"Не може Хрватска у Шенген"

Министар иностраних послова Словеније Карл Ерјавец изјавио је да Хрватска не може рачунати на подршку Словеније за чланство у Шенген и ОЕЦД-у док не пристане на имплементацију арбитражне пресуде о граници.

Регион 22.12.2017 | 19:57
"Не може Хрватска у Шенген"
"Хрватска неће у Шенген прије него што имплементира арбитражну одлуку, а Словенија неће подржати нити њен улазак у ОЕЦД", казао је Ерјавец након састанка вођства своје Демократске странке пензионер (ДЕСУС) посвећеном њеним припремама за парламентарне изборе средином идуће године.

"Све док се арбитражна одлука не имплементира даваћемо негативно мишљење на хрватско чланство у Шенгену. У Шенгену не може бити држава која не зна гдје су њене границе са комшијама", казао је Ерјавец.

Додао је како Словенија не може дати сагласност нити на апликацију Хрватске за чланство у ОЕЦД-у јер својим понашањем према имплементацији арбитражне пресуде и односом према Љубљанској банци и питању тзв. пренесене штедње хрватских грађана у тој банци показује да "не поштује владавину права".

"Држава која која нема независан правосудни систем и не поштује међународно право не може постати чланица ОЕЦД-а у којему су најразвијеније државе свијета", рекао је словеначки министар и предсједник странке пензионера, којега у домовини често због неодмјерених и популистичких изјава.

(Фена) 

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Последњи кинески цар

23.12.2017 16:14

Хрвати су умислили да су центар свијета, да су најбитнији "чимбеници" међународне политике, да је од њих све постало, и зато ми је драго што их ови Словенци крешу и што ће им показати гдје им је мјесто.

ОДГОВОРИТЕ