Uklonjena bomba iz centra Bihaća

Timovi za uklanjanje eksplozivnih sredstava Federalne uprave Civilne zaštite uspješno su u ranim jutarnjim časovima uklonili, transportovali i uništili neeksplodiranu avionsku bombu koja je nedavno pronađena u centru Bihaća.

Bosna i Hercegovina 22.12.2017 | 13:17
Uklonjena bomba iz centra Bihaća
Operacija uklanjanja počela je u 5.00 časova, a bomba je oko 9.00 časova uništena na poligonu za uništavanje Grabež, saopšteno je iz Federalne uprave Civilne zaštite.

Prije toga, stanovnici bihaćkog naselja Ceravci, koji žive u poluprečniku od 100 metara od mjesta pronalaska bombe, napustili su svoje domove i premjestili se na bezbjednu lokaciju i udaljenost.

Plan je bio podići i premjestiti bombu sa mjesta pronalaska prije nego što se otvori tržni centar "Bingo", koji se nalazi u neposrednoj blizini, ali i ukloniti je iz gradske sredine prije početka jutarnje gužve.

Nakon više od 70 godina, bomba je pažljivo izvađena u 5.20 časova, a za njeno podizanje je korišten kamion sa hidrauličnom dizalicom, nakon čega je transportovana specijalnim vozilima.

Pripadnicima Civilne zaštite u ovoj akciji uklanjanja, osim policije, pomoć su pružali i bihaćki vatrogasci.

Avionska razorna bomba "SD250" njemačke proizvodnje iz Drugog svjetskog rata pronađena je 18. decembra u naselju Ceravci, koje je udaljeno svega kilometar od centra Bihaća, i to prilikom građevinskih radova na dubini od jednog metra.

Bomba je teška čak 250 kilograma, od čega je 79 kilograma bio čisti eksploziv.

(Srna)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Ris

22.12.2017 12:25

Dobro uhranjena bomba, žive vage 250 kg a čistog mesa 94.

ODGOVORITE