за 380 секунди и реми! Арсенал и Ливерпул су приредили спектакл у 19. колу Премијер лиге на Емирејтсу одигравши нерешено 3:3.  За шест минута четири гола, од укупно шест. Арсенал и Ливерпул још једном су одиграли сјајну утакмицу! СВЕМИРСКИ ФУДБАЛ! Нема тог епитета, нити речи која би довољно квалитетно описала количину адреналином набијеног фудбалског лудила виђеног у срцу Северног Лондона у режији Арсенала и Ливерпула!

Фудбал 22.12.2017 | 23:15
ПЛ: Спектакл на "Емирејтсу"!
У мечу пуном преокрета, како играчки, тако и резултатски први је повео Ливерпул који је у првом полувремену имао лопту у ногама и иницијативу.

Два добра паса на средини терена, Салах на боку и мало среће за Ливерпул, тек лопта долази до главе Филипа Кутиња који пребацује у 26. минуту Петра Чеха и Ливерпул од тада води 1:0.

Колико одбране неће функционисати већ до тада је показао Мејтанд-Најлс који је добрано каснио за Кутињом када је овај дао гол. Потврду фантастичне форме и доминације Ливерпула у том делу игре показује Салах голом у наставку у 52 минуту када је лопта уз мало среће преварила Ћеха.

Од тог тренутка уследило је потпуно нестварних 380 секунди за Арсенал и потпуни шок за Јиргена Клопа. Мање од 100 секунди касније Алексис Санчес смањује на 2:1 и навијачи на Емирејтсу су се већ тада понадали да би њихов тим могао до бода.

Али нико се није надао да ће већ три минута касније навијачи "Редса" проклињати Мињолеа. Џака је остављен сам. Џака је са око 25 метара распалио по лопти, а Мињоле је направио катастрофалну грешку јер је лелујаву лопту пробао да избије једном руком.

То му се осветило па је Арсенал за само три минута у џепу имао реми. За потпуни преокрет се у 58. минуту побринуо Лаказет који је петом на "петопарцу" избацио двојицу играча Ливерпула из игре, а Месута Езила самог испред гола Ливерпула.

Езил ситуацију решава без проблема и погађа за 3:2. Арсенал је тог тренутка шутирао тек трећи пут у оквир гола и погодио је мету сва три пута.

Деловало је као да су "Тобџије" потпуно преузеле контролу игре, али је онда у 71. минуту Чех направио сличну грешку као и његов колега са гола "Редса". Шут Фирмина је пробао да брани једном руком уместо обема рукама и она се одбила високо и секунд касније завршила у мрежи.

Ливерпул је био бољи током првог дела, Салах и другови су у нападу бирали боља решења али су у неколико ситуација промашивали одличне шансе да меч реше већ у том делу игре. На крају, 3:3 делује као поштен резултат ако се има у виду да је више голова постигнуто после противничких грешака и на једној и на другој страни.

Арсенал после 19. кола остаје пети на табели Премијер лиге са 34 бода, док је Ливерпул четврти са бодом више.

Од доласка Јиргена Клопа у Премијер лигу, дуели Ливерпула и Арсенала представљају спектакл за све љубитеље фудбала, а посебно навијаче Ливерпула.

Клуб са Енфилда није изгубио од "тобџија" од када је на клупу сео немачки тренер, а тако је било и овог петка, у првој утакмици 19. кола Премијер лиге.

После 3:3, 4:3, 3:1 и 4:0, поново 3:3!

У још једној "лудој" утакмици два тима, и једни и други могу бити (пре)задовољни освојеним бодом.

Ливерпул је имао предност на полувремену, захваљујући поготку Кутиња у 26. минуту, када је сналажљиво главом лобовао Чеха после одличне акције гостију по десној страни.

Затим је уследило невероватно друго полувреме!

У 52. минуту Мохамед Салах је својим 15. голом ове сезоне у првенству Енглеске дуплирао предност Ливерпула и чинило се да је тада све решено.

Ливерпул је до тада контролисао дешавања на терену, а Арсенал био без шута у оквир гола.

Али...

За четири минута домаћи фудбалери успели су да упуте три ударца у оквир гола и сва три пута буду прецизни!

Прво је Алескис Санчез у 54. искористио неопрезност Џоа Гомеаза и главом матирао Мињолеа. Затим је Гранит Џака у 56. послао "бомбу" са више од 20 метара, мада је лопта ишла по средини па је утисак и да је Мињоле могао боље да интервенише, а онда је Месут Озил у 58. искористио прелепу асистенцију Лаказета петом за преокрет и вођство Арсенала.

Ту, ипак, није био крај головима, пошто је Роберто Фирмино у 71. успео да донесе Ливерпулу изједначење снажним ударцем, приликом којег је можда Чех могао и боље да интервенише...

После тога није било много узбуђења, као да су се играчи испразнили, па је уследила мирнија и сигурнија игра на обе стране.

Ливерпул је без пораза 13 утакмица у свим такмичењима (осам победа и пет ремија). Последњи пораз доживео је од Тотенхема 22. октобра (1:4).

Супердерби, лудница, спектакл, фантазија! Укратко - СВЕМИРСКИ ФУДБАЛ!

Нема тог епитета, нити речи која би довољно квалитетно описала количину адреналином набијеног фудбалског лудила виђеног у срцу Северног Лондона у режији Арсенала и Ливерпула! Баш као и сваки пут у последње готово две године, али овог пута јаче него икад - рафална паљба, преокрети, нокаути и можда најзанимљивија утакмица виђена у досадашњем делу сезоне. Нешто попут ролеркостера, с много невероватних детаља. На крају Арсенал - Ливерпул 3:3 (0:1).

Толико набоја, толико помешаних емоција, толико лудог фудбала дуго није виђено. Али, ако је неко способан да тако нешто обезбеди највећим фудбалским сладокусцима, онда су то баш Арсенал и Ливерпул - екипе које могу све да приме, али и све да дају! Од 0:2, преко 3:2, до 3:3 - то је оно што се тражило, што се чекало. И апсолутно не постоји лепши начин да се започне ово 19. коло.

Свака част Манчестер Ситију на свему што ради, али то је игра (засад) ван сваке конкуренције. Овде се чекала та разбијачка доза узбуђења која ремети чула. Ливерпул је 52 минута газио, ломио, кидао живце Арсеналових играча, навијача и Арсена Венгера, а онда се догодило петоминутно уздизање Тобџија, чија је плотунска паљба одјекнула све до Енфилда. 

Да цела утакмица буде још луђа побринули су се Симон Мињоле и Петр Чех, чије су необјашњиве реакције на ужарене лопте Гранита Џаке и Роберта Фирмина реаговали постављањем блокаде једном руком, због чега није постојао ни промил шансе да се догоди било шта друго осим оног виђеног - једног фантастичног и гола вредног бода! 

А могао је Ливерпул комотно и до целог плена, само да је одбрана успела да издржи висок ритам постављен још од првог судијског звиждука Мартина Еткинсона. Ма колико би многи хтели да свале кривицу на Ловрена, Клавана и Гомеза због коначног резултата, велики кредит треба дати и Арсеналу који је играо надреалан фудбал током пет минута сурове доминације, у којој су Санчез, Озил и Лаказет показали сирову моћ и то колико је фудбал заправо једноставан када прави мајстори воде лопту. 

Сусрет је, ипак, почео уз тоталну доминацију Редса, али без конкретних потеза у завршној трећини. И баш када је Ливерпул организовао први напад, уследио је гол! И то после фантастично искреиране контре преко Мохамеда Салаха и лукавог трзаја Кутиња, где Чеху није било спаса. 

Да Ливерпул заиста има за чим да жали показује и то да је Салах до краја првог и старта другог полувремена пропустио чак три велике шансе да разбије Чехову баријеру. Али, није успео да пробије лед све до тог 52. минута, када је практично све сам одрадио, али узФирминову првокласну асистенцију и малу помоћ Шкодрана Мустафија, који је своју прву утакмицу после опоравка од повреде обележио тако што је десном ногом усмерио лопту тако да је матирао Чеха. 

Али онда, како то обично буде у сударима ових такмаца, уследила је брутална казна спакована у нешто више од 300 секунди! Прво Санчеза после ударца готово ниоткуда, онда Џакине ракете, а на крају и мале чаролије у изведби Лаказета и Озила. 

Да то ипак не буде све побринуо се Роберто Фирмино тек неколико минута пошто се Ливерпул мало опоравио од застрашујуће Арсеналове офанзиве и Чехове почетничке грешке. 

Уз мало више среће, могли смо да видимо још који погодак! Али, да не претерујемо. Свакако утакмица за памћење. 

ПРЕМИЈЕР ЛИГА, 19. коло:

Арасенал - Ливерпул 3:3 (0:1)
/Санчез 54, Џака 56, Озил 58 - Кутињо 26, Салах 52, Фирмино 71/

субота

Евертон - Челси 13.30
Брајтон - Вотфорд 16.00
Манчестер сити - Борнмут 16.00
Саутемптон - Хадерсфилд 16.00
Стоук - ВБА 16.00
Свонси - Кристал Палас 16.00
Вест Хем - Њукасл 16.00
Барнли - Тотенхем 18.30
Лестер - Манчестер јунајтед 20.45

ТАБЕЛА: Сити (-1) 52, Јунајтед (-1) 41, Челси (-1) 38, Ливерпул 35, Арсенал 34, Барнли (-1) 32, Тотенхем (-1) 31, Лестер (-1) 26, Евертон (-1) 25, Вотфорд (-1) 22, Хадерсфилд (-1) 21, Саутемптон (-1) 18, Брајтон (-1) 18, Кристал Палас (-1) 17, Вест Хем (-1) 17, Борнмут (-1) 16, Стоук (-1) 16, Њукасл (-1) 15, Вест Бром (-1) 14, Свонси (-1) 12.

Извор: Б92/мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар