ФЗО Српске се поново задужује

Фонд здравственог осигурања РС планира у идућој години да се задужи за 133 милиона марака и то за враћање постојећих кредита, увођење интегрисаног информационог система, измирење обавеза из ранијег периода и за финансирање права осигураника. Стручњаци тврде да Фонд покушава ово задужење приказати као побољшање права осигураника, а да је у питању нешто сасвим друго.

Република Српска 21.12.2017 | 20:48
ФЗО Српске се поново задужује
Уз сагласност Владе Српске, Фонд здравства ће нових 133 милиона марака обезбиједити код домаћих и иностраних банака, али и емисијом дугорочних хартија од вриједности. Од тог износа, 95,7 милиона марака ићи ће за рефинансирање постојећих индиректних кредитних задужења, 16 милиона је предвиђено за измирење обавеза из ранијег периода, а за финансирање права осигураника 9,3 милиона марака.

Стручњаци упозоравају да Фонд на овај начин покушава прикрити дефицит, а да ново задужење у 2018.години намјеравају да прикажу као приход.

„Суштина приче је у томе да је идућа година изборна и слично је урађено и 2012. године кад је дигнут џиновски кредит од 144 милиона, а поново се ради исто јер треба створити у идућој години слику како се здравство развија нормално и како функционише. Бојим се да се балон надувава и питање је кад ће експлодирати“, тврди Слободан Станић, бивши министар здравља РС.

12 милиона од износа новог задужења Фонд планира да потроши за финансирање прве фазе интегрисаног информациног система за који је планирано укупно 23 милиона марака. Када се то упореди са Србијом, која је за 6,8 милиона осигураника ријешила интегрални систем за 5,8 милиона марака, односно 85 фенинга по једном осигуранику, долазимо до рачунице да ће Република Српска за сваког од милион осигураника платити по 23 марке, што је више од 20 пута скупље него у Србији.

„Кад узмемо 23 марке по осигуранику, односно негдје око 25 пута скупље по осигуранику, добијамо информациони интегрални систем и када се већ у потпуности користе специјалне паралелне везе треба видјети са Министарством Србије како су они успјели за тако мала средства ријешити“, истиче Станић.

Укупне обавезе Фонда на крају прошле године износиле су чак 453 милиона марака. Лоше финансијско стање у Фонду потврђено је и приликом израде буџета Српске за 2018. годину из којег ће бити издвојено око 9 милиона марака за измирење дуговања за дијализне услуге пацијентима у Српској.

Ово ће бити први пут да се из буџета плаћа лијечење пацијената.

БН телевизија

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Топ

21.12.2017 20:44

Плаћа се рекет за политичку подршку Београда...братски!

ОДГОВОРИТЕ