FZO Srpske se ponovo zadužuje

Fond zdravstvenog osiguranja RS planira u idućoj godini da se zaduži za 133 miliona maraka i to za vraćanje postojećih kredita, uvođenje integrisanog informacionog sistema, izmirenje obaveza iz ranijeg perioda i za finansiranje prava osiguranika. Stručnjaci tvrde da Fond pokušava ovo zaduženje prikazati kao poboljšanje prava osiguranika, a da je u pitanju nešto sasvim drugo.

Republika Srpska 21.12.2017 | 20:48
FZO Srpske se ponovo zadužuje
Uz saglasnost Vlade Srpske, Fond zdravstva će novih 133 miliona maraka obezbijediti kod domaćih i inostranih banaka, ali i emisijom dugoročnih hartija od vrijednosti. Od tog iznosa, 95,7 miliona maraka ići će za refinansiranje postojećih indirektnih kreditnih zaduženja, 16 miliona je predviđeno za izmirenje obaveza iz ranijeg perioda, a za finansiranje prava osiguranika 9,3 miliona maraka.

Stručnjaci upozoravaju da Fond na ovaj način pokušava prikriti deficit, a da novo zaduženje u 2018.godini namjeravaju da prikažu kao prihod.

„Suština priče je u tome da je iduća godina izborna i slično je urađeno i 2012. godine kad je dignut džinovski kredit od 144 miliona, a ponovo se radi isto jer treba stvoriti u idućoj godini sliku kako se zdravstvo razvija normalno i kako funkcioniše. Bojim se da se balon naduvava i pitanje je kad će eksplodirati“, tvrdi Slobodan Stanić, bivši ministar zdravlja RS.

12 miliona od iznosa novog zaduženja Fond planira da potroši za finansiranje prve faze integrisanog informacinog sistema za koji je planirano ukupno 23 miliona maraka. Kada se to uporedi sa Srbijom, koja je za 6,8 miliona osiguranika riješila integralni sistem za 5,8 miliona maraka, odnosno 85 feninga po jednom osiguraniku, dolazimo do računice da će Republika Srpska za svakog od milion osiguranika platiti po 23 marke, što je više od 20 puta skuplje nego u Srbiji.

„Kad uzmemo 23 marke po osiguraniku, odnosno negdje oko 25 puta skuplje po osiguraniku, dobijamo informacioni integralni sistem i kada se već u potpunosti koriste specijalne paralelne veze treba vidjeti sa Ministarstvom Srbije kako su oni uspjeli za tako mala sredstva riješiti“, ističe Stanić.

Ukupne obaveze Fonda na kraju prošle godine iznosile su čak 453 miliona maraka. Loše finansijsko stanje u Fondu potvrđeno je i prilikom izrade budžeta Srpske za 2018. godinu iz kojeg će biti izdvojeno oko 9 miliona maraka za izmirenje dugovanja za dijalizne usluge pacijentima u Srpskoj.

Ovo će biti prvi put da se iz budžeta plaća liječenje pacijenata.

BN televizija

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Top

21.12.2017 20:44

Plaća se reket za političku podršku Beograda...bratski!

ODGOVORITE