Уклоњена бомба из центра Бихаћа

Тимови за уклањање експлозивних средстава Федералне управе Цивилне заштите успјешно су у раним јутарњим часовима уклонили, транспортовали и уништили неексплодирану авионску бомбу која је недавно пронађена у центру Бихаћа.

Босна и Херцеговина 22.12.2017 | 13:17
Уклоњена бомба из центра Бихаћа
Операција уклањања почела је у 5.00 часова, а бомба је око 9.00 часова уништена на полигону за уништавање Грабеж, саопштено је из Федералне управе Цивилне заштите.

Прије тога, становници бихаћког насеља Церавци, који живе у полупречнику од 100 метара од мјеста проналаска бомбе, напустили су своје домове и премјестили се на безбједну локацију и удаљеност.

План је био подићи и премјестити бомбу са мјеста проналаска прије него што се отвори тржни центар "Бинго", који се налази у непосредној близини, али и уклонити је из градске средине прије почетка јутарње гужве.

Након више од 70 година, бомба је пажљиво извађена у 5.20 часова, а за њено подизање је кориштен камион са хидрауличном дизалицом, након чега је транспортована специјалним возилима.

Припадницима Цивилне заштите у овој акцији уклањања, осим полиције, помоћ су пружали и бихаћки ватрогасци.

Авионска разорна бомба "СД250" њемачке производње из Другог свјетског рата пронађена је 18. децембра у насељу Церавци, које је удаљено свега километар од центра Бихаћа, и то приликом грађевинских радова на дубини од једног метра.

Бомба је тешка чак 250 килограма, од чега је 79 килограма био чисти експлозив.

(Срна)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Рис

22.12.2017 12:25

Добро ухрањена бомба, живе ваге 250 кг а чистог меса 94.

ОДГОВОРИТЕ