Коначно затворен Хашки трибунал!

Церемонија затварања Међународног кривичног суда за бившу Југославију (МКСЈ) одржана је данас у Влади Холандије, а 10 дана касније Хашки трибунал ће и званично бити затворен. Његову улогу након 24 године рада и 161 оптужнице преузима посебно формирано тијело под називом Међународни резидуални механизам за међународне кривичне судове (ИРМЦТ).

Свијет 21.12.2017 | 17:02
Коначно затворен Хашки трибунал!
Предсједник Хашког трибунала Кармел Агијус казао је на данашњем скупу у Холандији да је МКСЈ "јарки примјер искре из које се рађа покрет за промјену".

"Ми смо основани као привремени трибунал с надлежношћу да процесуирамо најодговорније за почињене злочине у рату на простору бивше Југославије. Наша остварења показују да је универзалност нашег Трибунала прерасла у тијело које је формулисало међународне стандарде правде и успоставило најбољу правну праксу у свијету. Осим тога, Хашки трибунал је постао надахнуће широм свијета", казао је Агијус.

Напоменуо је да се одговарање за звјерске злочине искристалисало у универзалне вриједности.

"Помислите само колико смо далеко стигли од 1993. године. Трибунал је отворио нову еру у међународној правди и његово наслијеђе наџивјеће сваког од нас. Трибунал је имао много партнера и донора. У име Међународног кривичног суда за бившу Југославију желим да изразим захвалност свима који су нас довели до овог момента у хисторији, када обиљежавамо закључење рада суда", казао је Агијус.

Истакао је да им је Холандија пружила своју великодушност тако што им је указала добродошлицу у згради суда.

"Хаг је реномиран као коначно одредиште међународног права, тамо гдје жртве широм свијета желе да виде остварење правде. Нама је част што нам се данас придружио генерални секретар Уједињених нација", рекао је Агиус.

Истакао је да је данас зимска краткодневница, која је вијековима кориштена да се људи окупе док обиљежавају завршетак једног поглавља.

"На нама је да гледамо у будућност", закључио је Агиус.

Министар спољних послова Холандије Халбе Зијлстра је на скупу истакао да су репортаже из рата на просторима бивше Југославије донијеле језиве слике.

"У срцу Европе су уништавани градови, убијани људи. Они који су одговорни су 25 година касније изведени пред лице правде. Прича о овом трибуналу је прича о успјеху права које се изродило из једне праве трагедије. Ми смо овдје на завршетку рада трибунала који је јединствен", поручио је Зијлстра.

Генерални секретар УН-а Антонио Гутерес казао је да прије МКСЈ-а није постојао ниједан суд који би могао допринијети одржавању мира.

"Оснивање суда показало је нову ријешеност међународне заједнице да они који су одговорни за почињење злодјела морају бити приведени пред лице правде", казао је Гутерес.

Истакао је да је Међународни суд дао глас жртвама.

"Жене и дјевојке су добиле прилику да кажу шта су проживјеле, да погледају злочинце у очи и виде их пред лицем правде. Осим тога, остали су и архиви, због којих нико неће моћи прекрајати историју", поручио је Гутерес.

Извор: Агенције

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Хисторy Цханел

21.12.2017 16:57

Е,ово задње су се добро зајебали,народи на Балкану ако иста знају,знају прекрајати историју.Сваки народ има своју историју и није га брига за комсијском историјом а поготово за ,,медјународну,,историју.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Xxл

21.12.2017 20:27

ЈЕДАН ФАСИТИЦКО..УСТАССКИ СУД...СТА ОЦЕКУЈУ??? МОЗДА АПЛАУЗ..ФУЈ.

Name

Лујо

21.12.2017 17:07

Ударате ми на интелигенцију. Доказали сте ми да медјународно право не постоји.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драгутин

21.12.2017 17:56

Хаски суд треба да иде на историјско сметлисте јер тамо и припада и да се висе никада у свијету не формира такав суд...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Закон

21.12.2017 18:39

Хаски суд само завадио народ у БиХ

Name

КИЗО

21.12.2017 19:27

САМО ВИ КОМЕНТАРИСИТЕ ОНИ СУ ВАС ПОЦОПАЛИ А САД ДИТЕПР. ЛИЈЕПА ЛИЈАЦЕ.

ОДГОВОРИТЕ